Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

BRÉKING! Az 500. szívátültetés Magyarországon!

2017. november 22. 15:11 - Szonday Szandra

Mint tegnap is írtam, még azelőtt, hogy vérhiány miatt hazaküldtek volna, figyelmeztettek, hogy valószínűleg nem fognak tudni kedden megoperálni, mivel érkezett egy transzplantációs eset, és az ilyen beavatkozás minden műtéti előjegyzést felülír.

Nos, azóta az is kiderült a Semmelweis egyetem tegnapi közleményéből, hogy november 10-én volt az 500. itthon végzett szívtranszplantáció! Az alany egy 24 éves fiatalember, aki végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett. Nagyon-nagyon sok erőt kívánok neki a fölépüléshez!

Ráadásul néhány nap múlva, egészen pontosan december 3-án lesz 50 éve, hogy Dr. Christiaan Barnard elsőként végzett sikeres szívátültetést a világon a dél-afrikai Fokvárosban. 

       

Dr. Cristiaan Barnard és betege, Mr. Washansky a sikeres műtét után. 

Az eseményt, ill. Barnard munkásságát a ‘Heart of Cape Town’ múzeum (Groote Schuur Hospital) mutatja be az érdeklődők számára. Angol nyelvű beszámolót itt találsz.

"Gyerekek, ez működik!" 

így kiáltott fel Dr. Szabó Zoltán, az első magyarországi szívátültetést végző professzor, mikor az új szív a defibrillációt követően dobogni kezdett. A műtétre 1992. január 3-án került sor a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán, ahol engem is műteni fognak. Gyermeknek viszont csak 2008. október 8-án végeztek először ilyen beavatkozást hazánkban (Id. Hartyánszky István professzor, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet).

Az 1992-es műtétet 3-4 éves felkészülés előzte meg: külföldi tanulmányutak után először halottakon gyakoroltak (a szívet kivették, majd visszavarrták), aztán kutyákat operáltak szívmotor segítségével. (Apropó: kutyán először kb. egy évvel ezelőtt végeztek nyitott szívműtétet azért, hogy megmentsék az életét. Mabel történetéről itt olvashattok bővebben.) 25-30 nővér, asszisztens felkészítésére volt szükség, hiszen a transzpalntált betegek ellátása igen speciális feladat. Egy többszáz oldalas könyvet is ki kellett dolgozni, mely a transzplantáció protokollját tartalmazta. 

Schwartz Sándor, az első szívátültetéses beteg, és a műtéti team (Forrás: semmelweis.hu)

A 20 éves jubielumi ünnepségen munkásságáért Dr. Tulassay Tivadar rektor ezüst fokozatú Pro Universitate-díjat adományozott az első szívátültetést végző Dr. Szabó Zoltánnak és Dr. Bodor Eleknek, akinek a második sikeres műtét köszönhető. Szabó professzor nyugdíjba vonulása után ő folytatta a szívtranszplantációkat a klinikán. Őt követően pedig Dr. Szabolcs Zoltán végezte és végzi ma is ezt a munkát (aki engem is operálni fog, noha "csak" műbillentyűbeültetéssel). 

Az utóbbi években egyre több eredményről számolhat be a hazai szívgyógyászat. Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, létrejött egy transzplantációs intenzív osztály, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt öt évben annyi szívátültetést végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve (tavaly 51-et, idén eddig 46-ot). Ma a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második, és világviszonylatban is benne van az első tízben! 

Rémségek kicsiny boltja - Úttörő orvosok

Az időben kicsit visszalépve, a sikeres szívműtétek elvégzéséhez nagy szükség volt a szívmotor kifejlesztésére: ez az az eszköz, mely a leállított szív helyett tovább keringeti a vért a beteg szervezetében. Ennek kikísérletezésére már a század elején történtek lépések. Sokan elborzadnak, ha arról hallanak, hogy mennyi fájdalmas kísérletet végeztek el állatokon, főként kutyákon, de az igazság az, hogy ezek nélkül az áldozatok nélkül ma nem tudnánk vérátömlesztést, szívműtétet, szervátültetést végrehajtani.

Az első hazai nyitott szívműtét szívmotor használatával (1960)

Figyelmetekbe ajánlom az alábbi érdekes dokumentumfilmet a szovjet Dr. Vlagyimir Demikov munkásságáról, aki először végzett sikeres szív- és tüdőátültetést kutyákon 1951-ben. Sőt, 1954-ben sikeres fejátültetést is végrehajtott! Emberi szívtranszplantációra is készült, azonban ez a terve már nem valósulhatott meg. Demikov politikai okokból (pályafutása a hidegháború idejére esett) soha nem kapta meg a megérdemelt elismerést - holott kísérletei az egész világ orvostudományára hatással voltak. A szovjet/orosz orvostudomány fantasztikus eredményeket ért el, kiskoromban nekem is egy szovjet professzor műtötte meg a mellkasdeformitásomat Moszkvában, és Ilizarov professzort pedig végtaghosszabbító módszere tette világhírűvé. A filmecske azért is aktuális, mert napjainkban készülnek az első emberi fejátültetésre. (Halottakon már sikeresen elvégezték a műtétet.)

FIGYELEM! MEGRÁZÓ KÉPEK!

 

Hátborzongató, ugyanakkor fantasztikus, mire képes az orvostudomány. Ha anyukámat kérdezték, miben hisz, mindig azt felelte: "Az emberi agyban!" Az biztos, hogy jópárszor már megmentették az életem... Ti mit gondoltok?

(Legelső kép: Catrin Welz-Stein)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr313346585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabo T 2017.11.23. 18:17:56

Kedves Szandra!

Nagy orommel olvastam a Varosmajorrol, hiszen 6 evet dolgoztam ott, eloszor PhD-hallgatokent aztan pedig anesztezia rezidenskent. Jo kezekben leszel, gyors gyogyulast kivanok a sikeres mutet utan!

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2017.11.24. 13:03:28

@Szabo T: Kedves T, köszönöm! Eddig is nagyon jókat tapasztaltam! Örülök, hogy sikerült örömet szereznem a cikkel! Egyébként Dr. Németh Endre lesz az aneszteziológusom. :) Kövess továbbra is, még sokat fogok írni a Városmajorról! Neked pedig további jó munkát!

Szabo T 2017.11.25. 00:48:52

Nem tudom pontosan, hogy milyen muteted lesz, de a multkor altattam egy beteget aorta billentyu- es felszallo aorta cserehez. Majdnem egy orat beszeltem vele a mutetrol es az altatasrol, majd a vegen csodalkozo arccal kerdezte: "How do you know all that? You are just the anesthesiologist." LOL. Masnap aztan bocsanatot kert...persze nem haragudtam ra, egyszeruen nem tudta, hogy egy aneszteziologus milyen fontos szerepet jatszik a perioperativ ellatasban.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2017.11.26. 22:55:12

@Szabo T: Hát, pontosan ilyen műtétem lesz! (Bentall) :D Még fogok róla részletesebben írni, de azt hiszem, az aortadisszekcióról szóló cikkemben írok róla bővebben. Hát, bizony, nagy felelősség van a vállatokon, szegény Németh doktor dobott is egy hátast, amikor meglátta a légzésfunkciós eredményeimet... -_-
Számomra az is fantasztikus, hogy olyan hosszú műtéteknél, mint amilyen pl. a gerincműtétem is volt (10-12 óra), mekkora munkát vállal a műtéti team...

István Kapos 2018.04.24. 04:38:53

Kedves Szandra én Kapos Istvánné(Magdi) vagyok z új ismerősöd.
A gerincműtétem írásodhoz szeretnék hozzászólni.
Engem 1966-ban műtöttek a János kórházban az orthopédián.13 éves voltam,ennek immáron 52 éve.
Elolvastam bejegyzéseidet. Az én műtétem csak 6 órás volt. Mindkét lábomat is megműtörtték ,tibiából vett csontléccel és csonthártyával, és természetesen konzervcsonttal lemerevítették,de sajnos nem egyenesedett ki.Két évig hordtam gépet.Azóta eltelt időben 172cm-ről-163cm mentem össze.Összeszedtem mellé rengeteg betegséget .Azt szoktam mondani:"van aki bélyeget gyűjt én a kódokat" Nem szaporítom a szót tetszik hogy írsz. Üdvözlettel Magdimama.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.06.02. 02:06:07

@István Kapos: Drága "Magdimama"!
Bocsánat, hogy csak most reagálok kedves írásodra! Nagyon érdekes, amit írsz, mindig érdekelt, hogy mentek régen a gerincműtétek, biztos azóta is sokat változott a sebészet, amióta engem megoperáltak. Elképesztő, de most lesz 20 éve! Repül az idő... Nagyon örülnék, ha még mesélnél magadról, akár az FB-csoporton belül is... Remélem, a helyzethez képest jól vagy! Sok puszi! Szandra