Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Tüdő- és szívbetegként a kánikulában

2018. augusztus 14. 15:34 - Szonday Szandra

Milyen létezni tüdő- és szívbetegként kánikulában? Mit tegyünk, és mit ne tegyünk? Mire figyeljünk, ha hozzátartozónk beteg? Milyen veszélyei vannak a nagy melegnek beteg és egészséges emberek számára?

 

10 komment

Ennyit ér egy hal élete...?

2018. augusztus 03. 17:14 - Szonday Szandra

Állatvédelem

Itt a nyár, a horgászszezon. Tó mellett nyaralunk, a nádasokban, stégeken vagy csónakokban csendben üldögélő horgászok látványa megszokott. A minap azonban olyan dologgal találkoztunk, ami igencsak megdöbbentett, mert eddigi 35 évem alatt (amióta itt töltöm a nyarakat) egyszer sem találkoztam ilyesmivel. Tudtam, hogy létezik élőhalas csalizás, de ebben a formában még nem láttam.

Kajakozás közben lett figyelmes párom egy bójaszerűségre, melyből egy hosszú bot állt ki rövid damillal, melynek végén láthatóan vergődött valami. Én is szemügyre vettem. Először azt hittem, hogy egy törött pecabot. Közelebbről megszemlélve láttam, hogy a bója az aljzathoz van rögzítve, és a damil végén egy tenyérnél nagyobb hal próbál szabadulni: a hátába valaki egy jó 5 centis horgot akasztott.

Tovább
249 komment

Fulladásaim története

2018. július 26. 13:43 - Szonday Szandra

adult-agility-aquarium-235468.jpgBiztos ti is elgondolkodtatok már, vajon melyik lehet a legrosszabb halálnem? Mi gyerekként barátaimmal gyakran filozofáltunk ezen. És nagyjából megegyeztünk, hogy megfulladni lehet a legrosszabb (ettől függetlenül vidáman játszottunk a tóban nap mint nap). Én ma sem gondolom másként, főként, hogy többször volt fulladásos élményem. Habár sokszor voltam kórházban válogatott kínzásokat elszenvedve, az igazi légszomj megtapasztalását még az ellenségemnek sem kívánnám.

Néha az ember túlbecsüli a képességeit. Vagy alábecsüli az állapotát. Mindegy, a lényeg, hogy a tegnapi nap remekül sikerült, kivéve azt a negyedórát, amíg levegőért küzdöttem az ájulás határán egyensúlyozva.

Tovább
11 komment

Fogyatékkal élő előadóművészek - 5 nagyszerű videoklip

2018. július 20. 22:23 - Szonday Szandra

"...vannak olyan előadók, zenekarok, akik fontosnak tartják, hogy valamit közvetítsenek, értéket adjanak át zenéikkel és a hozzá készülő rövidfilmekkel, Szembemennek az árral, a trenddel - néha meghatóan, néha provokatív módon." 

A videoklipek zöme egy kaptafára készül. Szexi lányok és fiúk, flört a tengerparton, diszkóban, twerkelés egy fülledt szórakozóhelyen, nagy mellek, rövid szoknyák, kockás hasak, drága verdák, napszemcsik, Michael Kors, Gucchi Gang, sunshine. 

De miközben éppen Lil Pimp sokkolja drogól szóló dalával a világot, vagy Nicki Minaj riszál az Anaconda Thumb-ra, vannak olyan előadók, zenekarok, akik fontosnak tartják, hogy valamit közvetítsenek, értéket adjanak át zenéikkel és a hozzá készülő rövidfilmekkel, Szembemennek az árral, a trenddel, néha meghatóan, néha provokatív módon. 

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen soványnak lenni?

2018. július 18. 11:24 - Szonday Szandra

Videóblog

img_20180718_105916908.jpgMilyen az élet soványan? Ha bármit teszel, nem hízol?

Az emberek azt hiszik, te vagy a legszerencsésebb, mert nem kell fogyóznod, a túlsúllyal foglalkoznod, és bármit megehetsz.

Az emberek nem értik, miért panaszkodsz, hiszen sokkal jobb vékonynak lenni, mint daginak.

Az emberek azt hiszik, vicces, ha felajánlják a plusz kilóikat neked. (Mert nem hallottad még 100-szor ezt a poént.)

Az emberek azt hiszik, majd elfelejted, hogy valaha csontkollekciónak, csontváznak, etiópiainak stb. csúfoltak.

Tovább
2 komment

A bárányvér-terápiától a plazmaferezisig

2018. július 14. 18:39 - Szonday Szandra

A vérátömlesztés története

Richard Lower Transfusing Blood, Lamb to Man, 1667Egyiptomi vérfürdő, haldokló gladiátorok vére, bárányvér-terápia... Ma már természetesnek tűnik, hogy ha valaki balesetet szenved, vagy nagy vérzéssel járó műtéten esik át (mint pl. én - az erről szóló videóhoz kattints ide!), az vérátömlesztést kap. Naponta rengeteg ember életét menti meg ez a beavatkozás, de hogy milyen hosszú út vezetett el ennek feltalálásáig, azt talán nem is sejtjük.

Pedig a vérátömlesztés gondolata már évezredekkel korábban fölmerült, akkor, amikor a vérkeringést még föl sem fedezték, noha technikailag még nem tudták megoldani. Ugyanis a vérnek, mint "élő erőnek" misztikus erőt tulajdonítottak már az őskor óta, vallási hiedelmek sora kapcsolódott hozzá. Az őskori emberek is felismerték, hogy a vér és az élet szétválaszthatatlan, összefüggenek (pl. a megsebzett, kivérzett zsákmány elpusztul). Ezért szerették volna az egészséges ember vérében lakozó titokzatos erőt gyógyításra használni.

Tovább
3 komment

Hogyan írjunk verset?

2018. július 07. 12:18 - Szonday Szandra

13 tanács kezdő költőknek

Brown Wooden DeskMa teljesült egy álmom: hosszas várakozás után végre megjelentek verseim az Élet és Irodalom hasábjain. Korábban is publikálták már műveimet művészeti folyóiratokban, de az ÉS mégis csak az ÉS - ráadásul meglepetésemre a 3 kiválasztott vers helyett hetet közöltek, egy egész oldalon.

Mindez hatalmas megtiszteltetés számomra, miközben az ilyen alkalmakkor mindig eltöpreng az ember: hogyan is kezdte? Honnan indult? Nekem is eszembe jutottak a kezdetek, az átsírt éjszakák, a szerkesztői visszautasítások, ugyanúgy, mint az első elismerő szavak, az euforikus pillanatok, ha "elkapott az ihlet", az első jól sikerült szonett. 

Arra gondoltam, röviden, 13 pontba szedve megírom tapasztalataimat, hogyan írjunk verset, hogyan tegyük meg első lépéseinket ezen a rögös úton.

Tovább
Szólj hozzá!

"Az én Varázshegyem" - A Korányi kórház története és mindennapjai

2018. július 03. 16:24 - Szonday Szandra

img_20160613_133213_1.jpgMint arról korábban is írtam, 2016 nyarán 3 hetet töltöttem a Korányi Kórház légzésrehabilitációján. A hely - annak ellenére, hogy kórházról volt szó, ahová leendő szívműtétem miatt utaltak be - nagyon megragadott és inspirált. Ma, ahogy Kálnoky László versei között szemezgettem, újból eszembe jutott a szanatórium, így úgy gondoltam, utánajárok kicsit a kórház történetének, és összefoglalom röviden akkori élményeimet. 

Mert ott volt például a gyönyörű park, mely június lévén tele volt virágzó bokrokkal és növényekkel. Valamint randa szocialista szobrokkal és régi, elhagyatott épületekkel, romokkal. (Meg macskákkal.) Nekem maga volt a Kánaán. Akkor kaptam új telefont, így egészségügyi sétáim során folyamatosan fotóztam, és igyekeztem utánajárni a hely történetének.

Tovább
4 komment

A moszkvai kaland 3. - A rendszerváltás viharában

2018. június 29. 18:32 - Szonday Szandra

img_20170202_235431_1.jpgJó ideje adós vagyok moszkvai kalandom folytatásával, bár van mentségem, hisz az utóbbi hónapokban a szívműtétemmel kapcsolatos események foglaltak le. 

Előre bocsátom: az alább leírtak nagyon régen, 30 éve történtek. Azóta nyilván nagyon sokat változott a helyzet, és az én egyedi esetemből nem lehet általánosítani - ehhez más történeteket is ismerni kéne. Tehát nem szeretnék senkit sem vádolni, rágalmazni, befeketíteni, egyszerűen leírom - nevek, intézmények említése nélkül -, amire gyerekkoromból emlékszem, és amit szüleim, barátaink elmondásából tudok.

Tudom azt is - az internet népe már csak ilyen -, hogy rengetegen fogják történetemet kétségbe vonni, hitelességét megkérdőjelezni, engem hatásvadász bloggernek címkézni. De aki ismer, vagy olvasta eddigi blogbejegyzéseimet, az tudja, hogy az ilyemi milyen távol áll tőlem. Hogy akkor miért írom le mindezt? Mert ez is a sztorihoz tartozik, a "moszkvai kalandhoz", az életemhez - és mert fémjelez egy történelmi korszakot, nevezetesen a rendszerváltás előtti évet, amelynek politikai csatározásaiba - ártatlan gyerekként - majdnem beledöglöttem.   

Tovább
Szólj hozzá!