Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Azok a régi nagy telek...

2020. február 03. 00:41 - Szonday Szandra

A napokban egyre-másra dőlnek meg a melegrekordok kis hazánkban, ami lehet, hogy a fűtésszámlának jót tesz, amúgy a természetnek nem nagyon. Már senki sem tagadhatja, hogy a telek egyre enyhébbel, jó ha 1-2 alkalommal esik hó.  Ilyen időben boldogan lubickolna a vírusok, markukba röhögnak a kullancsok, poloskák, miközben a növények teljes időzavarban vannak: szilveszterkor szirmot bontott az aranyeső; januárban kibújt a hóvirág. 

Én meg várom, hogy végre befagyjon a tóörömmel figyelem, ahogy jegecesedik, hártyásodik a tó felszíne, míg aztán az Égi Felelős fityiszt nem mutat, és újból kéken fodrozódik a víz. Pedig tavaly időnként még rámerészkedtem, a jégre, a kutyák meg vidáman szaladgáltak rajta, csodálkozva, hogy szárazon is megközelíthetik a nádas másik oldalát. 

16165.jpg

(Kerékpáros a befagyott Balatonon Siófoknál, 1971, Fortepan)

Bezzeg régen! A tó minden évben masszívan befagyott, és ilyenkor hétvégente szüleim összeszedték néhány osztálytársamat, és lekirándultunk a tóparti házunkba (ami akkor még csak nyaralóként funkcionált). Vittünk termoszban teát, és ha már nagyon fáztunk, bekérezkedtünk valamelyik ott lakó szomszédhoz - legalább nem kellett a hideg nyaraló hideg wc-ülőkéjére ülni.  :D Szóval a tavon mindig nagy élet volt, a fiúk szabályos hokipályát alakítottak ki maguknak.

Milyen volt a tél Moszkvában a 80-as években? Olvasd el itt! 

Én csak csoszogtam a két élű tanuló korcsolyámon (irigyeltem is anyut a kecses, fehér bőrkorcsolyájáért), meg ültem többed magammal a szánkón, amit apa pörgetett meg, mint egy kalapácsvető - majd hirtelen elengedett. Meg kacagtuk a kutyánkat, Negrót, a fekete spánielt, aki igyekezett lépést tartani velünk, miközben szanaszét csúsztak nagy, szőrös tappancsai. Legszebb élményeim közé tartozik, hogy apuval egyszer elindultunk a túlpart felé ketten - ő szabadon suhanva, mint mindig, hajadonfőtt, én simán talpon csúszkálva utána. Figyeltük a rianásokat, a jég mintáit, az alatta sötétlő vizet... 

anya-en-negro-szanko.jpg

A régi telek arról is eszembe jutottak, hogy valamelyik nap a beszkennelt fotók között láttam egy régi-régi képet rólam és anyuról és ismét csak Negróról. Kis időbe telt, de megtaláltam a fotót: talán 3-4 éves lehetek, egy szánkón ülünk, a népligeti szánkódombnál, a 80-as évek divatja szerint tetőtől talpig irhabundába csomagolva - eszkimónak is nézhettek volna.
Ó, hogy utáltam ezeket a bundácskákat! Szépek voltak, mutatósak a nagy szőrmegallérral és hímzésekkel, díszgombokkal, és persze jó melegek is, de közben iszonyatosan merevek és nehezek is egy pöttöm gyerek számára. (És még hozzáillő irhakesztyű is volt.) anya-en-nepliget-szanko.jpgHol volt akkor még a szőrmeellenes lobbi! Ez volt akkor a legjobb: nem léteztek akkor még olyan spéci, szél- és vízálló túracuccok, mint manapság! Ezért a téli sétákat is utáltam, mert előbb-utóbb átázott a hótaposó, a kicsi kesztyű, én meg, vékony kislányként elkékült ajkakkal, piros ujjacskákkal vacogtam.
A kép tehát a népligeti szánkódombnál készült - nem tudom, manapság hányan járnak arra, ma elmentünk mellette, minden zöld volt, néhány kutyás és sportoló kerengett arra. 30 évvel ezelőtt minden télen tele volt a liget, 8. kerületi lakosként nekünk is ez volt a legközelebb. Kevés jó városi hely létezett, talán még a Gellért-hegyen és a városligeti Király-dombon lehetett jót szánkázni - vagy ha vendégségbe mentünk a János-hegyen lakó osztálytársamhoz.
A szánkódombot hó nélkül is kedveltük, az osztályunkat rengetegszer vitték ki, hogy jókat nyargalásszunk a lejtőn, vagy a domb aljánál csapatversenyekben vezessük le fölösleges energiánkat.

És ha már hó, íme egy régi felvétel az 1987-es nagy havazásról! Én ugyan nem emlékszem rá, de szüleim azt mesélték, apám elvitt valahova vendégségbe, ahonnan aztán nem tudtunk hazajönni a nagy hó miatt - ott kellett éjszakáznunk.

Ti mire emlékeztek a régi telekből?

 

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2215452052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2020.02.04. 12:45:14

Egy másik nagy havazás: 1993 november 13(?), szombat. Előző nap még enyheség, napsütés, másnap reggel fél méteres hó. Aznap kellett vidékre mennem, 6 óra alatt teljesítettem a 200 km-t. És meg is maradt hetekig, mínusz 10°C is volt néha. A két hét szabadságom végig ilyen időben telt.

Weißkopf 2020.02.04. 12:54:31

"régi felvétel az 1986-os nagy havazásról": amint a videó felirata is jelzi: ez valójában 1987 januárjában, egész pontosan január 12-én történt.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.02.04. 13:01:13

@Weißkopf: köszönöm, valóban, csak a fejemben a 86-os tél összemosódott a 87 elejével. :) Javítani fogom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.04. 14:53:43

'86 januárjában, az első műegyetemi vizsgaidőszakom végén pár tankörtársammal együtt elmentem éjszakai hólapátolásra. Az egész nagy buli volt, csak amikor reggel az utcán átfagyva sorban álltunk a pénzünkért, akkor döntöttem el, hogy soha többé... :)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.02.05. 11:43:46

@Frady Endre: Tényleg! Amikor gyerek voltam, emlékszem én is, hogy sok fiatal vállalt be hólapátolást télen - persze akkor még volt rá igény! Mindig csodálva néztem őket, hogy bírják egész éjszaka a hidegben... Sok hajléktalannak, munkanélkülinek adott lehetőséget egy kis pénzkeresetre. Vajon mikor toboroztak utoljára hómunkásokat...?

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.02.05. 11:46:43

@TheSaurus: Hű, ez sajnos nincs az emlékeim között. Bár ahogy jobban belegondolok, lehettem 10-11 éves - apám halála után egy évvel anyuval a telet londoni rokonoknál töltöttük. Lehet, hogy pont ez volt az a tél...? Londonban persze szinte tavaszias idő fogadott, még nyíltak a virágok, az indiai bevándorlók strandpapucsban közlekedtek az utcán... Csak időnként ment 0 fok alá a hőmérséklet, de hó akkor sem esett, szép, fagyos, napsütéses idő volt - kb. mint most itthon.

TheSaurus 2020.02.05. 11:51:08

@Szonday Szandra: Biztos kellemesebb volt ott, mint nekem itt. :)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.02.05. 12:12:56

@TheSaurus: Nagyon érdekes volt, főleg amiatt, mert London már akkor is nagyon multikulti volt, és persze egészen másként ünnepelték a karácsonyt, szilvesztert. Érdekes volt ezt megtapasztalni, főleg úgy, hogy rokonoknál laktunk egy hagyományos kis sorházban Willesden Greenben. :)

TheSaurus 2020.02.05. 12:18:53

A kislányomnak volt egy osztálytársa (alsóban), akinek a szülei kaptak egy fél éves munkát Új-Zélandon. Húsvét körül utaztak oda, és ősszel jöttek vissza. Tehát a gyereknek volt egymás után három tele, némi őszi-tavaszi sallangokkal, nyár nélkül. De azt mondták, így is jó volt. (Naná, majd nem.)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.05. 12:45:28

@Szonday Szandra: Szerencsére nem kellett egész éjjel nonstop kint lenni a fagyban, mert a munkavezetők is emberek voltak és időnként engedélyeztek némi pihenőt valami szélvédett helyen. :)
A '80-as években hivatalosan nem léteztek hajléktalanok (ahogy manapság is efelé tendál a hatalom)... Amúgy sok alkesz próbált bekerülni a brigádba egy kis pénz keresendő, de az elején végzett mikrofonszondás fújás eleve kizárta őket.
süti beállítások módosítása