Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Fogyatékkal élő előadóművészek - 5 nagyszerű videoklip

2018. július 20. 22:23 - Szonday Szandra

"...vannak olyan előadók, zenekarok, akik fontosnak tartják, hogy valamit közvetítsenek, értéket adjanak át zenéikkel és a hozzá készülő rövidfilmekkel, Szembemennek az árral, a trenddel - néha meghatóan, néha provokatív módon." 

A videoklipek zöme egy kaptafára készül. Szexi lányok és fiúk, flört a tengerparton, diszkóban, twerkelés egy fülledt szórakozóhelyen, nagy mellek, rövid szoknyák, kockás hasak, drága verdák, napszemcsik, Michael Kors, Gucchi Gang, sunshine. 

De miközben éppen Lil Pimp sokkolja drogól szóló dalával a világot, vagy Nicki Minaj riszál az Anaconda Thumb-ra, vannak olyan előadók, zenekarok, akik fontosnak tartják, hogy valamit közvetítsenek, értéket adjanak át zenéikkel és a hozzá készülő rövidfilmekkel, Szembemennek az árral, a trenddel, néha meghatóan, néha provokatív módon. 

Képtalálat a következőre: „enter the ninja”

Az alábbi előadók felvállalták, hogy klipjeikben nem csak "szép" embereket szerepeltessenek, hanem fogyatékkal élőket is. És ezt képesek úgy megtenni, hogy a szereplők megőrizzék méltóságukat, sőt, sokkal "coolabbnak" tűnjön az a világ, amelynek részesei.

1. Tommy Cash: Pussy Money Weed 

Pussy, money, weed - pussy, money weed / My reality is sweet, better than your dream - énekli legújabb szmában Tommy. A híres-hírhedt észt rapper pár éve robbant be a köztudatba Winaloto című számával, és a hozzá készült videoklippel, mely sokaknál kiverte a biztosítékot. A rapper azóta is minden klipjével sokkol, persze jó értelemben. Szabadszájúság, önirónia, és nagyfokú kreativitás jellemzi. Folyamatosan megjelenik klipjeiben a posztkommunista országok valósága. Pussy Money Weed c. száma megint csak sokkolóra sikeredett: több fogyatékkal élő, mozgássérült ember is feltűnik benne, bár a klip pikantériája épp az, hogy az "egészséges" emberek jóval betegebbnek tűnnek. Tommy kerekesszékbe kötözve tűnik fel, miközben egy kezek nélküli fiú balett-tudását mutatja be. A klip végén pedig egy csinos lány twerkel - alsó lábszárai helyén késszerű protéziseket visel. 

 

2. Die Antwoord: Enter the Ninja, Banana Brain

Provokációban és őrültségben ez a dél-afrikai csapat sem marad el Tommy Cash mögött. Meglehetősen furcsa páros (a hórihorgas Ninja, és a vékonyhangú, szőke, apró porcelánbabának tűnő Yolandi) előszeretettel mutatja be dalain és klipjein keresztül szülőhazájuk kulturális összetettségét: az afrikai törzsek világát és fehér telepesek (búrok) örökségét. Erre vicces példa a Lady Gagát is kiparodizáló Fatty Boom Boom. (A dalokban egyébként gyakran váltanak afikaans nyelvre, ami a hollandból önállósult és terjedt el a németalföldi bevándorlók révén). Ninja maga rendezi a klipjeit, amelyek művészeti alkotásként is megállják a helyüket. Sokszor dolgoznak együtt más képzőművészekkel, illetve előadókkal is, az Ugly Boyban föltűnik többek közt Dita von Tees, Cara Delevigne és Marilyn Manson is. Ezenkívül rettenetes viccesek is, illik rájuk, hogy a humorban nem ismernek tréfát.  

Az Enter the Ninja nem épp a kedvenc számom tőlük, de e cikkben mindenképp meg kell említeni, hiszen az a Leon Botha is feltűnik benne, aki számos más Die Antwoord-klipben és koncerten is látható. Leon festő és dj, annak ellenére, hogy egy súlyos, és ritka genetikai betegségben, progériában szenvedett (Hutchinson–Gilford-progéria szindróma). Ennél a betegségnél az öregedés tünetei már csecsemőkorban megjelennek. Sajnos, Botha 2011-ben, egy nappal 26. születésnapja után meghalt. Másik említésre méltó klipjük a Banana Brain, melyben maga Ninja szerepel speciális lábprotézisekkel.

3. Little Big és Olimpia

Ez az csapat némi kivételt képez, mivel itt maga az egyik előadó "fogyatékos". A csapat énekesnője törpenövésű, de ez nem akadályozza meg abban, hogy koncertezzen, forgasson, stb. Vagány, belevaló csaj, aki nem hiányozhat egyetlen klipből sem. Olimpia Ivleva 1990-ben született Szentpéterváron, ahol maga a zenekar is megalakult 2013-ban. Gondolnátok, hogy eredetileg pszichológus és pedagógus végzettségű? De Olimpia nem csak zenszként sikeres, Youtube- és Insta-influencerként többszázezer követővel büszkélkedhet. (Kövesd be Instán itt!) Az orosz zenekartól szintén nem áll távol a polgárpukkasztás. Dalaik gyakran reflektálnak az orosz életre, politikára.  (Ebben a számban Kim Dzsong Un atombomba iránti szerelmét parodizálják ki.) Sőt, olykor az elsőként bemutatott Tommy Cash-sel is összeállnak, ennek eredménye a lenti klip is. Van egy vicces netes sorozatuk is American Russians címen. Sajnos Olympiával kevés angol nyelvű interjú készült, de aki tud oroszul, annak itt egy beszélgetés

4. Victoria Modesta: Prototype

Victoria, akárcsak Olympia, azon előadók közé tartozik, akik egészségügyi problémáik ellenére váltak sikeres művészekké. Eredetileg a lettországi Daugavpils-ben született Viktorija Moskaļova néven 1988-ban. Már kiskorától kezdve a kórházakat járta, ugyanakkor tehetséges kislány volt: zenélni, énekelni és táncolni tanult. 12 éves volt, amikor a szüleivel Angliába költözött, és itt elkezdhette építeni zenei és modell-karrierjét. 15 évesen kezdett modellkedni, szerepelt a Bizarre és a Skin Two címlapján is. 2009-ben kezdett együttműködni Nick Hodges producerrel, és Jane Bond című számával hamar a listákra került. 19 évesen azonban korábbi egészségügyi problémái miatt térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát. De Victoria pályáját ez nem törte derékba, inkább újabb löketet adott neki. "We're limitless, we're not confined" - énekli Prototype című dalában, ahol egészen különleges, trendi protézisekkel szerepel. Nem véletlen, hogy 2012-es paralimpia záróceremóniáján is fellépett, mint "Hókirálynő". A jelenetben egy Swarovski-kristályokkal kirakott protézist viselt.

5. Andra Day: Rise Up

Andra day (szül. ) amerikai énekesnő 2015-ben debütált Cheers to the Fall című albumával, és rögtön a Billboard 200 48. helyén nyitott. Albumát és Rise Up című dalát Grammy-díjra is jelölték. A klipben egy pár napját követhetjük végig. A férfi randira hívja szerelmét - miközben ő maga paraplég beteg, azaz nyaktól lefelé béna. A klip kettejük meghitt pillanatait mutatja be. A filmecske már csak azért is nevezetes, mert az az M. Night Shyamalan rendezte, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Hatodik érzék, A sebezhetetlen, Jelek, A falu és a Lány a vízben. 

A férfi szerepében Gregory Mozgala látható. Gregg azok közé tartozik, akik cerebrális parézissel jöttek a világra, azaz központi idegrendszerük károsodott magzati korban, melynek következménye enyhébb-súlyosabb mozgásfogyatékosság is lehet. Gregget 12 éven keresztül kezelték különféle fizioterápiával eredménytelenül, mígnem egy koreográfus rendhagyó táncterápiájával megváltoztatta az életét. Együttműködésük oly sikeres lett, hogy Gregg ma már táncosként és színészként dolgozik, 2009-ben szerepelt Thomas Rogoff táncművében is (Diagnosis of a Faun). Tehát Gregg ma már képes önálló életet élni, de egykor nagyon közel állt ahhoz, hogy a klipben szereplő férfi életét élje. 

 

 Ismersz hasonló videoklipet vagy előadót? Írd meg kommentben vagy Facebook-oldalamon!

Kövess!

 

Szonday Szandra (@szondayszandra) által megosztott bejegyzés,

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214121933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása