Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

A legendás Szecska

2019. július 28. 11:02 - Szonday Szandra

6968.jpgMúltkor találtam néhány képet Fortepanon a Széchenyi fürdőről, amit nyomban fel is töltöttem a FB-oldalamra. 1929-30-ban készült fotók voltak, rajtuk vidáman fürdőző pesti polgárok, a férfiak is még a régi, hagyományos testtrikóban; dugig telt napozórészek, mintha egy stadion lenne VB idején. Párom nagyon vágyott már rá, hogy elmenjünk oda nosztalgiázni egyet, hiszen gyerekként még minden hétvégéjüket a Szecskában töltötték a 70-es években.

Jómagam ritkán jutottam el ide, noha édesanyámmal szerettük gyógyfűrdőkben kúrálni a mozgásszervi betegségeinket, és gerincműtétem okán aránylag könnyen kaptam beutalót - ám inkább Budára, kezdetben a Rudasba, majd a mára teljesen átalakított Rácfürdőbe jártunk. Utóbbit nagyon szerettük, "női napokon" mentünk, ütött-kopott, előző rendszerből őrzött felirataival és bútoraival meghitt helynek számított.

(Kép forrása: Fortepan/Adományozó; a Széchenyi fürdő 1927-ben)

Szóval a Széchenyiben talán összesen 3-4 alkalommal voltam, legutóbb is talán 5 éve, párommal. Akkor télen látogattunk el ide, és nagyon hangulatos volt az esti, kivilágított épület: emlékszem, a külső, melegvizes  medencében úszkáltunk, miközben szállingózott a hó. 

Na, most ismét elindultunk, de mindjárt az árak is ledöbbentettek.

Az elmúlt pár év alatt szinte duplájára emelkedtek, most 6000 forint egy kabinos belépő, és ha zárás előtt, 7 óra után ugrasz be, nevetséges, 300 forintnyi kedvezményt adnak.

Ha reggel mész 8-10 között, a jegy akkor is csak pár száz forinttal olcsóbb, szóval gyakorlatilag alig van különbség a teljes napijegy ára között. Gyerekjegy nincs (14 év alatt nem is ajánlják a termálfürdőt), persze a szülő ettől még beviheti a gyerekeket, ha már képesek a medencében is "szobatiszták" maradni.

Mondanom sem kell, magyar szót elvétve hallottunk, viszont így is dugig volt a hely, alig lehetett helyet találni a medencékben. Az, hogy egy átlagos  család, akár csak csak egyszer is ellátogasson ide azért, hogy legalább a gyerekeknek megmutassák a legendás fürdőhelyet, a legtöbb család számára elérhetetlen. (Szerencsére a hely legalább biztosít külön belépőt azoknak, akik a gyönyörű épületet szeretnék megszemlélni.)

Pedig régen...

Viktor megmutatta, hol volt régen a fix helyük, édesanyja mindig a nagybüfé előtti terasz egyik sarkába borította le a pokrócot, ahol most egy kis pavilon állt. Párom nem annyira lelkesedett a dologért, mivel rendívül érzékeny a bőre, és a mai napig utálja a napot, akkor viszont állandóan azzal rágták a fülét, hogy "legyen egy kis színed"., amiből rendszerint jó nagy leégés lett. Amúgy meg rendszerint unatkozott és olvasott, ha meg unokatestvére, barátja ott volt, akkor meg ment a hiszti, amiért rosszalkodtak, átrohangáltak más törülközőjén, lefröcsköltek valakit, stb. Egyszer "véletlenül" az egyik gyerek fején tört szét a vízipisztoly, aminek felettébb örvendeztek a szülők.

Viktor mégis jó szívvel néz vissza a múltba.

Ilyenkor végig kell járni a helyet, megmutatja, hol volt a gyerekmedence, elmeséli, hogy az épület tetején napozhattak a nők meztelenül, és hány pasas villogott kilós aranyfukszokkal a nyakában.

Sajnos, én cserébe csak egyetlen szecskás sztorival tudtam szolgálni, amikor a cirkuszból a kisföldalatti felé menet az egyik férfizuhanyzó ablaka nyitva volt, és ott premier plánba recskázott egy pasas a turisták nagy örömére. A Városliget diszkrét bája, ugyebár.

(Megszokott jelenet 2007-ből: sakkozók a külső meleg medencénél. Kép forrása: commons.wikimedia.org)

Egy városligeti termálfürdő létesítésének gondolata már 1884-ben felmerült, végül 1909-ben kezdték meg az építését Czigler Győző tervei alapján, és 1913. június 16-án nyitották meg; akkor még Artézi fürdő néven emlegették. 1924-ben döntött a bővítéséről a városigazgatás, így nyithatott meg 1927-ben a strandfürdő rész. Érdekesség, hogy a fürdő sokáig veszteségesen működött, mert a medencék felfűtése sok kiadást jelentett. Ezt a gondot végül egy újabb artézi kút fúrásával orvosolták: 1938-ban egy 77 °C-os termálforrásra bukkantak 1256 méter mélyen (a kutat Szent Istvánról nevezték el). A mai napig ez a forrás, valamint 6 kisebb hideg vizes kút biztosítja a fürdő vízellátását. (Forrás: Wikipedia)

Üröm az örömben

Túltéve magunkat a belépő magas árán már csak öltözőszekrényes helyet kaptunk, ami kevésbé volt hangulatos, sőt. A hosszú alagsori folyosókra költöztetett öltözők fehérre mázolt fémajtajaikkal, össze-vissza tábláikkal leginkább egy kórház műszaki osztályára, vagy egy tengerjáró hajó utasoktól elzárt területére emlékeztettek. Nem éppen ezt várnám Budapest egyik legismertebb fürdőjében, de az biztos, hogy van egy hangulata. És ezt még csak fokozta, amikor a zárás előtt 10-15 perccel takarítónénik elég nyers modorban ösztönözték távozásra a zuhany alatt fürdő külföldieket, szinte az iskolai menzán éreztem magam: "FINÍTÓ! FINÍTÓ! SLUSSZSTUNDE!"

Kicsit vicces, hogy míg mondjuk egy Szabó Ervin központi könyvtárban képesek finoman, 5 percenként jelezni hangosbemondón, hogy hamarosan zárnak, a kikölcsönzendő könyvekkel szíveskedjünk a pulthoz fáradni, addig itt síppal, ordibálva hajtják ki a jónépet a medencékből. 

img_20190726_210121.jpg

Még tele a medence (Kép forrása: saját)

Ebéd után, teli gyomorral mentünk fürdőzni, de azért számítottam rá, hogy meg fogok kívánni legalább egy kávét, szóval beleszámítottam a büdzsébe erre is 1-2 ezer forintot. 

Ami aztán kiakasztott, az nem is elsősorban az ár volt (pl. fonnyadt, kis muffin 700 Ft, sima sajtos szendvics 1000 Ft), hanem a minőség és a tálalás

Mert van egy szép épület, a büfének egy klassz terasza, ahol kiraktak pár igénytelen sörpadot, és kezembe nyomtak egy kávét papírpohárban, műanyag keverővel. Egy islert is sikerült vennem, az olcsó, geil, agyoncukrozott fajtából.

Azt gondolom, hogy egy ilyen kaliberű helyen elég gáz, hogy ennyire igénytelen a kaja/italfelhozatal, valamint a kiszolgálás. Gyakorlatilag az egyetemi büfében jobb kaját kapok, nem beszélve arról, hogy még egy benzinkúton is sokszor megkérdezik, pl. csészében kérem-e a kávét vagy elvihető pohárban. Mert ha már lúd, legyen kövér, és bizony jólesne egy ilyen helyen, ha a fantasztikus látvány mellett kicsit normálisabb, elegánsabb körülmények között fogyaszthatna valamit az ember. (És pl. a szelektív gyűjtők hiányát nem is említettem.)

img_20190726_214443.jpg

Ilyen szépséges látvány nyílik a büfé teraszáról (Kép forrása: saját) 

Arról nem is beszélek, hogy ma már rengeteg kis bisztró kínál igazán finom gasztro-különlegességeket, egy sima sörözőben, salátázóban is minőségi ínyencségekre bukkanunk a városban, itt meg túlárazott, fonnyadt kiflik ásítanak felénk a hűtőpult üvege mögül. Könyörgöm, legalább valami kézműves, kimért sör, vagy hasonló lenne! (Persze, lehet, hogy én voltam vak, és nem láttam...)

Fürdő után aztán be is ugrottunk egyik kedvenc helyünkre a körúton, egy kézműves sörözőbe, ahol 1000 forintért akkora tál, isteni steakburgonyát kapsz, hogy a füled kettéáll tőle, a hidegen csapolt kézműves sörökről, erdélyi "kencékről" és hamburgerekről nem is beszélve. 

Adalék még, hogy tegnap volt a Fürdők Éjszakája, de ennek semmilyen nyomát nem láttuk a Széchenyiben. Amíg ott voltunk, láttuk, hogy nagy a készülődés, hangtechnikai dobozokat húzogattak jobbra-balra, pavilont állítottak, de később kiderült, "privát buli" lesz. 

Távozáskor már ünneplőbe öltözött emberek, sőt gyerekek, zenészek toporogtak az előtérben. Pedig mennyire buli lett volna egy ilyen fürdőzős éjszaka!

img_20190726_211702248.jpg

Nem fáztunk (Kép forrása: saját)

Mindegy, ettől függetlenül jól éreztük magunkat, hisz a termálvíz isteni, kicsit lazítottunk. Az utóbbi hetekben mindketten hát- és nyakfájástól szenvedtünk, és idegeskedni is volt min. Viktor persze aggódott miattam, amióta megműtötték a szívemet, még nem voltam ilyen helyen, és már csak a tüdőm miatt is nem árt óvatosan váltogatni a hideg és meleg vizes medencéket. Számomra leginkább a belső medencéknél lévő pára volt megterhelő, kellett egy kis idő, mire aklimatizálódtam, és nagyon hideg ill. nagyon forró medencékbe nem is mentem be. A szauna és a gőz pedig eleve tiltólistán van.

Szóval egyszer-egyszer okés a hely, de az biztos, hogy már soha nem lesz az, ami régen: a budapesti emberek számára nyitott, sűrűn látogatott menedék, ahová menekülhetnek a kánikulai napokon...

img_20190726_214306.jpg

Feszített víztükrű medence - belépés csak úszósapkában! (Kép forrása: saját)

img_20190726_211548.jpg

A kinti szökőkút - nyakmasszírozásra ideális! (Kép forrása: saját)

img_20190726_205802.jpg

 

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

 

 

 

  

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr714982678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zacskóstej 2019.07.29. 16:00:30

Csak pár gondolat:

"és ott premier plánba recskázott egy pasas a turisták nagy örömére." - Mi a meglepő ebben? Tippre a fürdőbe járó fószerek 50%-a homár. Az általad is emlegetett Rudas-ban ez kb 80% lehet.

"még beviheti a gyerekeket, ha már képesek a medencében is "szobatiszták" maradni." - Gondolom te is vágod, hogy a langyos vízben lamantinként úszkáló 70-90-es közönség se totyog ám ki a wc-re....Jó fürdőzést.

tavaszihóvirág 2019.07.29. 19:14:32

Sem kisgyerekek sem kamaszok számára nem érdekes már egy ilyen "uncsi" hely. Nekik aquapark kell vagy minimum Balaton, Tisza tó, ahol lehet ugrálni, vadulni. Fiatalkoknak ez már ingerszegénynek számít, főleg hogy nem lehet ugrálni, labdázni, játszani, hangoskodni. Ez tipikusan nem gyerekes program (vannak gyerekeim, ezért is tudom)

Én hetente járok ide, szerintem a büfé szuper. Jók a kaják, igaz pont nem sütit szoktam enni. A büfés hölgyek nagyon kedvesek.
Egyébként kaját, innivalót be lehet hozni, ez is jó.

Váltsd ki a Zsigmondy kártyát, 5.000 Ft / év, és akkor 2.900 Ft-ért bejöhetsz bármikor, 4 óra hosszára :-)

Ráhel a saját lábunkon áll 2019.07.29. 20:17:08

Szerintem egyáltalán nem gagyi a büfé
és tök jó meginni egy kis unicumot meg egy kis pezsgőt a bárnál.
Olcsónak persze nem olcsó,
de Pesten egyre inkább nyugat-európai árakkal találkozol - a színvonalas helyeken...

vajdasagi 2019.07.29. 21:04:37

@Zacskóstej: A hozzászólásod Téged minősít.

Szelid sunmalac 2019.07.29. 22:12:26

@vajdasagi: nem feltetlen. Valoban igaza van, tenyleg sokan vegzik a dolgukat a vizbe. Egyebkent a lamantinok is...

tőzsér0267 2019.07.29. 22:51:32

Néhány hónapja voltam. Érdekes volt, amikor a wc előtt 10 méterrel már tömény húgyszag fogadott, és akkor még be sem mentem magába a mosdóba.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.30. 10:35:48

Gyerekkoromban (szintén '70-es évek) sokat jártunk ide a családdal. Akkoriban nagyon szerettem. :)
Egyszer odajött hozzánk egy férfi és megkérdezte a szüleimet, hogy nem vinnének-e el engem hozzá edzésre a Császár uszodába, mert tehetségesnek látszom. Apukám elvitt én meg valamiért végig bőgtem a hideg vízben. Nem akartam többet odamenni, de azért másodszor is elvittek. Erre kiderült, hogy nem lehet edzeni, mert beszakadt a tető. Megúsztam!!! Az uszodának pech volt, nekem mázli...
Jóval később tudtam meg, hogy valószínűleg a Széchy csapatba kerültem volna bele. Ehelyett később inkább a sokkal szórakoztatóbb focit választottam és nem bántam meg.
A Széchenyi fürdőben viszont azóta se jártam...

Alick 2019.07.30. 10:44:11

@Zacskóstej: Sajnos van ebben igazság... bár a tágas, belülről zárható zuhanykabinok heteroszexuálisan is jól használhatók, ha az érintettek csendben tudnak maradni. :)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2019.07.30. 10:54:37

@Frady Endre: Kedves Endre, köszönöm, hogy megosztottad velem a történeted, a hideg kirázott... Mindig érdekes, néha milyen véletleneken múlik az élet. Annak is örülök, hogy aktívan sportolhattál, ez nagy kincs!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.30. 11:26:06

@Szonday Szandra: Kedves Szandra! Igen, mostanában, hogy hol a térdem, hol az achillesem, hol a sarokcsont kinövésem (Haglund Exostosis) miatt nem sportolhatok, látom meg, mekkora szerencse az, amit fiatalabb koromban természetesnek vettem. Ahogy telik az idő, úgy válik egyre érthetőbbé az egészség új definíciója: "Az egészség nem más, mint két betegség közötti átmeneti állapot."
Amúgy hitem szerint a véletlen nem is véletlen, csupán a mi hiányos ismereteink miatt előre nem látható valami. Szerintem mind Isten kezében vagyunk, aki előre eltervezi a dolgainkat. :)

Annie Oakley 2019.07.30. 11:45:56

@Ráhel a saját lábunkon áll: Hát, kinek mi a színvonal... :D Mellesleg a termálfürdő és az alkohol biza nem a legjobb párosítás... Akkor inkább áruljanak egészséges cuccokat (is), salátákat, smoothie-kat, teákat, mittomén, de ne a műanyagdobozban árult, kitudjahánynapos, sápadt gyümölcsleves legyen a gasztronómiai csúcs ezen a helyen... Vidéken jobb a felhozatal, tegnap olyan helyen ettünk egy faluban, hogy a sima kakaóspalacsintát is fine dining-ban hozták ki, komolyan, mintha a Gundelban lettünk volna... Elkényelmesedtek, na. A turisták így is, úgy is jönnek, megveszik a szemetet, mert éhesek és ez nekik nem pénz... Nem ártana nekik egy jó kis konkurencia...

Annie Oakley 2019.07.30. 11:49:30

@Zacskóstej: Úgy látom, nagy a tapasztalatod a homokos világában... :D :D :D Csak jelzem, hogy a blogger nem a Rudasról és nem a Gellértről írt, hanem a Szecskáról, ahol koedukált fürdés van. Mellesleg ahhoz, hogy valaki az ablakban recskázzon, nem kell homokosnak lenni, csupán egy exhibicionista aberrált f@sznak. :D
Ja, és a Szecska közönsége nem igazán a nyugdíjas réteg, ők max. akkor szabadulnak be, ha az önkormányzat évente egyszer kifizeti nekik... De még orvosi beutalóval is drága nekik.

padlogaz 2019.07.30. 17:09:17

elég sokat járok a széchenyibe, tapasztalataim:

- pofátlanul emelik az árakat, de a zsigmondy kártya jó megoldás, kicsit körülményes a kiváltása, de utána féláron lehet bemenni
- évek óta semmilyen érdemi fejlesztés nincs a fürdőben, ami történt (belső kis szaunák átalakítása, szauna szeánsz bevezetése stb.), az nem rossz, de gagyi és irreálisan drága (pl. szauna szeánsz)
- a lenti két nagy szauna folyamatosan koszos, az ajtajukat évek óta nem tudják úgy megcsinálni, hogy magától csukódjék, ezért ha valaki véletlenül nem csukja be maga után (és a csoportosan mászkáló külföldiek erre sajnos hajlamosak), akkor nyitva marad, ami egy szaunában nem előny
- a lenti két szauna terében nincs vécé, sőt táblák sincsenek, hogy hol vannak (emeleten bent)
- a jéggép hol működik, hol nem
- a lenti szaunához tartozó pihenő szobák kb. a nyolcvanas éves stílusa, manapság már kicsit más a szokás / divat
- a szekrényes öltözők iszonytató koszosak, a padló láthatóan mocskos, a szekrények 30-40%-nak folyamatosan rossz a zárja, amit a fürdő nem megjavíttat, hanem leragasztja, hogy "rossz"
- a zuhanyzók / vécék igénytelenek (kialakítás, csempék stb.), a zuhanyrózsák fele hiányzik stb., stb.
- semmi érdemi kommunikáció / tájékoztató nincsen, hogy a két bejárat közül az egyik miért 19.00-kor zár, a másik miért 22.00-kor, engem nem zavar, de egy csomó külföldi nem érti.

az elmúlt 5 évben eddig 3x írtam a fürdő vezetőségének kb. ezek miatt, választ egyszer sem kaptam.

büfét nem tudom megítélni, sose próbáltam.

vajdasagi 2019.07.30. 18:32:28

@padlogaz: Ezen kritikák nagy részével egyetértek. Talán a szekrényes öltözőkhöz azt mondanám, hogy én közbetelnül a szekrénynél ötlözom át, és a többség ezt teszi. Ez a rész tiszta.

Engem az angol feliratok írástudatlansága zavar leginkább. Pl. az, hogy egyszerűen röhejes szöveg, hogy "the swimming cap is obligatory". Illetve ha már kötelező az az úszósapka, akkor azt igazán kiírhatnák látható módon is.

Az, hogy drága: így is tele van, és így több bevételt szerez a város. Egy ideális világban ebből a bevételből épülne-szépülne Budapest.

És végül: a Szecska akkor lenne még jobb, ha nem pártkatona, hanem egy gondos menedzser kerülne az élére. Így, hogy párthűség dönti el, ki vezeti, így minden hibájára érvényes, hogy a fejétől bűzlik a hal.
süti beállítások módosítása