Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

A Szív Világnapja

2019. szeptember 28. 17:38 - Szonday Szandra

world-heart-day-2019.jpgManapság már szinte mindennek van világnapja, csak győzze az ember számon tartani. Azon bizony lehet vitatkozni, melyiknek mennyi értelme van, de azt gondolom, hogy a szív esetében ez nem kérdés, hiszen manapság nemcsak hazánkban, de az egész világon a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek.

A Szív Világnapját 2000 óta tartják meg mindig szeptember utolsó vasárnapján, ami idén 29-ére esik. A világnap a Szív Világszövetség (World Heart Federation) és a WHO közös kezdeményezésére jött létre. 

Maga a Szív Világszövetség 1998-ban alakult az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból. Missziós nyilatkozatuk szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez szeretnék hozzásegíteni az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra.. Ezen dolgoznak évek óta a WHO-val szoros együttműködésben.

Idén a szövetség  a világnap alkalmából kampányt indított "Az én szívem, a Te szíved" ("My Heart, Your Heart" címmel, amiben arra buzdítanak mindenkit, legyenek "Szív hősök" (Heart Heroes), tegyenek egy ígéretet saját maguknak szívük egészsége érdekében

Ehhez honlapjukon még egy online szerkesztőprogramot is elérhetővé tettek, amivel mindenki elkészítheti saját poszterét. Íme az enyém: 

symbolposter-190928032508bwprx.jpg

Tánc az egészséges szívért

A világnapot szerte a világon rendezvényekkel és flash mobokkal ünneplik. Pár éve igazi dance challenge indult útnak: a világ kardiológiai és szívsebészeti dolgozói perdültek táncra. Az indiai Kolenchery-ben például így ropták az egészségügyisek 2013-ban:

Szívünk Napja

Hazánk az első naptól kezdve csatlakozott a kezdeményezéshez, így a Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptember végén rendezvényekkel, ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik felhívni a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. Honlapjukon a programokról és további fontos tudnivalókról is tájékozódhatunk. 

Idén szeptember 27-én Nagykanizsán közel nyolcszáz óvodás és iskolás gyerek formált szív alakzatot a helyi Szívbetegekért Egyesület flashmobján az Erzsébet téren.

flashmob-sziv-1.jpg

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

 

Képek forrása: 1. morriscardio.com; 2. world-heart-federation.org / Szonday Szandra; 3. MTI/Varga György 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015180484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása