Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

A jótékony meleg - Forró törülközőtekercs és társai

2021. november 02. 23:45 - Szonday Szandra

spa-secrets-3.jpgÚgy terveztem, ma megyek ki szüleimhez, nagymamámhoz a temetőbe, ám az időjárás közbeszólt, ami nem csak esőt és hideget hozott, hanem hát- és fejfájást.
Mostanában nem vagyok a legjobb formámban, erre jött rá a hát-, nyak- és vállfájás, amin az se segít, ha fekszem, és ami azért kellemetlen, mert minden lélegzetvételt fájdalmassá tesz. Szupi, így se kapok elég levegőt. Már végigzongoráztam a lehetőségeke: Algopyrin, kenőcs, masszázs... De ami igazán bejött az egy régi-régi trükk, amit még Németországban tanultam a kórházi kezelésem alatt. Gondoltam, megosztom veletek, mert sokan még nem ismerik ezt a trükköt..
Ami nem más, mint a forró törülköző.

Amikor nyújtották a gerincemet műtét előtt, az egy 3 hónapig tartó, lassú folyamat volt. A nyújtás 24 órán keresztül zajlott a fejembe csavarozott koronán, és egy csigarendszeren keresztül, amire egyre több súlyt helyeztek. Erre azért volt szükség, hogy rettenetesen görbe gerincemet egy kicsit kiegyenesítsék, ne a műtőasztalon kelljen drasztikus beavatkozást végezni (mintha az implantátumbeültetés, bordák átvágása nem lenne elég drasztikus). Szóval  ezzel tették biztonságosabbá a dolgot, és valóban. a nyújtásnak köszönhetően 12 cm-t nőttem. 
Persze mindez nem volt fájdalommentes procedúra. A fájdalmak enyhítésére több módszert is bevetettek a kórházban: minden reggel jött egy masszőr, aki kicsit megdögönyözte az ágyban hátamat, nyakamat. Hozott egy "fango" nevű, párnát: a fango olasz eredetű szó, a vulkáni földből származó, szagtalan, forró ásványi iszapot hívják így. Ezzel töltötték meg a párnát, felmelegítették, majd ezen kellett feküdnöm, amíg ki nem hűlt. Ha este, éjszaka nagyon fájt a nyakam, akkor a nővér is hasonló párnácskát hozott a fejem alá, nyakam köré. Ebből is látsziik, hogy nagy szerepet kapott a melegterápia a kezelésemben, amit a gyógytornászok is alkalmaztak.
Ők naponta látogattak, és néha ők is megmasszíroztak. Egyikőjük mutatta a forró tekercses módszert: egy törülközőt bevizezett, feltekert, mint egy piskótatekercset, majd betette a mikróba, hogy felmelegítse. Aztán ezzel a forró tekerccsel nyomogatta át a fájó részeket a hátamon. Ahogy a törcsi külső része hűlt, a szélét kezdte visszatekerni, így mindig újabb, forró rész került elő a hengerből. Ezzel a trükkel jó 15-20 percig tudta nyomkodni a hátam a még meleg törülközővel.
Most, amikor ezeket a sorokat pötyögöm, mint egy hűséges macska, itt "ül" a vállamon egy ilyen forró törcsi - jelenleg ez az egyetlen, ami enyhíti kínjaimat. Egyszerű megoldás fantasztikus hatással. Amíg anya élt, nála is használtam a fájós hátára, és persze férjemnél is. A titka az, hogy remekül ellazítja a görcsös izmokat, amik akár a stressztől is "becsomósodhatnak". (A képen fangó melegterápia alkalmazása.)
fango-therapie.jpg

Hogyan működik?

A melegterápia remekül működik krónikus izületi és izomfájdalmak esetében, de a sportolók is gyakran alkalmazzák, és növeli más terápiák hatékonyságát is. A meleg hatására a véredények kitágulnak, a véráramls nő, ami segíti a gyógyulási folyamatokat, a vér gyorsabban elszállítja a fájdalmat kiváltó méreganyagokat, és ellazítja a görcsös, feszes izmokat. (Ezért jó a mentruációs görcsök enyhítésére is.) Stresszoldásra is kiváló, ami szintén segíthet a görcsös izomzat ellazításában.

Sópárna, infralámpa, és egyéb jóságok

hot-water.jpgPersze, ahogy fentebb írtam, nem ez az egyetlen módszer, ami a meleg gyógyító hatását használja ki. Biztosan sokan emlékeznek kiskorukból a sópárnára. Én fülfájós voltam, ezért volt egy bejáratott, pici párnahuzat, amibe anya mindig serpenyőben felforrósított sót töltött, és ezt nyomtam a fájós fülemhez.
Aztán ott van az infralámpa, ami nem csak az arcüreggyulladással küzdőknek jöhet jól. Nekem pl. olyan masszírozókészülékem van, amibe be van építve egy kis infralámpa, így a két funkciót egyszerre és külön-külön is lehet használni.
Ma már gyógyszertárakban, drogériákban is lehet fangóval, zselével töltött párnákat kapni - legtöbbjük hűtésre is használható. Sokan a meggymag párnára esküsznek, de ha nincs más, egy melegvizes palack is nagyon jól jöhet. Gyerekeknek például gyártanak olyat, ami cuki plüssállatba van bújtatva, így a kicsik szíveseebben bújnak hozzá. Nekem, bár már kinőttem az ilyesmiből, egy plüsshalas palackom van, ami nagyon jól jön, ha menstruációs görcsöktől kínlódok.
A modern fűtőbetétes eszközök nagyon praktikusak, mivel legtöbbjük már karbonszálas, ún. "far infrared" (FIR) sugárzót tartalmaz. A FIR sugarak akár 5-8cm-re is behatolnak a testbe és ott idézik elő a hőhatást, ahol leginkább szükség van rájuk.
És aztán jön a többi alternatíva:
  • Gőz, ami különböző bőrfelületeknek, testrészeknek is jót tehet, de az egész testnek hasznos, ha bírjuk a termálfürdők gőzkamráit;
  • Szauna, amiből nagyon sokféle létezik manapság, köztük pl. az infraszauna, amit akár otthonra is beszerezhetünk;
  • Termálfürdő, ahol általában a 38 °C-os víz a legmelegebb, és szintén sokat segíthet mozgásszervi problémákban, de stresszoldásban is;
  • Különböző fűtő pakolások, pl. a fangóból meleg iszappakolást is csinálnak egyes helyeken;
  • Természetes napfény - én ezt is ide sorolom, hiszen télen, amikor hideg van, és nem kell a leégéstől tartani, nagyon jólesik az embernek, ha egy szélvédett helyen, beöltözve-takarva, vagy akár a szobában kicsit átmelegítik tagjait a napsugarak, nem beszélve a D-vitamin pótlásról.

Veszélyek - Mire figyeljünk?

  1. solarium-mk-1.jpegHa szeretnétek bármelyik módszert kipróbálni, fontos, hogy tájékozódjatok előtte. Először győzödjetek meg szakember segítségével, hogy valóban ajánlott-e meleggel kezelni az adott fájdalmat, betegséget. Ugyanis vannak esetek, amikor inkább a hűtés javallott, és csak ronthatunk a helyzeten egy meleg pakolással.
  2. Nézzetek utána, az adott terápia nem ellenjavalt-e valamilyen más betegség miatt. Még egy sima meleg ülőfürdő sem biztos, hogy jó, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, és légzési problémák esetén sem biztos jó ötlet gőzkabinba menni. Kérdezzétek meg a háziorvost, de a fürdőhelyeken is találtok olyan szakembert, aki tájékoztat a lehetséges mellékhatásokról, ellenjavallatokról.
  3. Otthon vigyázzatok a forró, meleg pakolásokkal, eszközökkel, nehogy égési sérülést okozzanak. A legjobb, ha vsztek egy vékony anyagot , hogy a meleg ne közvetlenül a bőrötöket érintse. Tartsátok be az adott terápiára vonatkozó ajánlott időtartamot, ez általában 15-20 perc. Gyereket soha ne hagyjatok felügyelet nélkül a kezelés alatt, és ne pl. ne aludjatok el infralámpa használata közben, bármilyen csábító is!  Vigyázzatok magatokra és jobbulást mindenkinek!

(A képen: a melegterápiát már az állatgyógyászatban is használják.)

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, nézz bele Youtube-videóimba,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

(Kérlek, vedd figyelembe, hogy a cikk írója nem egészséügyi dolgozó, a cikkben saját tapasztalatait osztja meg. Mindenképp tájékozódj orvosodnál, mielőtt belevágsz egy terápiába!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6516744248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása