Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

A békeszimbólumok eredete - 1. rész

2022. március 05. 17:23 - Szonday Szandra

peace-symbol.jpg

2022. február 24-én vette kezdetét az Ukrajna elleni orosz invázió. Az emberek, hogy szolidaritásukat és béke iránti vágyukat kifejezzék, sokszor teszik közzé, tüntetik fel a béke valamelyik ismert szimbólumát. De honnan erednek ezek a jelképek, és mi volt eredeti jelentésük? Cikksorozatom első részében a legismertebb szimbólumokat mutatom be. (Fotó: Jim Marshall - Haight Street)

 

 

A "hivatalos" békeszimbólum története

A nemzetközileg elismert békeszimbólum eredetét tekintve sajnos ismét nagyon aktuális. Ugyanis a szimbólumot a brit nukleáris leszerelési mozgalom (Campaign for Nuclear Disarmament) számára tervezte Gerald Holtom művész és mérnök. 1958. február 21-én mutatta be a Közvetlen Cselekvési Bizottságnak (Direct Action Committee). A szimbólum terve elnyerte a bizottság tagjainak tetszését, és az április 4-én tartott maratoni felvonulás hivatalos szimbólumaként fogadták el. A tüntetők a londoni Trafalgar tértől egészen a berkshire-i Aldermastonban található Atomfegyverkutató Intézetig (AWE) vonultak, több mint 40 kilométert gyalogolva. (A kép a felvonuláson készült - Getty Images)

42571192_303.jpg

Hollom a szimbólumot a nukleáris leszerelést jelentő „N” és „D” betűk vasúti közlekedésben használt szemaforjeleiből alkotta meg. E két jel egymásra helyezésével alakult ki a jól ismert alakzat a szimbólum közepén, mely Hollom szerint azt az egyéni kétségbeesést szimbolizálja, amelyet Francisco Goya híres festményén láthatunk: a kezeit széttáró, kivégző osztag előtt álló embert.

934px-el_tres_de_mayo_by_francisco_de_goya_from_prado_in_google_earth.jpg

A szimbólum a Campaign for Nuclear Disarmament (CND) jelvénye lett, és miután nem védették le, a háborúellenes mozgalmaknak köszönhetően az egész világon elterjedt. Különösen az amerikai hippi-mozgalom, a vietnami háború elleni megmozdulások tették igen népszerűvé a békeszimbólumot, így az az 1960-as évek végére általános békejellé vált.

Ma már a szimbólum a popkultúra része, és számtalan helyen, pl. ruhákon, használati tárgyakon, dekorációkon is gyakran feltűnik. Emiatt kicsit ki is üresedett a szimbólum, hiszen sokszor inkább díszítő funkciót lát el valamilyen divatcikken. 

További békeszimbólumok

Fehér galamb

noah_catacombe.jpgTermészetesen vannak jóval régebbi eredetű békeszimbólumok. Az ukrajnai háború kitörése óta például legtöbbször a fehér galamb szimbólumát látom mindenfelé, különösen a neten: profilképkereteken, háttereken, posztolt képeken, stb. A fehér galamb a kereszténység elterjedésével vált a béke szimbólumává, hiszen a Bibliában többször is fontos szerepet kap: például a Noé bárkájból kiengedett fehér galamb hozza meg az özönvíz végének hírét, csőrében egy olajágat tartva. Ez tulajdonképpen a haragvó Isten megbékélésének, és egy új szövetség ígéretének a jele (ahogy egyébként a szivárvány is - erről még lesz szó). Az Újszövetség a galambot Isten szelleméhez hasonlította, amely leszállt Jézusra a keresztelése során [Mt 3:16]. Az ókeresztények sírjain is gyakran feltűnik a galamb, mint a keresztség jelképe. A római katakombákban is számtalan galamb-ábrázolást látni "IN PACE" (béke) felirat kíséretében. Noé és a galamb olajággal a csőrében egy ókeresztény falfestményen a római katakombák egyikében.

A galamb-szimbólum később is népszerű maradt: többek közt föltűnt 18. század végi amerikai bankjegyeken, ezt választotta "címeréül" az 1811-ben megalakuló The London Peace Society, és sas elől menekülő galambot lehet látni egy 1917-es német hadikölcsön plakáton is

Aztán jött Picasso: az ő litográfiáját, a La Colombe-t (A galamb) választották az 1949. áprilisi párizsi Béke Világtanács emblémájának. Picasso az 1950-es sheffieldi Béke Világtanács ülésén elmondta, hogy az apja tanította meg galambfestésre. Beszédét azzal fejezte be: "Kiállok az életért a halál ellen; kiállok a béke mellett a háború ellen." A képen Picasso fehér galambot ábrázoló litográfiája (1949, Tate Gallery).

dove_lithograph_by_picasso.jpg

A galamb a békemozgalom és a kommunista párt eszméinek szimbólumává vált, és a korszak kommunista demonstrációin használták. Természetesen az antikommunistáknak is megvolt erről a véleményük akkoriban: a Paix et Liberté csoport plakátokat terjesztett "La colombe qui fait BOUM" címmel, amelyen a békegalamb egy szovjet harckocsivá alakul át.

4105201108560015.jpg

 

 

Olajág

pseiren.jpgA békegalambot gyakran ábrázolják olajággal vagy olajbogyókkal. Maga az olajág önállóan is régi békeszimbólum, eredete az ókori Görögországig nyúlik vissza. Az olajbogyó, az abból sajtolt olaj alapélelmiszernek számított, így a  bőséget képviselte, és a görögök szerint elűzte a gonosz szellemeket. Eiréné istennő, a Hórák egyike a béke védnöke volt, aki testvéreivel (Eunomia, a törvényesség és Diké, az igazságosság) az Olümposzon lakott. A rómaiak Pax néven azonosították, az érméken olajággal a kezében ábrázolták. (Lásd a képet!) Vergilius pedig így írt róla:

Békehozó olajágat nyújt karjával előre
S így felel Aeneás atya ekkor a tat tetejéről:
"Trójai népet látsz, latinokra kifent kelevézzel,
Mert menekült csapatunk gőgös haddal tovaűzték.
Éuandrust keresem. Vidd meg neki: Dardaniának
Jöttek, kérni szövetségét, kiszemelt vezetői."

(Aeneis, 8. ének)

 Az olajág később is megőrizte ezt a jelentését, pl. 1644-es I. Károly aranyérmén az uralkodó karddal és olajággal látható, vagy az Egyesült Államok Nagy Pecsétjén (1782) is egy olajág jelöli a békét.

william-and-mary-painted-hall.jpg

James Thornhill  "A béke és a szabadság diadala" című allegorikus festményén (1708–1716) III. Vilmos király és Mária királynő látható. A bárányaival és fehér galambjaival körbevett Béke egy olajágat nyújt át Vilmosnak.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK!

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, nézz bele Youtube-videóimba,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

 

Képek forrása: 1. time.com; 2. dw.com; 3. hu.wikipedia.org; 4. commons.wikimedia.org; 5. en.wikipedia.org; 6. art.famsf.org; 7. academic.sun.ac.za; 8. culturalwednesday.co.uk

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2717772542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2022.03.06. 14:16:50

A "hivatalos" bekejel eredetileg a halal runaja volt, a bekejel fejjel lefele, vagyis felfele allo karokkal viszont az elete.
medium.com/the-philosophers-stone/how-the-ancient-rune-of-death-became-the-peace-symbol-10d6f6470b4f

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2022.03.06. 15:46:54

@]{udarauszkasz: köszönöm a cikket, nagyon érdekes, ugyanakkor szerintem az mérvadó, hogy Hollom mit gondolt róla, mi alapján alkotta meg - hiszen ez a jel lett végül is hivatalosan elfogadva és nem a korábbi, hasonló jel. De lehet, hogy kiegészítem vele a cikket.
süti beállítások módosítása