Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Tüdő- és szívbetegként a kánikulában

2018. augusztus 14. 15:34 - Szonday Szandra

Milyen létezni tüdő- és szívbetegként kánikulában? Mit tegyünk, és mit ne tegyünk? Mire figyeljünk, ha hozzátartozónk beteg? Milyen veszélyei vannak a nagy melegnek beteg és egészséges emberek számára?

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414180851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.14. 23:48:08

Szívbeteg az, akinek valamilyen pumpafunkciós zavara (cardiomyopathia), szívizom-oxygenisatiós zavara (angina vagy infarctus), vagy billentyűelégtelensége van. Akit ez utóbbival megoperáltak sikeresen, az nem szívbeteg. Elég nehéz lemondani a rég megszokott betegségattitűdről, de helyes volna. A Marfan-syndroma a szívizom működését és oxygenisatióját nem érinti, a billentyűgond meg meg van oldva. Ön tehát pillanatnyilag nem szívbeteg (a kötőszövetes zavar miatt lehet még aortagondja más szakaszon is, de amiatt ráér akkor aggódni, ha elérkezik).

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.15. 00:05:34

@Molnárgörény: Örülök, hogy ilyen virtuális messzeségből megállapította mind a pontos diagnózisomat, és a kórtörténetemet is ennyire ismeri. Továbbá nem hiszem, hogy egy normális, egészséges szív állapota összehasonlítható egy műszívbillentyűvel ellátott szívvel. És igen, több aortaszakaszt is cseréltek, miután az egész műtétre sinus valsalva aneurismám miatt került sor. Ezenkívül, hiába nem érintené önmagában a szívizom oxigenizációját a Marfan, a tüdőre is hatással van: www.marfan.org/about/body-systems/lungs
Nem beszélve korábbi tölcsérmellkas és súlyos gerincferdülés miatt beszűkült mellkasi mozgás beszűküléséről, és egy súlyos tüdőgyulladás (3 hónap lélegeztetőgépen, gégemetszéssel) miatti légzésfelület-csökkenésről.
Betegségattítűd? :D :D :D Miről beszél??? Ha nem tűnt volna fel, mindezen egészségügyi problémák ellenére próbálok teljes életet élni! Alkotni, tanulni, segíteni másoknak! Ha rosszul vagyok, akkor azt nem letagadom, és nem panaszkodom, hanem igyekszem vele másokon segíteni, megosztani a tapasztalataimat. Úgy látom, maga orvosilag nagyon képzett, feltételezem, hogy a szakmában dolgozik: márpedig akkor elkelne egy kis több empátia az emberek felé...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.15. 00:21:22

A műbillentyű definitív megoldás, és a beültetés a szívizom állapotát nem érinti, ha hiszi, ha nem. Mellesleg az igazi, súlyos szívbeteg nem úszásról meg vízisportról álmodozik (mert nem képes rá).

A korábbi pectus excavatum és a korábbi gerincferdülés abban közös, hogy korábbiak. Ami meg van oldva, az meg van oldva. A tüdő pedig élő, önjavító szövet, tehát akármilyen súlyos tüdőgyulladás se szokott hosszú távú csökkent légzőfelületet visszahagyni (illetve a tbc igen, de az más káposzta). A gyulladást ha túléli (márpedig ez történt), akkor a légzőfelület lassan helyreáll. Hozzáteszem, a súlyos tüdőbetegek se tudnak úszni (mert annyi munkától már dekompenzálódnak). Gondolom, nem bagózik, akkor meg nem olyan rossz a helyzet.

Az empátia arra kellene, hogy az önsajnálatot erősítsem, vagy arra, hogy egyetértsek azzal, hogy ön mennyire hősies? Én a horgászást használom faszhosszabbítónak, amint azt olyan találóan megállapította, ön meg a betegséget mellnagyobbítónak, ahogy elnézem... Egyébként meg nem is hiszek az empátiában. Volt olyan, hogy a kedves hozzátartozó kérdőre vont, hogy fagylaltot nyalva mentem be a kórházba, hogy milyen az empátiám. Erre kiforgattam az összes zsebemet, és szomorúan mondtam, hogy már megint elfelejtettem magammal hozni...

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.15. 00:38:02

@Molnárgörény: "minden meg van oldva"... Nyilván ezért kb. 900 ml a tüdőkapacitasom rohadt alacsony FEV1-gyel, nyilván ezért kell éjszakánként BiPap gépet használnom, nyilván ezért nem akarták vállalni a műtétemet a magas kockázat miatt, nyilván ezért kérte fel Szabolcs Zoltán professzor Pénzes Istvan profot, hogy segítsen a pulmonológiai felkészítésemben, nyilván ezért feküdtem másfél hónapot intenzíven a műtét után, aminek így is nagyon örültem, mert az aneszteziológus azt mondta, lehet, hogy soha nem kerülök le a gépről, és nyilván ezért akarnak az októberi pulmonológiai konferencián team-munka sikereként bemutatni. Annnnyira jó lenne, ha gondolkodna és tájékozódna, mielőtt baromságokat hord össze!
És igen, ahogy a videóban elhangzik, most éppen k
KÉPTELEN VAGYOK BÁRMIT CSINALNI. De sportolni akarok, persze light-osan, mert ez az egyetlen lehetőségem, hogy a normálishoz hasonló életet éljek.
A gerincferdülésem 160 fokos volt, mert olyan módszerrel kezeltek itthon, amivel nem lett volna szabad Marfan-szindrómáskent. Amikor riadót fújt az orvosom, már senki nem vállalta itthon a műtétem, sem Pécsett, sem a Janosban. Végül Dr. Jeszenszky vállalt, de az ő állítása szerint is az egyik legnehezebb esete voltam. Fél évig voltam német kórházban. De végigcsináltam, könyvet írtam belőle, sok betegnek segítettem, aki hozzám fordult.
Empátia pedig továbbra sincs önben, mert csak löki itt a hülyeséget, annak ellenére, hogy elmondtam, mennyire szarul vagyok. Gondolhatja, hogy nem vágyok ilyenkor arra, hogy kötözködő, névtelen trollok húzzák fel az agyamat. Tudja jól, hogy felidegesit, és ez kurvára nem fair. Nagyon kérem, hagyja abba, és tartsa magában, ha csak rosszat képes ideokádni. Vagy jöjjön le, amikor jobban vagyok, és mondja a szemembe az okosságait.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.15. 00:43:48

Amúgy az az angol cikk egy meglehetősen elnagyolt munka: lényegében annyit mond ki, hogy bármilyen tüdőbetegség kialakulhat. A tiszta Marfan-syndromában a tüdőbetegség inkább következményes (a vázrendszeri destructio miatt alakul ki). A tüdőben inkább elasztikus rostok vannak (ezért tud könnyen, gyorsan változni a mérete), azokat a tiszta Marfan nemigen bántja, az elasztikus rostok inkább Ehlers-Danlos syndromában érintettek.

"Alkotni". Nagyszerű szó. Most építettem magamnak egy kitűnő horgászcsónakot, de mivel ebből a halakat fogom kínozni (és ebben bizony élvezetemet lelem - nem a kínzásban, hanem abban hogy túljárok az eszükön, és megfogom őket, aztán meg meg is eszem), ez az ön szemében nyilván nem minősül alkotásnak, sőt, be kellene tiltani. Holnap meg leszedem a szőlőmet, viszont abból meg bor lészen, tehát az se alkotás, mert jaj istenem, alkohol! Írtam már könyvet is (folyóiratban megjelent novellákból), de azt meg szerzői néven adtam ki, mert mind a foglalkozásom, mind a politikai szerepvállalásom alapján etikátlannak minősítettem volna, ha irodalmi babérokra török saját néven (és a szerzői nevemet a szűk családon és két-három közeli baráton kívül senkinek se mondom el). De ez is nagyrészt horgászatról szólt, tehát nem alkotás, sőt, undok és otromba faszhosszabbítás csupán.

Ne nagyon igényeljen empátiát egy olyan ember, aki a másik szeretett hobbiját így minősíti... A jelek szerint kimaradt a kötelezőkből a Tüskevár, kár érte...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.15. 00:57:55

@Szonday Szandra: A BiPAP-gép alapvetően az alvási apnoe kezelésére való; azért tudom, mert a feleségem is azzal alszik, pedig semmilyen tüdőbetegsége sincsen (kimutatták, hogy az alvási apnoe, kifejezetten rontja a gutaütéstől kezdve az infarktusig mindenféle baj előfordulását és prognosisát, sőt, a demenciát is előrehozza). Hasznos lehet csökkent légzésfunkcióban is, de a fő terepe az alvási apnoe.

Mellesleg, ha fiatal (mert az), és ilyen rossz a tüdeje, akkor a transplantatio miért nem merült fel? Az definitív megoldás, már csak azért is, mert a recipiens tüdőben nincs benne a Marfant okozó hiba. Úgy gondolom, hogy ha nincsen transplantatiós listán, akkor ez a tény önmagában azt bizonyítja, hogy a kezelőorvosai nem tartják a tüdejét olyan rossznak, mint ön saját maga, különben megakjánlották volna az átültetést - éppen az ilyen betegségeknél a legsikeresebb, mert a megkapott egészséges tüdő egészséges is marad, nem úgy, mint pl. primaer pulmonalis hypertoniában, mely transplantatio után is nemegyszer kiújul.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.15. 01:43:19

@Molnárgörény: Ha csöndben maradt volna, okos maradt volna... Visszavonom a feltételezésemet, ennyi szakmaiatlan blődséggel, amit összeírt, kizárt, hogy orvosi, vagy akár ápolói végzettsége legyen. De ha szeretné, szívesen megadom az orvosaim elérhetőségét, meccselje le velük. Sajnálom azt a dokit, akihez maga kerül, mert rendkívül idegesítő az a beteg, aki úgy véli, mindent jobban tud, mert átnyálazott egy orvosi lexikont.
Az alkotásaim lefitymálását meg betudom frusztrációnak. Mindenesetre egy vers megírásával még nem öltem állatot. Kezdem azt érezni, hogy maga rettenetesen irigy, vagy gyűlöli a világot, vagy be akar vágódni, mert tetszenek a sovány nők, de csak a copf támogatására képes, mindenesetre felkeresnék az ön helyében egy pszichológust.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.15. 01:57:01

@Szonday Szandra: Ha írtam volna egy büdös szót az alkotásairól, akkor érteném ezt a felháborodást, így azonban nem. Olvasni meg kellene tanulni; én a saját "alkotásaimról" írtam, azt, hogy ön hogyan, milyen alapon fitymálja le őket. Tőelm alkothat, amit csak akar.

Bevágódni nem kívánok, mert már régen nem szeretek még félrelépni se olyan nővel, akivel nem lehet értelmesen beszélgetni, márpedig önnel nem lehet.

Hiába kíváncsi így áttételesen, nem érdekelnek a feltételezései, képzelje magát olyan okosnak, amilyennek csak akarja. Ettől még nem fogom elárulni, hogy ki vagyok és mi a szakmám, mert az internet alapvetően névtelen kultúra (nem is igen illik polgári névvel megjelenni).

Orvoshoz nem járok, de ha nagy ritkán szükségem van rá, akad elég ismerős, és nem tűnnek különösebben idegesnek. A vékony nők tényleg tetszenek, de csak akkor, ha a keresztnevük nem Erika (és a vezetéknevük nem Hiszt...).

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.15. 02:05:40

@Molnárgörény: Valamint ha a horgászást nem intézik el azzal, hogy faszhosszabbító. Mert aki ilyet mond, az egyszerűen ostoba.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.15. 12:00:19

@Molnárgörény: Hát, maga egy nagyon beteg ember. :D A horgászos cikkem lassan két hetes, de maga még mindig ezen pörög. Úgy tűnik, nagyon érzékeny pontra tapintottam azzal a "fasszal", amit mellesleg nem a bejegyzésben írtam meg, hanem jóval később, amikor már felhúzták az agyamat a kommentelők, sőt, később vissza is vontam, de nyilván ez elkerülte a figyelmét. És ezek után én vagyok hisztérika? :D :D :D Röhög a vakbelem.
Alkotás? Hát, elég furán fogalmazott ezzel kapcsolatban ""Alkotni". Nagyszerű szó. Most építettem magamnak egy kitűnő horgászcsónakot, de mivel ebből a halakat fogom kínozni (és ebben bizony élvezetemet lelem - nem a kínzásban, hanem abban hogy túljárok az eszükön, és megfogom őket, aztán meg meg is eszem), ez az ön szemében nyilván nem minősül alkotásnak, sőt, be kellene tiltani."
Ez meg tiszta paranoia. :D Én éppenséggel a művészetre gondoltam (mert a köznyelvben ezt értjük alatta), de sehol nem vitattam azt, hogy ha valaki hajót épít, az ne lenne érték. De azért a horgászatot ne keverjük már az "alkotással". :D
Ha pedig nem jár orvoshoz, akkor kurva nagy szerencséje van, tegye össze a kezét, továbbá NE POFÁZZON ARRÓL, én, vagy más betegek hogyan érezzük magunkat, hogyan éljük meg a betegségünket, mert ezek szerint fingja nincs az ezzel járó testi- és lelki szenvedésekről. Mert ha komoly betegsége lett volna vagy lenne, akkor nem csak akkor járna orvoshoz, "ha nagy ritkán szükségem van rá", és nem a másik partvonalról ugatna be a másiknak. Szóval: empátia és intelligencia ismét csak nulla.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.15. 12:26:46

@Molnárgörény: Egyébként meg, amíg megiszom a kávém, rámutatok, miért is írt feljebb bődületes baromságokat. Mert az, hogy a felesége pl. Bipap-ot használ, az nem teszi szakértővé a témában, bármily meglepő.
1. A Bipap ill. Cpap készüléket valóban sok alvási apnoéban szenvedő használja, de nem kizárólag ők. Ezek a készülékek tkp. a lélegeztetőgépek "lightosabb" verziói. Ezért található belőlük (persze jóval bonyolultabb formában, mint az otthoni kis gépek) az INTENZÍV OSZTÁLYOKON. Gondolom, nem hiszi, hogy oda is csak alvási apnoés betegeket fektetnek. :D Ha más posztomat is figyelmesen elolvasta volna, leírom, hogy extubálás után rögtön egy ilyen gépre tettek, ami 0-24 órában volt rajtam napokig, hetekig! Nagyon lassan, fokozatos hagyhattam el, és folyamatosan finomhangolták a gépet, hogy a megfelelő légzéstámogatást nyújtsa. Ahogy a németországi kórházban is. Sőt! Most mondok egy merészet: a pulmonológiai osztályok nagy részén van ún. NON-INVAZIV osztály, mely átmenetet képez a normál osztályok és az intenzív között, és ahol a legtöbb beteget, akik súlyosabb eset, de még nem szorul intenzív ápolásra, ideviszik, és BiPAP-géppel segítik a légzésüket különféle betegségek esetén is.

Tüdőtranszplantáció... Azt hiszi, nem gondoltunk rá? Vagy azok az orvosok, akik kezelnek, és nemzetközi viszonylatban is elismertek, nem mondták volna???
Először is: a gerincem továbbra is 80 fokos (hiszen 160 fokból nem lehet egyenest csinálni), továbbá fenéktől nyakig két platinarúd, valamit 19 csavar van a hátamban. Emiatt, és a mellkasműtét miatt, mint korábban írtam, a bordák, a mellkas mozgása nagyon beszűkült (minden le van merevítve), gyakorlatilag hasból lélegzem. Ezenkívül a belső tér is nagyon szűk, és a gerincferdülésnek, valamint a marfannak köszönhetően a szerveim sem ott találhatók, ahol normális esetben kellene, hogy legyenek (pl. a szívem egészen középen van, az erek is össze-vissza, stb.). Emiatt a szívműtétnél már maga a mellkas megnyitása is kockázatos volt, már az elején szívmotorra akartak tenni a combomon keresztül, mert féltek, hogy megsértik a szívet a szegycsont átvágásakor. De erről is írtam.
Ilyen feltételek mellett egyrészt értelmetlen lenne tüdőt cserélni mert nincs hely, továbbá a fontos rehabilitáció (légzéstorna) is korlátozottan lehetséges.
A Marfan-szindróma mindent kötőszövetet érint, ergo az ereket is. Nem véletlenül kaptam műbillentyűt, mert a természetes billentyű hamarabb tönkremegy. És ezért cseréltek egyszerre több érszakaszt is. A hegesedések is másként folynak. Bele se merek gondolni, hogy egy tüdőátültetés kapcsán mennyi komplikáció léphetne fel, miután egy "sima" gégemetszés is vagy háromszor vérzett be nálam.
Továbbá: egy tüdőtranszplant hatalmas megterhelés, nagyobb, mint a szívműtét, és mindig benne van a kilökődés, fertőzés, stb. kockázata. Miután eleget operáltak életemben, és nem egyszer kellett megküzdenem az életemért, ha lehetséges lenne, akkor sem vállalnám be. Azért is cseréltek ki előre egy csomó érszakaszt feljebb, mert még egy műtétet már biztosan nem bírna ki a szervezetem.
Csak a tisztánlátás végett írtam. Mert kibicnek semmi sem drága.
(Az alábbi képen a röntgenem még a szívműtét előtt.)
photos.google.com/photo/AF1QipNiM_Jv1ooi5PFhUmVJLfkVhBROEkI8SqeWyk1Y

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.16. 01:20:26

Az otthoni gépek nem lélegeztetőgépek, csak légzési asszisztensek. Kizárólag erre valók, ITO ilyet nem használ (nem lenne gazdaságos). Ott teljes potenciálú igazi lélegeztetőgépek vannak, melyek tudnak legalább hat-nyolcféle alap lélegeztetési módot (IPPV, SIMV, BiPAP, CPAP, stb.), és egyaránt alkalmasak intubált beteg kontrollált lélegeztetésére és maszkos asszisztálásra. Széles tartományban állítható rajtuk a PEEP, és extrém lélegeztetésre (pl. jet-üzemmód) is képesek. Persze lehet asszisztálni velük éppen úgy, mint az otthoni asszisztenssel. A legegyszerűbb otthoni légzésasszisztensek például csaki körlevegővel üzemelnek, oxigénpalack-csatlakozójuk nincs is (alvási apnoe esetén ez tökéletesen elég is). ITO-gépen az oxigénarány 100 %-ig állítható.

Látom, hogy rengeteget tud a lélegeztetőgépekről, tanítson még egy kicsit! Például a Bird Aviant hogy a fenébe kell beállítani, mert az olyan, hogy az egyes potméterek tekergetése a másik potméter alapértékeit elviszi. Rég szeretnék találkozni valakivel, aki Bird Aviant be tud rendesen állítani - egy ilyen embert ismertem, de az már meghalt, sajnos.

"404. Ez egy hiba.

A kért URL-cím nem található ezen a szerveren. Ez az összes információnk."

Ezt adta ki a gugli a fenti linkre, pedig amúgy megnéztem volna, bár nyilván nem értek hozzá. Sebaj, szívesen tanulok mindenkitől, aki okosabb.
Nézze el nekem, hogy nem olvasom végig az egész blogját; annyi időm nincsen, és a stílusa se tetszik, nem elég tömör. Meg aztán elég zavaros is sokszor, amit ír. Ez a bizonyos 160 fokos gerinc, amiből 80 fokost csináltak, nemigen érthető. 90 fok ugye a derékszög; 180 fok pedig az egyenes szög (két derékszög egymás mellett). Ez elég közel van a 160 fokhoz... Nemigen hinném, hogy a műtét célja az volt, hogy derékszögnél hegyesebb szögbe törjék a hátát (mert ha most 80 fokos lenne, az ezt jelentené). 160-ból 180-at könnyű csinálni, csak 20 fok korrekció kell az egyenesig.

Amúgy a normális gerinc kettős S alakot mutat oldalról nézve; hátulról vagy elölről nézve pedig egyenes. Van egy nyaki és egy lumbalis lordosis (előre domború kanyar) és egy háti kyphosis (ez hátrafelé domború). A scoliosis (oldalra megtöretés vagy domborodás) mindig kóros, de ha hátulról nézve a gerinc 160 fokos szöget képez, az enyhe eltérés, hiszen csak 20 fokkal tér el a normálistól. 80 fok pedig kissé hegyesebb szög a derékszögnél; nem képzelhető el (legalábbis az euklidészi geometria alapján) olyan gerinctorzulás, ahol a korrekciós műtét célja az eltérés megduplázása lenne.

Szóval marhaságot nem biztos, hogy én írok, de sebaj.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.08.16. 01:24:56

@Szonday Szandra: Miért ne keverjük a horgászatot az alkotással? Mert ön nem ért hozzá? A hal eszén túl kell járni, amihez először is ismerni kell a halat, a vizet, az időjárást, miegyebet. Sokkal több ismeretet igényel, mint gyatra szabadverseket írni. Azt hiszi, hogy olyan egyszerű süllőt fogni? Hát nagyon nem az... Nekem sikerült például egy versenyen egy olyan vízen, ahol életemben először voltam, a verseny legnagyobb süllőjét kifogni. Ez bizony alkotás a javából, legfeljebb ön berzenkedik ellene. És véletlennek se nevezhető, mert a második legnagyobbat a barátom fogta mellettem (2 fős csapatok versenyeztek)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2018.08.16. 12:44:09

@Molnárgörény: "Bullshit detected"
Nyilván az alábbi tanulmányban (amit elsőnek dobott ki a gép noninvaziv lélegeztetésre) odaphotoshopolták a gépeket az intenzív osztályra, meg a maszkot a gyerekekre.
docs.kmcongress.com/msotke2016/slides/ujhelyi-eniko.pdf

Kár, hogy a "stílusom" nem tetszik (jó kifogás), de a "A műtét és a műtét utáni napok" c. sorozatban pontosan leírom, mi hogyan történt. De hát tudom, libsi is vagyok, meg bölcsész, meg hiszterika, méregzöld. :D
De legalább ezt olvasná el basszus, ahol kép is bizonyítja, hogy az intenzív osztályon BIPAP gépen voltam!
szivesnaplo.blog.hu/2018/08/16/a_mutet_es_az_elso_napok_2_resz

A gerincferdülésem pedig képzelje, valóban 160 fokos volt, és két csúnya bordapúpom IS volt, hiszen a gerinc csavarodás közben magával húzza a bordákat.
Németországban azért voltam fél évig kórházban, mert a műtétet megelőzően 3 hónapig húzatták a gerincemet. Ehhez a koponyámba négy csavart helyeztek, ami egy koronát tartott, ezen keresztül húztak először 1, majd szép fokozatosan 19 kiló súllyas, nappal folyamatosan tolószékben, éjszaka az ágyban. Ezzel sikerült kicsit "egyenesíteni" a gerincemen, és csökkenteni a műtéti kockázatot. A 3 hónap alatt nőttem 12 centit.
Jeszenszky, miután zseniális gerincsebész, a 12 órás műtét alatt a bordapúpjaimat is sikeresen korrigálta. Persze, a megmaradt görbület még így is jelentős, de legalább nem életveszélyes.
Anyuval "húzatás" közben Németországban:
www.instagram.com/p/BZZLP9Dgyzm/?utm_source=ig_web_copy_link

Gerincem jelenleg (szívműtét előtt):
www.instagram.com/p/BVUgZ09gLEd/?utm_source=ig_web_copy_link

(Basszus, most már én szégyellem magam, hogy válaszolgatok... le is tiltom a p@csába.)
süti beállítások módosítása