Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Chewbacca, a Marfan-szindrómás űrlény

2018. október 07. 22:43 - Szonday Szandra

Egy ritka genetikai betegség árnyékában 3. rész

Emlékszem, 10-11 éves lehettem, amikor videókazettán megkaptam a Star Wars IV. részét. Csak egy kis fekete-fehér Junoszt tévém volt, de egész nyáron alig lehetett kiimádkozni a szobámból: rongyosra néztem a kazettát. Akkor még nem is sejtettem, hogy kedvenc szereplőmben és bennem sokkal több a közös, mint az ember gondolná. Mindketten Marfan-szindrómások vagyunk.

Na jó, természetesen nem Chewbacca volt Marfan-szindrómás, hanem az őt alakító színész, Peter Mayhew. De ha eddig azon töprengtél, vajon ki is bújhatott meg a hatalmas, szőrös űrlény jelmeze alatt, és vajon miért is osztották rá a szerepet, akkor olvass tovább, mert a szereposztásban bizony betegsége is közrejátszott!

Mayhew 221 cm magas, ami miatt sokan gondolták azt, hogy egy ritka hormonális megbetegedésben, gigantizmusban (akromegáliában) szenved, de a nagy testmagasság oka egy ritka genetikai betegség, a Marfan-szindróma.

A betegségről - tüneteiről és veszélyeiről - már többször írtam (legutóbb Marfan-szindrómás hírességekről és sportolókról). A marfanosoknál a 15. testi kromoszóma hibája miatt egy fibrillin nevű fehérje nem termelődik megfelelően, és ez a kötőszövetek gyengeségét okozza. Azaz a Marfan-szindrómások váz- és izomrendszerét, bőrét, az ereket és szemeket egyaránt érinti a dolog. Vannak nagyon tipikus tünetek (pl. extrém hosszú, vékony végtagok, jellegzetes, hosszúkás arc), azonban ezek nem mindenkinél jelentkeznek egyformán. Ezért fordulhat elő, hogy valaki évtizedekig él anélkül, hogy tudatában lenne a betegségének, vagy - mint Mayhew-nál - más betegségekre gyanakodnak.

egeszseghosok.png

Mayhew szerencsésnek mondhatja magát, hiszen genetikai betegsége ellenére egész életében jó egészségnek örvendett, és csupán az elmúlt években kellett kórházba feküdnie. 2013-ban mindkét térdén protézisműtétet hajtottak végre; 2015-ben tüdőgyulladással kezelték; 2018 júliusában pedig Twitter-üzenetben adott hírt arról, hogy sikeres gerincműtéten esett át. Noha mindegyik betegség összefüggésbe lehetne hozni a Marfan-szindrómával (laza ízületek, tüdőproblémák, gerincbetegségek, mint pl. gerincferdülés), azt hiszem, ilyen korban már sok, amúgy egészséges embernél is előjöhetnek ezek a nyavalyák.   

Kezdetek 

Peter Mayhew 1944. május 19-én született Londonban, és ott is nőtt fel, sőt, az első 3 Star Wars-epizód forgatása után is Angliában élt 14 évig. Ám a felújított filmek megjelenésével új feladatokat kapott, wooki-ként bejárta a világot, majd jöttek az újabb részek. 1999-ben házasodott össze élete szerelmével, Angie-vel, ekkor költözött át Amerikába, és 2005-ben megkapta az amerikai állampolgárságot is. Jelenleg egy tipikus texasi kisvárosban, Boyd-ban él. 

Mayhew-t egy producer kérte fel első szerepére, amikor meglátta őt egy újságcikkben, ami nagy lábú emberekről szólt. A Szinbád és a tigris szeme című fantasy-t 1977-ban mutatták be. Ma már maximum fanatikus mozifilm rajongók emlékeznek rá, de a Minotont (egy bikafejű szörnyet) alakító Mayhew-nak mégis ez jelentette a belépőt a filmes világba. Az alábbi trailer-ben Mayhew is feltűnik. Megdöbbentő látni, hogy noha egy időben készültek el, a Szinbáddal és a Star Wars első epizódja között mekkora minőségi, technikai különbség van. Azt hiszem, a Szinbád képsorai bátran felvehetnék a versenyt a világ legrosszabb verekedős jelenetével.   

Amikor George Lucas a Star Wars első részéhez keresett színészeket, Chewbacca szerepére először egy 196 cm magas testépítőt, David Prowse-t nézte ki, aki azonban inkább Darth Vader-t választotta. Így aztán tovább kellett keresgélnie, mígnem ráakadtak Mayhew-ra. Mayhew ekkoriban az egészségügyben dolgozott, de azonnal kilépett, amint megtudta, Chewbaccát játszhatja. Jól döntött. 

A szerep hálásnak bizonyult, és nem csak a Star Wars napjainkig tartó népszerűsége miatt. Chewie szerethető szörny, akárcsak Alf, egy hatalmas plüssmackó (bár a mai napig vitatkoznak, medve, kutya vagy majom-e). Éppen ezért rengeteg rövidfilm is készült vele, számtalan más produkcióba hívták vendégnek. A leghíresebb talán a  Star Wars Holiday Special (1978), ahol Chewie családjával is megismerkedhetünk, és a Muppet Show Star Wars-os része (1980). (Igaz, előbbi elég gázosra sikeredett: a CBS mindössze egyszer adta le, Lucas pedig próbált minden fellelhető kópiát eltűntetni. Nem sikerült.) De Mayhew  Chewie-ként gyakran feltűnt rendezvényeken, reklámokban és jótékonysági eseményeken (pl. beteg gyerekeket látogatott), illetve számtalanszor kölcsönözte hangját animációs filmekhez és videójátékokhoz. Éppen ezért az 1997-es MTV Film Awards-on életműdíjat kapott.

Ráadásul talán ő az egyetlen hős a Star Wars-univerzumban, aki 8 részben is szerepelt: Már a Klónok háborújában is feltűnik - a harmadik részben ő az, aki segít Yodának elmenekülni -, és ott van Rey oldalán a legújabb részekben is. Igaz, ezekben már más színész bújt Chewbacca bőrébe.  

Mayhew persze nem csak Chewie legendás figuráját alakította a filmvásznon, más filmekben is játszott (pl. a Setét Torony c. sorozatban), bár ezek egyike sem lett olyan ismert, mint a Star Wars. 

A képen: Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia), Harrison Ford (Han Solo), és hátul Peter Mayhew (Chewbacca). Forrás: dailymail.co.uk

Chewbacca nyugdíjba megy

2015-ben Peter Mayhew  egy finn színésznek, Joonas Suotamo-nak adta át a stafétabotot: a Star Wars - Az ébredő erőben már megosztva játszották Chewbacca szerepét. Mayhew azóta visszavonult, és a további részekben (Az utolsó jedi; Solo - Egy Star Wars-történet) már Suotamo egyedül vitte a szerepet. A Star Wars 9. részének forgatása jelenleg is zajlik, várhatóan 2019-ben mutatják be. A Suotamo-val készült interjúhoz kattints ide!

Mayhew és Suotamo. (starwars.com)

Nem meglepő, hogy Suotamo korábban profi kosárlabdázó volt, 7 szezonon keresztül játszott a finn bajnoki ligában, mielőtt színész lett. Gyerekkora óta nagy Star Wars-rajongó volt, és noha mindig Han Solo akart lenni, hatalmas élményt jelentett neki együtt dolgozni Mayhew-val, belépni az eredeti díszletek közé. Elmondása szerint rengeteget tanult elődjétől a forgatások alatt. Ám Mayhew magasságát a maga 216 centijével nem sikerült überelnie. 

Az alábbi videóban láthatjátok, hogyan tervezték meg, készítették el Chewbacca jelmezét. Természetesen Mayhew is feltűnik, ahogy éppen felöltöztetik! :) 

Jelen

Mayhew nem unatkozik, aktív életet él: ma is számos rendezvényen látható, üzleti vállalkozását irányítja. Sőt, két könyvet is írt a fiatalabb korosztálynak.  A Growing Up Giant címűben (2010-ben jelent meg) a saját életéről mesél: milyen érzés volt "óriásként" felnőni, hogyan talált rá Chewbacca szerepe. A könyv azoknak a gyerekeknek próbál segítséget nyújtani, akik valamiért másnak érzik magukat, mint a többiek. Bevallom, gyerekként én is örültem volna, ha a kezembe adják, hiszen betegségem, torz hátam, extrém soványságom miatt én is sokat szenvedtem.

Második könyve  2011-ben jelent meg My Favorite Giant címmel, melyben egy 7 évesen rákban elhunyt kislánynak Kati Johnson-nak is emléket állít. A könyvet az egykori Disney-művész, Terry Naughton illusztrálta. A könyv eladásából befolyt összeget két alapítvány, a Make-A-Wish Foundation és a színész által létrehozott szervezet, a Peter Mayhew Foundation kapta.

Peter Mayhem dedikál. Big Apple Con, 2008. Fotó: © Luigi Novi / Wikimedia Commons

Azt hiszem, ő tényleg elmondhatja: a szőrös, jólelkű Chewbacca szerepe egy életre szól! Ha követni szeretnéd te is Mayhew-t, lájkold Facebook-oldalát, vagy keresd fel weboldalát! Instán és Twitteren: @thewookieeroars.

519-vykh_l_sx258_bo1_204_203_200_1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek: disunplugged.com (1), © Lucasfilm (2), dailymail.co.uk (3), starwars.com (4), amazon.com (5-6), © Luigi Novi / Wikimedia Commons (7).

 

Ha még több érdekességre vágysz, kövess be itt, vagy lájkold Facebook-oldalamat!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814283223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása