Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Szíves rekordok

2019. január 29. 14:11 - Szonday Szandra

Születésnapom, ill. szívműtétem egyéves évfordulója alkalmából rendeztem egy "Rebirth-partit", ahol barátaimat egy kis vetélkedővel leptem meg, természetesen szíves témakörben. A feladat az volt, hogy tippeljék meg a kérdésekre adható választ, és akinek a legközelebb esett a  tippje a helyes megoldáshoz, az kapott pontot. 10 kérdéssel készültem, most megosztom veletek is. Jó szórakozást!

1. Hány kádat töltene meg az a vérmennyiség, amit a szívünk egy nap alatt továbbít?

Ugyan egy embernek összesen 4-5 liternyi vére van, a szívünk naponta mégis több, mint 7570 liter folyadékot továbbít. Ekkora mennyiséggel közel 40 fürdőkádat lehetne megtölteni!

2. Hány km-t érne át az a vonal, amit az emberi szervezetet behálózó erekből húznánk ki?

Ha egy ember szervezetében található összes eret (a főverőerektől kezdve a hajszálerekig) egymás mellé tennénk, olyan hosszú vonalat kapnánk, amivel több mint kétszer körbe lehetne tekerni a Földet. Ez összesen 96 560 kilométernyi érhálózatot jelent. Szervezetünk más számokban is felülmúlja a képzeletet: a tüdőben található mintegy 300 millió tüdőhólyagocska felülete akkora, mint egy teniszpálya, azaz 35-ször nagyobb, mint bőrünk felülete, pedig a tüdőnk kb. akkora, mint egy női táska. 

3. Hány évig élt az a páciens, akinek elsőként ültettek be szívritmus-szabályzó készüléket, vagyis pacemakert 1958-ban?

Arne Larsson. egy svéd férfi volt az első beteg, akinek pacemaker-t ültettek be a Karolinska Institute-ban, a svédországi Solnában. Az eszköz háromórányi működés után leállt. Ezután egy második eszközt is beültettek, amely két napig üzemelt. Anne Larson életében még további 26 különböző pacemakert használt. Az 1915-ben született páciens az első műtét után még 43 évet élt, 86 éves korában halt meg bőrrákban. Bővebben itt olvashatsz a pacemaker kifejlesztésének történetéről!

4. Hány kilót nyom a kék bálna szíve?

A Föld legnagyobb emlőse 30 méter hosszú és 180 tonnánál is nehezebb, érthető módon hatalmas motorral kell rendelkeznie: a bálna szíve kb. 680 kg-ot nyom. Ebben a kisfilmben a Torontói Múzeumban kiállítandó bálnaszívet mutatják be. 

5. Hányszor dobban meg percenként a világ legkisebb emlősének a szíve?

Általános igazság, hogy minél kisebb egy állat, annál gyorsabb az anyagcseréje - ezért töltik szinte az egész napjukat élelemkereséssel a kistestű emlősök, madarak. "Magas hőfokon égnek". Így természetesen a szívük is jóval gyorsabban dobog, a világ legkisebb emlősének, az etruszk vagy kisded cickánynak (Suncus etruscus) 1300-at ver percenként. Ezzel ő a rekorder az emlősök között. Az etruszk cickány alig pár centi, és 3-4 grammot nyom, méreténél fogva egy giliszta járatába is simán befér, hogy  üldözőbe vegye áldozatát. Magányos állatka, ugyanakkor nem alszik téli álmot. A Mediterránaeumban, Dél-Ázsiában elterjedt faj.

6. Hányadik szívátültetést végezték el Magyarországon 2017. októberében?

Az ötszázadik szívtranszplantációt végezték el Magyarországon a Semmelweis Egyetemen 2017 végén, melynek során egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentették meg. Az első szívátültetésre 1992-ben került sor a városmajori klinikán, azóta évről évre nőtt az átültetések száma. Mára létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. Ennek köszönhetően a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második helyen áll, és világviszonylatban is benne van az első tízben.

7. 2005-ben a Sziget-fesztiválon Guinness-rekordot állítottak fel a résztvevők, amikor piros pólóba öltözve, szívet formázva elnyerték “A világ legnagyobb szíve” címet. Hányan voltak?

A "Dobbanj velünk!" elnevezésű eseményt az Országos Véradó Szolgálat szervezte a "Fiatalok a Véradásért" kampány keretei között, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára. Az OVSZ rendszeresen kint van a fesztiválon, ahol általában több ezer fiatal adja vérét, hogy segítsen. A kísérlet helyszínét 270 méter hosszú jelzőszalaggal, szív-formában kerítették körül, amely megközelítőleg 1100 négyzetméter volt. A helyszíni képek és számítás alapján a formát hozzávetőlegesen 3600 fő rajzolta ki. (Kép: rekordok.blog.hu)

 

8. Hány percig tudta visszatartani a levegőt az a fiatalember, aki új világrekordot állított fel 2016 februárjában?

A Guiness-rekorder Aleix Segura 1986-ban született Barcelonában, és már számos világbajnokságot megnyert szabadtüdős merülésben. A barcelonai 17. Mediterranean Dive Show keretében új rekordot állított fel, amikor 24 perc 3 másodpercig volt víz alatt egyetlen levegővel. Az előző rekordot a horvát Goran Colak tartotta, aki 22 percig és 30 másodpercig bírta egy szusszal. Ehhez a teljesítményhez természetesen rengeteg gyakorlás kell: a búvárok különleges légzési és meditációs technikákkal készülnek a merülésre, képesek pl. pulzusukat is rendkívül alacsony szinten tartani.  

9. Hány nap volt a leghosszabb idő, amíg egy beteg mesterséges szívvel élt? 

Egy brit kisfiúnál, Joe Skerrattnál tágulásos szívizomelfajulást (dilatatív kardiomiopátia) diagnosztizáltak 2 éves korában. Új szívre lett volna szüksége, ám sokáig nem volt donor, ezért rekordhosszúságú ideig, 251 napig tartották mesterséges, ún Berlin-szíven, míg sor nem került a transzplantációra. 

berlinsziv1.jpg     berlinsziv2.jpg

10. Hány mézeskalács szívet készítettek az Ökomenikus Segészszolgálat rekordkísérletén 2014. nov. 22-én?

Többéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott gyerekek az adventi időszakban mézeskalács szíveket sütnek. Az Akvárium Klubban megrendezett eseményen összesen 1353 mézeskalács szívet sütöttek az önkéntesek és résztvevők - azért éppen ennyit, mert ez a szám egyben a Segélyszervezet adományvonala is. A rendezvénynek számos támogatója akadt, közszereplők és cégek hozzávalókkal, eszközökkel, részvétellel segítettek a rekordkísérlet megvalósításában. (Kép: segelyszervezet.hu)

 

 Tetszett a bejegyzés? Olvass tovább!

 Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314595708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása