Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Aki nem rajong a tűzijátékért

2019. augusztus 20. 11:56 - Szonday Szandra

164997_4041_lanchid.jpgFurcsa, de már gyerekként sem izgatott soha a tűzijáték. Nem emlékszem, hogy szüleimmel valaha is kimentem volna augusztus 20-án a Dunapartra, aminek az érdeklődés hiánya mellett az is oka volt, hogy a nyarakat mindig  a telken töltöttük, és a nyári bázisról biza még a hagyományos tűzijáték sem tudott felcsábítani minket Pestre. (A képen: Tűzijáték a világháború alatt / Budapest-képarchívum FSZEK)

Nyaralónk nincs messze a fővárostól, ezért a tűzijáték idején északon halvány rózsaszínbe öltözött az ég alja. Ha vágyakoztam is ilyenkor Pestre, az inkább azért volt, mert tudtam, hogy az osztálytársaim, pesti barátaim ott lesznek, erről fognak beszélni, kimaradok valamiből. Mi inkább tábortűzzel, szalonnasütéssel múlattuk az időt. A szülők a gyerekcsapatnak amolyan karnevált rendeztek, amire be is öltöztünk, anyu nekem sárga kötözőből hawaii „fűszoknyát” készített, és betanított nekünk egy rumba-koreográfiát az „Ó, mesebeli Afrika” c. slágerre (amit walkman-emen akkoriban rongyosra hallgattam).  Egyszer Sanyi bácsi a szomszédban hatalmas máglyát rakott kint a réten, és poénból kiürült spray-flakonokat dobált bele a tűzbe.

Persze hazudnék, ha azt mondanám, soha nem láttam a tűzijátékot. Mielőtt megszülettem, anyuék a szomszédos lépcsőház 9. emeletén laktak, ahonnan ráláttak a budai hegyekre, és gyakran emlegették, hogy onnan nézték a látványosságot. Hogy miről beszéltek, megtapasztalhattam, amikor egyszer barátnőmnél „nyaraltam” budai családi házukban, ahol a teraszról gyönyörű kilátás nyílt a Dunára. Szóval ki sem kellett mozdulnunk a házból, a széles teraszon chillezve néztük végig a műsort.

133989.jpg

Az augusztus 20-i ünnepség nézői az alsó rakparton 1963-ban (Fortepan/Adományozó)

A partra egyszer merészkedtem le húszas éveim elején. Gimis barátnőm, Bori csábított el, és velünk tartott két kicsit kocka srác is. A Gellért tér felől támadtunk, de nem voltunk túl rutinosak, a legjobb helyeket már lefoglalták, így a tűzijátéknézés nagyjából arról szólt, hogy folyamatosan gyalogoltunk a tömegben, kerülgetve a szotyiárusokat és az egyre gyarapodó szemetet, hogy lássunk érdemben valamit. Közben igencsak lehűlt a levegő, rajtam is csak valami áttetsző, vékony nyári hacuka volt, ennek ellenére hagytuk magunkat meggyőzni az egyik fiú által, hogy sétáljunk fel a Várba. Vacogva, szemerkélő esőben, hideg szélben caplattunk a sétányon. Valahogy nem tudtam élvezni a panorámát. Fiatalság, bolondság.

Szóval nem nagyon volt kedvem akárcsak kísérletet is tenni az élmény megismétlésére, így a nyaralóban voltam akkor is, amikor 13 évvel ezelőtt kitört az a bizonyos vihar az ünnepségen. Ide később ért el, anyu épp a pesti lakásban volt, tőle tudtam meg először telefonon, hogy hatalmas vihar csapott le a városra. Aztán ideért, én meg öreg kutyámmal, sötétben kuporogtam az ágyon (merthogy áramszünet lett). Hogy mekkora károkat okozott a vihar, és hogy halálos áldozata is volt, csak másnap tudtam meg.

118242.jpg

Az 1978-as tűzijáték a Vigadó téri hajállomásról nézve (Fortepan/Adományozó) 

A legszürreálisabb tűzijáték azonban 2003 nyarán volt, amikor egy budai kórház intenzív osztályán nyomtam az ágyat lélegeztetőgépre kötve, gégemetszéssel már 2. hónapja. Tehetetlenül feküdtem, rádión követtem az eseményeket. Vicces volt, amikor elkezdődött a tűzijáték, az össze ápoló abba a terembe rohant, ahonnan jó kilátás nyílt a látványosságra. Hirtelen kiürült az osztály. Persze csak pár percet bámészkodtak, gyorsan visszatértek a munkájukhoz. Közben rádión hallottam, hogy kigyulladt a budai hegyoldal az egyik rakétától.

Hát ez van, ennyi élményem van a színes látványosságról. Valahogy soha nem kötött le, nem izgatott, nem nyűgözött le. Sosem értettem, mi benne a nagy truváj. Ezen az sem segített, hogy egy időben különösen elszaporodtak a tűzijátékok, boldog-boldogtalan rakétaparádéval ünnepelte a plázanyitást, a koncertet, az akciós hétvégét, az utcabált, a papagája szülinapját. A belvárosi panel 8. emeletéről hetente láthattam tűzijátékot – megszokottá és elcsépeltté vált.

És mióta kutyáim vannak, különösen nem szívlelem az ilyen mulatságokat. Különösen, ha váratlanul, bejelentés nélkül lepnek meg vele, mert akkor esélye sincs felkészülni az állattartónak. Futottam már bele ilyen esti meglepibe a Városligetben, szerencsére akkor pont nem volt velem kutya. (Igaz, az egyik kutyám, Lizike volt annyira vadászkutya, hogy inkább lelkesen rohant a durrogás felé.) Hogy más állatoknak (pl. madarak) mekkora sokkot okoz ez a passzió, bele sem merek gondolni.

tuzijatek_1980.jpg

Persze, egy évben egyszer kibírható, és megértem, ha valaki szereti, főleg a gyerekek: vitathatatlanul megvan a hangulata egy ilyen ünnepségnek. Bár vannak országok, városok, akik képesek ezen is túllépni: Prága például 2020-tól fényjátékkal fogja ünnepelni az újévet a hagyományos tűzijáték helyett

A Pest megyei Tárnokon pedig szavazni lehetett a település Facebook-oldalán, hogy a lakosok mit szeretnének: tűzijátékot, vagy költse helyette okosabb dolgokra az önkormányzat az így megtakarított pénzt? A milliók eldurrogtatását leszavazták, így többek közt új játszótér épülhetett a gyerekeknek. 

Ha pedig módom van rá, akkor jómagam Ráckevére szeretek ellátogatni ezen az estén, ahol a Kis-Duna Vízi Fesztivál zárásaként lampionos csónakfelvonulást tartanak a folyón, ami nagyon látványos. Igaz, az éjszakai tűzijáték itt sem marad el, de nem kötelező megvárni.

Ti mit gondoltok a témáról? 

 

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

 

 

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415016690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.08.20. 13:13:14

Én sem rajongok a tüzijátékért, de a kutyákat sokkal jobban utálom.

Annie Oakley 2019.08.20. 15:24:24

@DIEGO_HU: Valóban, halaszthatatlanul fontos információ volt megtudni, hogy midnight coder utálja a kutyákat. A világ több lett tőle. Bár azt sajnálatos módon nem osztotta meg velünk, hogy még mit utál: a pókert, a pacalt, esetleg a puncsos fagyit is...?

Fülig José 2019.08.20. 21:09:14

@midnight coder: én meg téged... de az arc a tüzijátékról írt, egyszar, hogy te meg én mit utálunk...ez a wurstli a tajparasztoknak való, hogy legalább évente eccer elgyűjjejek a székesfővárosba oszt mesélhessék egy évig hogy "hínnye! -fennvóttunk a szitibe'.."

dekás dezső 2019.08.20. 21:29:18

Gyerekkoromban tetszett a nagy huszadikai Budapesti tűzijáték, aztán huszonévesen beszívva, jó közelről flash volt. Egyszer. Manapság egyáltalán nem érdekel, kutyám rühelli, a lelkét kihajtaná ha hagynám. Szilveszterkor rádobok egy fülvédőt, benyal egy nyugtatót aztán boldogan döglik. Újév reggel kibattyog a kertbe és prezentálja, hogy szarik az egészre.

kvadrillio 2019.08.20. 21:45:46

Aki nem rajong a tűzijátékért....az kimegy a piacra és ott élvezi a tüzijátékot......dinnyahhh 240 Ft., fehér répa 1.370 Ft.....stb.....szikrázóóó tüzojáték !!! :O))))) bazdmegorbán !!!!!.

kvadrillio 2019.08.20. 21:48:45

ezek megbuggyantak ???!!! :O)....jahhhh éééééés........a lakásukban megfagyottak cipőit ki kell tenni a dunapartra a többi mellééé.....ez nagyon fontos !!+!!!!!!!!!!

Újra kikerült a kereszt a Parlamentre, Áder János az idegen eszmék kitessékelését sürgette

Szerinte olyan otthont kell berendeznünk, amelyből kitessékeljük a barbár eszméket.

kvadrillio 2019.08.20. 21:49:36

@kvadrillio: ......lehetőleg dátum szerint !

enrikokaruszo 2019.08.20. 22:35:35

szép színes szar proliknak

VT Man 2019.08.21. 03:45:18

Egy éjszakát ki lehet bírni.

Nagy Britanniában az indiaiak két hétig durrogtatnak õsszel, mert Diwali ünnep van.

Senki nem meri megkérdõjelezni, mert nyilván rasszista okból tenné.

Pedig nem olyan mókás este 9 és 12 között hallgatni, ahogy a házaktól lövik a durrogó rakétákat.

midnight coder 2019.08.21. 07:48:47

@Fülig José: A postoló jött azzal, hogy szegín kutya. A kutya is tajtparasztoknak való, akiket csak a kutyájuk tud elviselni, illetve élvezik hogy végre van valaki aki szót fogad nekik, függ tõlük. És míg tûzijáték évente 2-3 alkalommal van, addig a tajtparaszt minden nap viszi szarni a kutyáját a játszótérre, üvölteti a lakásban vagy az udvarán amíg dolgozni van, és az egész belváros bûzik a kutyahúgytól amit a környéken lakó 150 unatkozó nyugdíjas 150 kutyája hugyoz rá minden sarokra, lámpaoszlopra, autóra amit elérnek.

Frh 2019.08.21. 10:43:32

Teljesen felesleges ellövöldözni millió forintokat 25 percben. Ráadásul az én adóforintjaimból, holott egyáltalán nem érdekel a tüzijáték.
Nagyon jól csinálták Tárnokon. Ott legalább értelmes dologra költötték, ami meg is marad és nem 25 perces marhaságra.

Nancsibacsi 2019.08.21. 11:37:28

Tegnap voltunk tüzijátékot nézni, egy NORMÁLIS kutyatartó ott volt a kutyájával együtt, és az állat is érdeklődve végignézte. Hiába, aki nem egy ideggyenge szart nevel kutya címen, azt nem zavarja a tüzijáték (vagy süket meg vak volt az eb).

Annie Oakley 2019.08.21. 11:44:01

@Nancsibacsi: az, hogy egy kutya "ideggyenge, szar", az bizony nem a kutyán, és nem is a gazdán múlik többnyire. Hanem pl. azon, hogy honnan van a kutya. Mert ha kib@szott szaporítóktól mentették, aki nyerészkedésből ideggyenge kutyákat gyárt, vagy egy magára hagyott kutyát ment ki valahonnan, mint én, ahol a kutyát bezárva hagyták egy kertben 35 fokban víz nélkül a drogos volt albérlők, akkor az bizony a f@szfej állatkinzók miatt lett ilyen. De amúgy annyira bírom, amikor olyan emberek szólnak hozzá egy ilyen poszthoz, akik max. plüsskutyát tartottak, de megmondják a tutit. Mellesleg nem csak kutyák, de mások is szenvednek a tűzijátékok, erre a posztoló is célzott. Pl. kisgyerekesek, pánikbetegek, vadállatok. De persze ki nem szarja le őket, éljen a keresztyén államalapítás meg a parasztvakítás.

enrikokaruszo 2019.08.21. 11:57:34

engem nem a kutyák idegesítenek, hanem a gazdáik...az állat, olyan, amilyen....de az a műértetlen bárgyú mosoly, mikor kérdőrevonom a trandon, hogy a kedves kutyája végigtrappolt a törülközőmön meg a gyereken a szaros kis lábával...hogy most akkor én nem szeretem az állatokat, micsoda gci vagyok, nem is érti a választ, hogy van rangsor, miszerint:1. ember 2.állat....mondjuk, honnan is értené, ha kutyával él a nyomorultja

Annie Oakley 2019.08.21. 12:03:11

@enrikokaruszo: Tudod, az a baj, hogy azért, mert egy ember ezt vagy azt elkövette ellened (valószínűleg egy olyan strandon, ahol tudható, hogy lesznek kutyák, ergó, ha zavar, nem mész oda), ítélkezel... "honnan is értené, ha kutyával él a nyomorultja"... Előbb az ember, aztán a kutya... Na, ez az, amitől hidegrázást kapok... Milyen szaros lábról beszélsz, amikor lemegyek a strandra, és az emberi szartól kezdve a szétdobált kotonig, sörös dobozig, horgászdamilig, mindenbe beleakadok? Milyen szaros lábról beszélsz, amikor bemész egy olyan vízbe fürdeni, ahol állatok pusztulnak el, oszladoznak és szaporodnak? Nevetséges. A legtöbb ember a kutyáim bokájáig nem ér fel...

midnightcoder2 2019.08.21. 12:13:35

@Annie Oakley: "A legtöbb ember a kutyáim bokájáig nem ér fel..."
Ne magadból és a szûkebb családodból indulj ki... És nem, a kutya nem családtag, ahogy a plüssmaci sem az.

enrikokaruszo 2019.08.21. 12:13:41

@Annie Oakley: szép példa volt, köszönöm:)

2019.08.21. 12:15:34

A tűzijáték végtelenül prosztó dolog, ennélfogva csak a prosztók élvezik, fényes meg durrog vöhöhöhö milyen codálatosz, hülye prolik. Egy büdös fillért nem kéne közpénzből ilyen kreténségre költeni. Akinek nagyon hiányzik, azt szívesen tarkón csapom a szeneslapáttal, aztán láthat csillagokat meg nézhet nagyokat, és még ingyen is volt.

2019.08.21. 12:17:17

@midnightcoder2: nagyon kevés olyan ember van, akire inkább szavaznék egy életben hagyási versenyben, mint egy random kutyára. Te például rögtön elvéreznél egy ilyenben, több haszna van egy kutyának nálad így látatlanban.

enrikokaruszo 2019.08.21. 12:24:11

@Eugene Horse: van erre opció, olvastam olyanról, akit végül a kutyái ettek meg, szerintem sem kell mindenkinek továbbadni a zavart génjeit:)

élhetetlen 2019.08.21. 13:52:04

@Annie Oakley: @Nancsibacsi: Csak kiegészítés. Nem egyformák a kutyák sem. Gyönyörű magyar vizsla, kiképzett vadász, sok díjat nyert, itthon is, külföldön is (nem szépségverseny, hanem vadbehozás, stb.). Két éves volt, mikor ugyanattól a tenyésztőtől vettek egy kicsit, a kiképzője is ugyanaz volt, mint a nagyé. Kivitték terepre, lelkesen futott a nagy után, egy lövés, megtorpant, de aztán futott tovább, leadtak egy dupla lövést, visszafutott a gazdájához, és ráült a cipőjére. Egyébként okos, agilis, de vadászkutya nem lesz belőle. Lehetne szoktatni, de nem kínozzák, odaajándékozták a kiképzőnek, ott sok más dolgot csinálhat, ami nem jár durrogással.

apro_marosan_petergabor 2019.08.21. 14:05:50

Az idei tüzijáték mindennél pazarabb volt.
Kivitelével, témájával is erősíti a magyarság tudatot.
Van, akiki ezt nem szeretik. Nem baj, majd megszeretik. Lesz rá idő.

2019.08.21. 14:14:48

@enrikokaruszo: megették vagy megölték, nagyon nem mindegy. Mellesleg a kutya nem játék, erről szó sem volt.

2019.08.21. 14:17:07

@apro_marosan_petergabor: ja, hát a Kínából importált tűzijátékrakéták mindennél, várj csak ___MINDENNÉL___ jobban erősítik a magyarságtudatot (egybe kell írni, csak hogy tudd, ha már neked ilyen jó nagy adag van belőle). Szóval igen, a problémáinkra remek megoldás a felhőbe lövöldözés, jobb is lesz mingyá' minden, csak várj egy kicsit.

Occam beretvája 2019.08.21. 15:55:12

@Eugene Horse: Csihadj sunyiló.
A tűzijátéknak nem te vagy a célközönsége.A buzifelvonulásnak meg nem én.
És? :-))

2019.08.21. 16:00:23

@Occam beretvája: höhö, pedig te szereted ezek szerint szivárványszínt, kis hamis :) Csak rásandítasz arra a parádéra, valld be :))))))

Occam beretvája 2019.08.21. 16:37:44

@Eugene Horse: Ennek így ismeretlenül annyi az igazságtartalma mint hogy anyáddal való anális közösülés után a vénasszony szeret orálisan kényeztetni.Persze szigorúan gumi nélkül.Vagy igaz vagy nem. :-)))

apro_marosan_petergabor 2019.08.22. 07:56:00

@Eugene Horse:
Sokféle dolog van a világon, vannak materiális dolgok és vannak ideológiai, tudati dolgok is - ezekkel is kell törődni. Pl. Izraelt tudati dolgok tartják össze, elég masszívan,ha ezek a tudati dolgok nem léteztek volna, 2000 év szünet után nem lett volna újra Izrael.
A magyarságtudat legalább ilyan fontos - akkor - amikor vannak erők, amelyek mindent elkövetnek különböző materiális és tudati módszerekkel, hogy atomizálják a társadalmat, úgy egyedi/család mint nagyobb - országos illetve európai szinten.
Ezért az ilyen magyarságtudatot erősítő - felemelő, katartikus élményt nyújtó - rendezvények erősen irritáláják azokat az erőket, amelyek gender elmélettel, szivárványozással, bevándoroltatással stb. mindent elkövetnek a társadalom atomizálására.

2019.08.23. 13:50:30

@apro_marosan_petergabor: Az alapjaival még egyet is értek, na de baszki a tűzijáték, mint összetartó erő? A gagyi húszpercnyi villogás és durrogás? ne már :)
süti beállítások módosítása