Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

VELÜNK Mi LESZ? - A betegség nincs ránk írva!

2020. március 16. 07:30 - Szonday Szandra

jarvany-karanten.jpgAmióta Magyarországot is elérte a járvány, egyre-másra hallom, hogy "vigyázzunk az öregekre". Orbán is erre figyelmeztetett beszédében, ami mind szép és jó, csakhogy szinte szó sem esik mindazokról, akik nem "szépkorúak", ugyanakkor szintén a veszélyeztetett emberek közé tartoznak; akik számára a koronavírus-fertőzés szintén életük végét jelentheti: krónikus betegek, babát várók, szervátültetettek, műtétre várók... Köztük jómagam is.

Napok óta nem mozdultam ki itthonról, mindent igyekszem online intézni, miközben egyre több olyan poszttal, kommenttel találkozom, ahol olyan emberek panaszkodnak, akik egészségügyi állapotuk miatt kénytelenek maszkot, esetleg kesztyűt hordani mindenhol. Megszólják, inzultálják őket koronavírusra gyanakodva, ami számomra őrület és teljesen logikátlan: hiszen ha valaki fertőzött, azt a hatóságok rögtön karanténba dugják, aminek elhagyása súlyos bűncselekménynek számít. Az emberek a hisztéria közben nem gondolják végig, hogy aki maszkot húz, az azok közé tartozik, akiknek a leginkább van oka rettegni a fertőzéstől, mert ha elkapják a vírust, nagy eséllyel intenzíven vagy koporsóban végzik.


És ehhez nem kell 60+-os, idős embernek lennie. Jómagam is közéjük tartozom a magam 37 évével, ahogy számtalan betegtársam is: krónikus tüdőbetegek, szívbetegséggel élők, szervátültetett emberek, akiknek gyógyszerekkel, mesterségesen gyengítik az immunrendszerét, hogy elkerüljék a szervkilökődést; műtétből lábadozók vagy műtétre várók, akiknek nagyon nem jönne jól egy fertőzéssel járó legyengülés - a sor hosszan folytatható. Van köztük szép számmal nálam jóval fiatalabb is.

Sőt, mondok még rosszabbat. Az emberek nagy része valószínűleg nem is tudja, hogy a veszélyeztetettek közé tartozik. Rengeteg ember dohányzik, hajtja magát, stresszel, rengeteg ember nem jár rendszeresen orvosi szűrésekre. Ha beteg, inkább lábon hordja ki a tüdőgyulladást, de nem marad otthon. Mindig minden fontosabb, mint az egészség - amíg az ember az intenzíven nem találja magát kifekélyesedett tüdővel, lélegeztetőgépre kapcsolva. Akkor pedig mindenki csak pislog: "De hát olyan egészséges volt!" 

De mindezt nem csak azért írom le, hogy elejét vegyem annak, hogy az extrán elővigyázatos embereket vegzálják az utcán, a villamoson vagy bárhol. Hanem azért is, mert még mindig túl sokan vannak olyanok, akik nem veszik komolyan a járványt vagy csak magukra gondolnak, és képesek még egy gyermekorvosi rendelőből is ellopni a kézfertőtlenítőt. Bevallom, ez engem sokkal jobban elkedvetlenít, mint maga a tény, hogy egy járvány szedi áldozatait.

"Tegnap voltam kontrollon, bementem, kezet mostam. Figyeltem az embereket. Senki nem mosott kezet, miután bejött. Rögtön a bejáratnál vannak a mosdók és fertőtlenítő kézmosók. Rohant, nehogy elé álljanak... Senki sem zsebkendőbe köhögött. Kezébe, utána összetapizott mindent, de a székre, a másik ember mellé nem ült le, mert ugye 1 méter most a követési távolság... Ezeket a korona vírustól függetlenül is meg kéne tenni influenza szezon idején, de az emberek 90%-a nem teszi meg, de a hisztizni tud!"

- írta egyik kedves ismerősöm Facebook-on. És nem ő panaszkodott egyedül. Sokan keseregnek, hogy nem mehetnek ide, nem mehetnek oda, mi lesz, ha bezár az iskola, stb. Sokan trükköznek, a mozik például 90 fős termeket nyitnak - mintha 90 fő egy zárt térben nem lenne elég ahhoz, hogy terjedjen a fertőzés. Vannak, akik iskolabezárás esetén is "bandázni" akarnak, társaságba járni, de láttam olyan hirdetést is, ahol egy lovarda kapva az alkalmon kedvezményes csoportos gyermekfelügyeletet kínált. Az emberek nehezen mondanak le a szabadságról, a megszokott kényelemről, még ha az csupán egy mozidélutánt is jelent. Persze, vannak, akiket tényleg sajnálok, sok színész- fotós ismerős panaszkodik, hogy sorban mondják le az előadásokat, rendezvényeket - miből fognak megélni...? Megértem, mégis azt gondolom, ha most nem lépünk fel szigorúan, akkor nem hetekig, hanem hónapokig fogunk szívni, és a gazdaságnak, társadalomnak nem lesz olyan szegmense, ami ne sínylené meg ezt az időszakot. De legfőképpen emberi életeket fogunk veszteni.

portre-betegseg-felirat.jpg

Szóval visszatérve rám és a "hasonszőrűekre": ha szembetalálkoztok velünk az utcán, talán azt gondoljátok: mi bajunk lehetne? Fiatalok vagyok, tanulunk, dolgozunk, járunk-kelünk, hajat festünk, sminkelünk, bulizunk, van, aki már gyereket nevel. Ez azonban sokszor csak a látszat. Mert persze, amikor találkozóra megyek, összeszedem magam, csinosan felöltözöm, mosolygok, élvezem, hogy emberek közt vagyok, hogy dolgozhatok.

És az instára lőtt szelfik sem fognak árulkodni arról, amiről lassan több kötetnyi orvosi lelet, zárójelentés gyűlt össze: a megvasalt gerincemről, a műszívbillentyűmről, a genetikai betegségemről, ami a kötőszövetekben okoz mindenféle bajt, negyedére csökkent tüdőkapacitásomról, ami miatt éjszaka légzéssegítő gépet, oxigént kell használnom.

Egész életemben azért küzdöttem szeretteimmel és orvosaimmal együtt, hogy túléljem az újból és újból életemet veszélyeztető betegségeket, és most rettegek, hogy egy vírus miatt mehet mindez a levesbe. Az az élet, amit a nehézségek ellenére is felépítettem. 

Van, aki már most is reménytelen helyzetbe került, anélkül, hogy megfertőződött volna: barátnőm MRSA-betegként jelenleg még a kezelőorvosát sem tudja elérni, és "sürgősségi" beutalót is csak egy hónap múlvára kapott, pedig baromi nagy a baj.

Egy egészségügyis ismerőse pedig tegnap azt mondta neki: "Ugye tudod, hogy ha odajutsz,hogy megint kell a lélegeztető, nem fognak feltenni? Olyannak fogják a lehetőséget adni, akiben több jövőt látnak." Mert rohadtul nincs elég gép.  

Segíts barátnőmnek, Ivettnek, hogy legyőzze a kórt! Részletek a cikk végén!

Gép soha nincs elég, mert járvány nélkül is rengetegen szorulnak rá: műtét után, baleset miatt, egy durvább tüdőgyulladás, vagy krónikus betegség következtében. És csakis rajtunk, embereken múlik, hogy ne engedjük továbbterjedni a járványt, ne váljon olyan súlyossá a helyzet, mint Olaszországban, és ne kelljen olyan döntéseket hozni, ki érdemli meg jobban, hogy lélegeztetőgépre kerüljön.

Valaki ma azt írta nekem Face-n erre: a természet szelektál. Hát, én nem várnám ezt meg. Rajtunk, rajtatok múlik. És ne feledjétek: ma holnap bárki kerülhet hasonló helyzetbe!

FELHÍVÁS! HELP! 

Kérlek, segítsetek Ivettnek, hogy legyőzze az MRSA-t, túlélje a fertőzést! Kezelése állami kórházakban a jelenlegi helyzetben nem lehetséges, miközben Ivett állapota kritikusra fordult. Támogassátok kezelése költségeit akár csak egy kávé árával!

Ivett Facebook-oldala: https://www.facebook.com/sarahlabi86/

Itt tudtok segíteni:

Bíró Attila 11991119-82508179-00000000

IBAN :HU38 1199 1119 8250 8179 0000 0000 (Erste Bank)

Paypal: mona28enator@gmail.com

Megjegyzésbe :Adomány, műtétek, kórházi kezelés

KÖSZÖNJÜK!

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4315523784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.03.16. 19:34:35

Nem tudtam rájönni, mit akart a költő mondani

Mark Bolt 2020.03.16. 19:41:01

Hát meg mi lesz azokkal, akiknek véget ért a munkahelye egyik napról a másikra, bizonytalan ideig. Esetleg nincsenek bejelentve, nincs fizetve a TB, nincs tartalékuk pénzileg. Párszászezer ember. Nem mind veszélyeztetettek, de hirtelen ők is nagy bajba kerültek. Sok ember van itt sok tekintetben bajban, őszintén szólva ki nem szarja le, hogy mit gondolunk egymásról? Amikor majd lesz több ezer beteg, akkor már nem lesz extra a szájmaszkos látványa. Most ezekben a pillanatokban még kuriózum, ezért a paraszt megszólja, de 3 hét múlva már lehet fordítva lesz, és azt szólják meg, akin nincs.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.03.16. 20:27:05

@Mark Bolt: Bocs, de az az érzésem, nem olvastad végig teljesen a bejegyzést... Mert a legkisebb probléma az, amit az elején írtam, hogy megszólják őket a maszk miatt. Sokkal nagyobb baj az, hogy sokan még mindig nem tartják be az előírásokat, hogy sokan továbbadhatják a betegséget, hogy sokan nem is tudják magukról, hogy a veszélyeztetettek közé tartoznak. És bocs, de az, hogy valaki elveszíti a munkáját, szerintem nem hasonlítható össze azzal, hogy valaki az életét vagy közeli hozzátartozóját veszíti el. Örülnék, ha az lenne a legnagyobb gondom, be tudom-e fizetni a csekket...

Annie Oakley 2020.03.16. 20:29:37

@Mark Bolt: Mi ezen a nem érthető? :D A járvány úgy állítható meg, ha minél többen igyekszünk betartani az alapvető szabályokat, ami sokaknak most se megy. A legtöbben magasról szarnak a másikra, amíg a saját bőrükön nem tapasztalják meg.

Muhammad Balfas 2020.03.16. 20:50:21

@Mark Bolt: Na ja. Sztem a járvány végéig moratóriumot kellene elrendelni a lakástörlesztésre és a TB-re..

Mark Bolt 2020.03.16. 20:55:38

@Annie Oakley: Én nem tudom melyik verzió lesz, hogy a sikeres karantén miatt elhal a vírus, vagy hogy egyszerűen végigmegy a lakosság nagy részén, és elég számú ember lesz rá immunis, hogy aztán elakadjon szépen a szaporodásban. Idáig hajlottam, sőt reméltem, hogy az első verzió lesz. Hogy azért kell a karantén, hogy a vírus falakba ütközzön, és éhen vesszen. De mostanra több komoly forrás is azt mondja, hogy a karantén csak a lassításra elég, és hogy a lakosság 50+ százaléka meg fog fertőződni hónapokon belül. Ha az utóbbira kell készülni, az egészen más helyzet. Akkor én minél előbb túl akarok ezen esni például. Hogy immunitást nyerjek. A veszélyeztetetteknek izolálódniuk kell, amíg nem leszünk elegen immunisak a vírus pusztulásához. Csak fogalmam és elképzelésem sincs, hogy ezt hogy a tökbe lehet megoldani.

Annie Oakley 2020.03.16. 21:08:43

@Mark Bolt: Nézd, sem te, sem én nem vagyunk szakértők, hogy ilyen elméletekbe bonyolódjunk. Legalábbis én nem mernék ilyen esetben olyasmit megkockáztatni, mint amit te emlegetsz, hogy essünk minél előbb túl rajta. Már csak azért sem, amit fent a blogger írt, hogy sajna te sem tudhatod, valóban egészségesen vészelnéd át a fertőzést. De az biztos, hogy egy csomó embernek átadhatod, akik biztos nem élik túl. Mert persze, izolálják magukat, de hónapokra ők sem áshatják el magukat, főleg, ha rendszeres orvosi kezelésre van szükségük. Például mindjárt ott vannak azok, akik heti háromszor kénytelenek dialízisre járni... Vagy gondolj bele: így is súlyos műtétek maradnak el emiatt a szar miatt... Szerintem, amit tehetünk, az az , hogy lassítjuk a járvány terjedését, amivel időt tudunk nyerni, hogy több tapasztalathoz jussanak az egészségügyi szakemberek, és ne legyen hirtelen leterhelve az egészségügyi rendszer, ami most is nehezen küzd meg a plusz munkával. (Eü-s ismerőseim szerint most sincs elég maszk, lélegeztetőgép, fertőtlenítőszer...)

Mark Bolt 2020.03.16. 21:10:03

@Muhammad Balfas: Jah, annyi féle moratórium kellene, ahány emberi sors. Egyelőre csak pislogunk, hogy mi sül ki ebből az elzárósdiból. Az szerintem abszurd, hogy hónapokra lebénítsanak. Akkor a vírus lesz a legkisebb baja az országnak.

Mark Bolt 2020.03.16. 21:12:49

@Annie Oakley: Nem én találom ki az elméleteket, hanem ezeket rakják le az asztalra az elvileg szakemberek. A modellek szerint mire elkészül a vakcina, a lakosság nagy részén átmegy a vírus. Az hogy átmegy a vírus a lakosságon, annak minden következményével együtt, az olyan abszurd, amit még nem sikerült elfogadnom ésszel.

Mark Bolt 2020.03.16. 21:28:25

@Szonday Szandra: Belegondolsz, igazából senkiben nem bízhatsz, abban bízhatsz, hogy te saját magad kidolgozod azt a protokollt, amiben kizárod a lehetőségét, hogy a vírus elkapjon. Nem tudom lehetséges-e, nyilván adott ember lehetőségei döntik el, hogy mennyit kénytelen mégis feladni az izolációjából. Én például tudom, hogy sansztalan vagyok, mosogathatom a kezem, de túl sok emberrel vagyok kénytelen kapcsolatban lenni, és elkerülhetetlen, hogy valahogy elkapom. De akinek van tartaléka, otthonról is tud dolgozni, van segítsége barátai lévén, az talán ki tud dolgozni egy olyan rendszert, amiben ki tudja bekkelni a következő hónapokat.

morph on deer 2020.03.16. 21:53:57

@eßemfaßom meg áll:
“Nem tudtam rájönni, mit akart a költő mondani”
:(
Szerinted kit leptél meg ezzel a vallomással?

morph on deer 2020.03.16. 22:18:53

@Mark Bolt:
“ A veszélyeztetetteknek izolálódniuk kell, amíg nem leszünk elegen immunisak a vírus pusztulásához. Csak fogalmam és elképzelésem sincs, hogy ezt hogy a tökbe lehet megoldani.”

Engem főleg az zavar, hogy ez legfeljebb a wishful thinking kategória, mivel arra sincs garancia, hogy az mindenkinél működik. Már jónéhány olyan eset volt ugyanis, amikor egy gyógyiult(nak nyilvánított) személy másodszor is elkapta a vírust. WTF?!

A veszélyeztetett személyek teljes izolálása szintén kérdéses, hiszen sajnos kizárt, hogy biztosítható legyen a védelmük. Ez még akkor is így van, ha pl házhoz viszik a kaját, hiszen egy ilyen extrém fertőző vírus esetén már az is épp elég, ha valaki, aki korábban rossz kilincshez nyúlt, megfogta az ételhordót, műanyag dobozt, szatyrot, mittudomén.
Ez sajnos nem túlzás.
Röviden: a jelen viszonyok között elsősorban a szerencse, vagy annak a hiánya dönt, mi, az érdekeltek a legkevésbé. Beleértve pl engem is.

Nincs valakinek egy slig használt, eladó lélegeztetôgépe a sufniban véletlenül? :)))

Mark Bolt 2020.03.16. 22:19:58

Most jöttem meg Sparból (zárás előtt fél órával alig vannak, olyankor kell szerintem menni), szóval meglátásom szerint amíg a zsömle ilyen jól fogy, addig úgy sincs remény. :) Ezek hazamennek, agyonmossák a kezüket, majd jóízűen falatozni kezdenek a taknyos Jani bácsi által összefogdosott élelmiszerből.

A fóliázott kenyeret nagyon viszik, de tojásból rengeteg van minden nap, szóval igazából csak kenyérhiányba futhatunk bele, amit viszont ki lehet váltani puffasztott zab biszbaszokkal, amiket az élelmiszer-guruk alapból is ajánlanak. Tojás+kenyér és megvan a napi kaja, ha minden kötél szakad. Ezt most csak úgy vázoltam, magamnak. :)

dare 2020.03.16. 22:30:23

Ez a vírus semmi másról nem szól, mint egy 21-ik századi szolidaritásról.
Én személy szerint egy cseppet se tartok tőle, de nem akarok véletlenül se részt venni akaratlanul senkinek a szenvedésében, ezért figyelek a környezetemre, csak az orromon lélegzek a közértben (jó tudom, jó lenne maszkban lenni, de csak akkor megyek, amikor kevesen vannak ott), és kerülöm az olyan helyeket, ahol többen vagyunk zárt térben.
A maszk pedig később nem lesz ciki, ma is sok embert láttam maszkban, és senki nem mosolygott rajtuk meglátásom szerint, mihelyst több helyen lesz kapható, annál többen fognak majd hordani szerintem.
Még lehet én is veszek egyet ha kapható lesz, vagy ha kicsit jobban eldurvul a helyzet.
Addig is köpködjük az orvosi kamarát, talán segít az is valamit (Kovács Zoltán szerint biztosan).

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.03.16. 23:10:12

@Mark Bolt: Persze, az a legbiztosabb, amit az ember maga megtesz - de azért nem hinném, hogy bármilyen megelőzésre, a járvány megfékezésére tett kísérlet értelmetlen lenne! Az tagadhatatlan, hogy lesznek/vannak veszteségek, az emberek egy bizonyos része így is, úgy is el fogja kapni a vírust. De a mérték már egyáltalán nem mindegy, és ez az embereken is múlik. Nem mindegy, hogy 1000, 10 ezer vagy 1 millió ember kapja el, hogy 30, 600 vagy 5000 halott lesz. Egyáltalán nem vágyálom az, hogy betegségeket felszámoljon az emberiség, hiszen ez már jó pár esetben megtörtént, és az, hogy pl. Romániában nemrég újból kanyarójárvány volt, az nagyrészt az oltásellenes mozgalmaknak, az emberi hülyeségnek köszönhető. Én úgy vagyok vele, akárki akármit jósol, laikusként/betegként/állampolgárként egyet tehetünk: mindent megtenni tőlünk telhetően azért, hogy elkerüljük a megfertőződést vagy a fertőzés továbbadását. Pont. Ha mindent elkövettünk, lehet azon lamentálni, hogyan tovább, mi lesz, satöbbi, bár azt gondolom, ebben a szakemberek sem fognak teljesen egyetérteni, és valószínűleg sok dolgot még nem is tudunk előre megmondani.
Ehhez kapcsolódó példa: a minap a businessinsider.com lehozott egy cikket ezzel a címmel: "Some people who recover from the coronavirus might be left with '20 to 30%' less lung function, and gasping for breath when they walk quickly, Hong Kong doctors said"
A bibi ott van, hogy a cikk meglehetősen click bait és pánikkeltő. Ugyanis minden légzőrendszert érintő betegség, vagy akár mellkasi műtét a tüdőfunkció visszaesését eredményezi: a kérdés az, ez maradandó-e vagy sem. Erre vonatkozólag viszont jelenleg a COVID-19-cel kapcsolatban nem lehetnek hosszútávú megfigyeléseink - talán egy év múlva. Addig viszont teljesen felesleges ilyesmit lehozni, hiszen egy "sima" tüdőgyulladás vagy szívműtét után is eléggé visszaesik a tüdőkapacitás pár hétre...

Annie Oakley 2020.03.16. 23:17:00

@Mark Bolt: na most ez olyan, hogyha bele akarunk menni, akkor kik és milyen elméleteket tettek le pontosan? :D Tudsz pontos forrást idézni? Szerintem a szakemberek sem feltétlenül értenek ezekben a dolgokban együtt, egyik ezt mondja, másik azt... Jah, a vírus biztos sok embert érint majd, bár szerintem erre volt már pár példa a történelemben, legfeljebb mi túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy ezekre emlékezzünk. Nagyszüleink azért tudnának sztorizgatni a járványos gyermekbénulásról, szamárköhögésről, diftériáról... Vagy ugye ott volt a spanyolnátha járvány... El lettünk kényeztetve, na, ezért is nagy a fejetlenség. Európában pedig rég volt háború vagy nagyobb katasztrófa, hogy az emberek higgadtan, normálisan viselkedjenek, amikor baj van. Kevesen álnek ma már olyanok, akik megélték, hogy ha kimentek az utcára, lepuffantották őket, vagy szépen rendezetten kellett légópincébe vonulniuk. (Hja, gyerekeket tanítottam, és már azt se tudták, mi volt a légópince...)

öreg baka nem rakéta 2020.03.17. 09:06:19

@Annie Oakley: Jah, a vírus biztos sok embert érint majd, bár szerintem erre volt már pár példa a történelemben, legfeljebb mi túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy ezekre emlékezzünk. Nagyszüleink azért tudnának sztorizgatni a járványos gyermekbénulásról, szamárköhögésről, diftériáról... Vagy ugye ott volt a spanyolnátha járvány... El lettünk kényeztetve, na, ezért is nagy a fejetlenség. Európában pedig rég volt háború vagy nagyobb katasztrófa, hogy az emberek higgadtan, normálisan viselkedjenek, amikor baj van. Kevesen élnek ma már olyanok, akik megélték, hogy ha kimentek az utcára, lepuffantották őket, vagy szépen rendezetten kellett légópincébe vonulniuk. (Hja, gyerekeket tanítottam, és már azt se tudták, mi volt a légópince...)
Nagyjából igazad van, de a kormánynak nem kellene mindenkit ellenségnek tartani, aki nem ért velük egyet!

Annie Oakley 2020.03.17. 09:27:49

@öreg baka nem rakéta: pontosan mire gondolsz? Kit tekint ellenségnek? Ki és mivel nem ért egyet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.17. 13:01:36

Inog a liberalizmus, a közutakon is szabadabb lett a levegővétel. Ezek bíztató jelek.

eßemfaßom meg áll 2020.03.18. 10:40:55

@Nisaba: Ok, akkor foglald össze, mi az érdemi a (minden második mondatát vastabetűvel kiemelt) posztban. Az olyan triviális dolgok, hogy vannak mindenféle betegséggel küzdők akik érzékenyebbek a vírusra mint az egészségesek az nem számít bele.
süti beállítások módosítása