Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

A művészet az vajon mi?

2020. június 27. 12:38 - Szonday Szandra

Érdekes ez a művészet dolog. Sokszor gondolkodom azon, mit is jelent számomra ez, hogyan tudnám megfogalmazni a lényegét. Már ha van ilyen - hiszen már az is fogós kérdés, létezik-e pontos definíció a művészetre. Magyar-esztétika szakos diplomám van, sokféle művészetelmélettel kellett megismerkednem az évek során, azonban csak egy dologra döbbentem rá: a művészetet nem lehet, és nem is kell beskatulyázni.

Mi a művészet? Ha ezen töprengek, olyan szavak jutnak eszembe, mint SZABADSÁG, JÁTÉK, KREATIVITÁS, ÉRZÉKENYSÉG, NYITOTTSÁG a világra. Én így élem meg ezt, és gyakran az az érzésem, az emberek azért érzik idegennek, megfejthetetlennek a nagybetűs Művészetet, mert gyerekkorukban, fiatalként túlmisztifikálták ezt az egészet. Nem azt mutatták meg, hogy a művészet egy önkifejezési lehetőség, aminek kismillió módja van, amit bárki művelhet és élvezhet, hanem kategorizáltak, kanonizáltak, múzeumi falak közé szorították. (Az első képen Banksy alkotása.)

Osztályoztak: emlékszem, 9-10 éves lehettem, amikor 3-as osztályzatot kaptam egy rajzórai feladatra, egy papírból kivágott, jancsiszegekkel összeillesztett babára, mert a tanár megítélése szerint aránytalanul hosszúak lettek a karjai. Versenyeztünk, mindenki hangosan panaszkodott, jaj de ronda az én rajzom, csak hogy a többiek megdicsérjék. Kiskoromtól kezdve zongoráztam, énekeltem, és őszintén tudtam sajnálni osztálytársaimat, akiknek "felelniük" kellett ének-zenéből. Szenvedtek, hogy hamiskás fahangjukon kellett mások előtt énekelniük. Sokaknak így vették el a kedvét egy életre a zenétől.

Elhitették velük, ők ehhez nem értenek, nincs tehetségük.    

Hol maradt a formák, színek, hangok élvezete? A belefeledkezés öröme? Megtanították nekünk, a művészet egy elefántcsonttorony, amire csak lentről, messziről nézhetünk fel, ahová keveseknek sikerül fölmászni, akik aztán ott, elzárva időznek és alkotnak, számunkra láthatatlanul és elérhetetlenül.

GERTRUDE ABERCROMBIE - The Ivory Tower (62x50cm), FINE CANVAS PRINT, FREE P&P | eBay

Gertrude Abercrombie: Elefántcsont torony

Mindezzel pedig azt sugallták, hogy a művészetben szigorú rendben tartott, felcímkézett fiókok vannak: műnemek, műfajok, kategóriák, amiket fehérköpenyes szakemberek tartanak rendben, nehogy összekeveredjen a tartalmuk. Ezért van az, hogy sokan még mindig meglepődnek, sőt, felháborodnak, amikor valaki performanszot tart az utcán, szabadverset, netán halandzsát ír, meztelenül mutatkozik a színpadon, zajzenét ad elő vagy hasonló.

Miközben a nagy tabudöntögető irányzatok is jó száz évvel ezelőtt indultak útnak. Duchamp 1917-ben állította ki "Forrás" című művét, ami nem volt más, mint egy "talált tárgy", egy piszoár. Dadaisták húztak ki szavakat a kalapból, hogy ily módon hozzanak létre verseket, Lopuhov cirkuszi akrobatikával turbózta fel az orosz klasszikus balettet az 1920-as években, a bécsi akcionisták bizarr, gyomorforgató performanszokkal lázadtak a társadalmi előítéletekkel  szemben a 60-as években, és a posztmodern, a konceptuális művészet meg hasonlók még csak ezután jöttek. Mi újat lehetne még felmutatni...?

"Tetszett az a gondolat, hogy biciklikerék legyen a stúdiómban. Élveztem nézni, csakúgy, mint a kandallóban táncoló lángot. Olyan volt, mintha kandalló lenne a stúdiómban, a kerék mozgatása emlékeztetett a lángok mozgására.” (Marcel Duchamp)

Bicycles in Art: “Bicycle Wheel” by Marcel Duchamp | Cycling HistoryMarcel Duchamp az első ready made alkotásával, a Biciklikerékkel

Mindezzel persze nem elrettenteni akarok senkit, csupán megmutatni: a művészet talán régóta nem olyan, amilyennek egyesek láttatni szeretnék. Egy hatalmas játszótér, ahol szinte bármi megengedett. Bárki beléphet a kapun, írhat, festhet, alkothat, üzenhet: magának, a fióknak, barátoknak, szerelmének, unokáknak, a társadalomnak.

Mégis ki mondja, hogy nem öntheted szét a festéket, nem vághatsz össze kollázst akciós újságokból, nem filmezhetsz a mobiloddal? Hogy nincs értéke egy szelfinek, a leveleidnek, amit egy képzelt baráthoz írtál? Hogy nem épp alkotsz, amikor feliratot hagysz a porban, még ha el is mossa az eső...?

HOGYAN ÍRJUNK VERSET? - 13 tanács kezdő költőknek

Szerencsére ma már azért változtak is dolgok, hála sok elhivatott múzeumpedagógus munkájának, akik nem kizárni akarják a gyerekeket, felnőtteket, hanem bevonni, beavatni, inspirálni. Remek programok, pályázatok léteznek, ahol közelebb kerülhetünk magunkhoz és azoknak az embereknek a gondolkodásához, akik tenyérnyomukat hagyták az őskorban a barlangok falán, freskókkal díszítették athéni villáikat, középkori misztériumdrámákon borzongtak, aktuális slágerekként dúdolták Mozart legfrissebb operaáriáit.  

Fine-art photography is photography  created in accordance with the vision of the photographer as artist, using  photography as a medium for creative expression.The goal of fine-art  photography is to express an idea, a message, or an emotion. #art photography #fine  art # idea photography # art inspiration photography # photography amazing # artsy photography # art photography creative # photography design # individuality photography  #images photography

A művészet egy szemüveg, ami örökké az orromon ragadt, ezen keresztül szemlélem és élem meg a világot. Olyan, mint egy hatalmas nagyító, általa rácsodálkozok az apró részletekre. De az se baj, ha másnak mást jelent.
Nektek mi a művészet?

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015970544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2020.06.28. 09:52:35

Az a művészet, amit az önjelölt szakértők annak tartanak. Ha találnának egy papírt, amin fehér alapon egy fekete X van és hitelesen rajta lenne Picasso aláírása, akkor az hatalmas művészeti alkotás lenne. Ha én rajzolnék egy X-et, az a nagy semmi.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.06.28. 11:03:26

@tompus: Jó probléma felvetés, én azt gondolom, hogy az ilyen "gesztusoknak" egykor fontos szerepe vol, hiszen a határokat feszegették vele, lázadtak, a művészetről tettek fel velük alapvető kérdéseket, ezeken keresztül próbálták megfogalmazni művészetelméleti kérdéseiket. Ezek is kísérletek, játékok, töprengések, a baj az, ha félreértik őket, és mondjuk egy barokk festménnyel akarják összehasonlítani őket. Nem lehet és nem is kell, nem összevethetők, mert más "műfaj". Mondjuk ha valaki egy x-et tesz ki a falára, amit rengeteg pénzért vásárolt, az már inkább a sznobizmus kategóriája. :)
süti beállítások módosítása