Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Miért lehet most több COVID-fertőzött?

2020. október 04. 13:51 - Szonday Szandra

Józan paraszti ésszel az okokról

social-distancing-5044598_960_720.jpgIgen, tudom, megint egy COVID-os cikk... Igyekszem nem teleszórni a Facebook-om járványügyi dolgokkal, de ha az ember krónikus tüdőbeteg, akkor kikerülhetetlen, hogy foglalkozzon a témával, főleg, ha valamiféle információs, betegtámogatói szerepet is felvállalt.

De mielőtt még bárki "fenni kezdené a tollát", hogy jól beolvasson, és az előző bejegyzésem alatti kommentekhez hasonló káromkodós őrjöngésbe kezdjen, két dolgot előre leszögeznék: 1. Nem tagadom, hogy a járványt politikai célokra is felhasználják pro és kontra. 2. Nem tagadom, hogy a kormány hoz idióta intézkedéseket is. 

Pl. most éppen súlyos állapotban lévő gerincbetegek előre tervezett műtéteit mondták vissza - mert nem engedik, hogy egy Svájcban praktizáló, nemzetközi hírű, magyar gerincsebész (aki 1998-ban engem is összerakott) Debrecenbe jöjjön műteni. Most hónapok óta szervezett beavatkozások maradnak el, a betegek (köztük jó ismerőseim) pedig összeomlottak.

Szóval. Miről is fog szólni ez a cikk? Egy laikus tüdőbeteg elmélkedése lesz arról, miért is emelkedhet a fertőzött esetek száma, miért van itt a "2. hullám". Illetve miért van egyre több fiatal, 40 év alatti fertőzött.

Józan, paraszti ésszel hozok fel néhány megfontolandó érvet, amik akkor is befolyásolják egy járvány alakulását, ha nem vesszük tekintetbe a bonyolultabb járványtani dolgokat - amikhez nyilvánvalóan nem értek. Ugyanakkor mindenki figyelmébe ajánlanék egy remek dokumentumfilmet, ami remekül rávilágít többek közt arra is, mi a különbség egy átlagos influenzavírus és a jelenlegihez hasonló járványok között. 

Tehát: először is számolnunk kell azzal hogy itt az ősz, és az ezzel járó biológiai, éghajlati és életmódbeli változások alapvetően kiszolgáltatottabbá tesznek minket a fertőzésekkel szemben. Nem kell ahhoz sok ész, hogy belássuk: a hideg, változékony időjárás, a pollenszezon, az iskolakezdés sok olyan kihívás elé állítja a szervezetünket, ami alapjáraton is megvisel mindenkit. Nem véletlen, hogy a "sima" influenzaszezon is ilyenkor veszi kezdetét, és nem júliusban. 

city-5162944_640.jpg

1. Új évszak köszönt be

A nappalok egyre rövidebbek, nő a sötét órák száma, az idő egyre hűvösebb és csapadékosabb. Néha köd gomolyog, néha meg lehet fulladni a párától, máskor nyári hőség van, hogy két nap múlva ismét 10-15 fokkal leessen a hőmérséklet. Frontok jönnek mennek, az ember nem tudja, hogyan öltözzön. Én például tegnap még szandálban szaladgáltam, a tavon SUP-osok eveztek, éjszaka leszakadt az ég, ma hatalmas szélvihar van. Mindez pedig még egy egészséges ember szervezetét is megviseli, nemhogy azokét, akik amúgy is érzékenyek a frontra, vagy valamilyen betegséggel küzdenek. 

A csapadékos időt amúgy nagyon szeretik a kórokozók: ez a legideálisabb számukra. A nagyon meleg, száraz időt és a téli hideget sem komázzák, ilyenkor tobzódnak igazán. És ami nem mellékes: a légszennyezettség mértékére jelentős befolyással van az aktuális időjárásA gyenge légmozgás, a ködös időjárás, valamint az alacsony hőmérséklet miatt a településeken jelentősen romlik a levegőminőség, a fűtési szezon kezdetével pedig egyre több káros anyag kerül a levegőbe. Egy-egy borongósabb napon az ember tényleg úgy érzi, a szmog megreked az utcákban. Ezt bizony tüdőnk is megérzi.

Influenza, Hideg, Betegség, Vírus, Ill, Láz, Beteg2. Pollenszezon 

Ó, igen... Aki allergiás, az bizony nagyokat bólogat. Nekik a szeptember igazi átok, különösen, ha parlagfűre érzékenyek. Ilyenkor zsáknyi zsebkendő nélkül nem tudnak kilépni az ajtón, a szemük egy vérfarkaséra hajaz, és szavukat alig érteni. Legyengült szervezetük kiváló terep a kórokozók számára, a koronavírus-fertőzés és a parlagfűszezon összefüggésére már a szakemberek is rámutattakSajnos, egyik barátnőm COVID-tesztje is pozitív lett, ami nem csoda, miután nagyon súlyos allergiában szenved. És hát az allergia sajnos népbetegség, köszönhetően az egyre rosszabb levegőnek, környezeti ártalmaknak.  A különböző allergiás esetek száma világszerte növekszik, és a fejlett országokban az allergiás megbetegedések, szinte járványszerű méreteket öltenek

3. Tanévkezdés 

Vége a nyárnak, amikor az emberek jó része szabad levegőn tölthette az idejét. A karanténos tavasz után szinte mindenki, aki tehette, menekült a természetbe vagy utazott. (Utóbbi már eleve növelte a fertőződés esélyét.) Most azonban visszatértek az emberek a szabadságról, megkezdődött az iskola, egyre kevesebb az esély arra, hogy ne a négy falak között töltsük az időnk. És ami még fontos: bár még vannak korlátozások, a tavaszi helyzettel ellentétben a legtöbb hivatal, bolt, étterem kinyitott, nem beszélve az iskolákról. Szóval most megint jó eséllyel töltenek hosszú órákat az emberek zárt terekben. És megelőző intézkedések (maszk, távolságtartás, stb.) ide vagy oda, még így is sok ember tartózkodik hosszú ideig együtt, pl. a dolgozók, kollégák, akik nagy valószínűleg leveszik a maszkot a "kulisszák mögött".

anger-5043564_960_720.jpg

Újraindul az élet nyár után, megnő a városok forgalma, megint tömve vannak a buszok, villamosok, plázák. És megint tele vannak stresszes emberekkel az utcák. Bizony, ezt is számításba kell venni: nyilván nem mindenkinek jelentett a nyár lazulást, relaxot, de ettől függetlenül maga az iskolakezdés is sok szülő és gyerek számára hatalmas stresszfaktor, ami az egészségre is kihatással van. Nem beszélve az állandó bizonytalanságról, ami a járvány miatt is van.

Sajnos, ez egy ördögi kör: az emberek idegeskednek, rengeteg indulat tombol bennük, félnek (azok is, aki azt állítják, "nem ültek fel a propagandának"), mindez pedig kihatással van az egészségre is. Csak a Facebook-os kommentháborúkból jól lehet látni, az emberek mennyire frusztráltak és mennyi agresszió halmozódott fel bennük.

Egy egészséges ember talán jó ideig nem érzi meg ennek hatását a testében, de hosszú távon nagyon romboló ez az egész. Mióta a szívemet megműtötték, tudatosan próbálok nem idegeskedni, mert rögtön megérzem a légzésemen, vérnyomásomon, szívritmusomon, hogy "idegállapotba jöttem".  

futs.jpg

És amiről már korábban szót ejtettem az időjárás kapcsán: a légszennyezés. Tavaly készültek vizsgálatok arra, hogy felmérjék, mekkora a légszennyezettség az iskolák környékén, az eredmények pedig aggasztóak. Ami nem meglepő, hiszen az iskolák többsége központi, forgalmas helyeken van, és a gyerekek szállítását sok szülő autóval oldja meg. De hasonlóan rossz levegőminőséget mértek buszmegállók környékén is, tehát a tömegközlekedő gyerekek, felnőttek is naponta szívják a szmogot. A légszennyezésről pedig mára kimutatták, hogy az egyik vezető halálok, a gyerekeknél pedig már magzati korban is képes károsodást okozni.

Vigyázzatok magatokra!

 

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

  

 Képek forrása: 1. Matryx 2. ImsomniaGroup 3. Sambeetarts 4. Matryx  5. MTI

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1716226650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2020.10.05. 10:27:06

Szerintem nem ezek az okok játszanak elsődleges szerepet. Meg kell nèzni a járványgörbe pontos futását: volt nagyjából 1,5-2 hónap nyugalom, a nyár elejèn, amit a karantèn -intèzkedèsek hatására bekövetkező, esetszám- csökkenès jellemzett ès többè - kevèsbè hasonló lefutású jarványgörbèk vannak a többi európai országban is. A nyáron egyre jobban megèlènkülő szociális tevèkenysèg: utazások , koncertek, sportrendezvezvènyek, szórakozás , esküvők - teremtettèk meg a teret a vírus elterjedèsènek ...
A járványgörbe tisztán mutatja , hogy az augusztus 20 utáni 4 napos hosszú hètvège után ugrott meg drasztikusan az esetszám , amikor a nyárvège hangulatban szinte minden magyar állampolgár rèsztvett valamilyen társasági\családi esemènyen ...Majd ezt követően az iskolai èvkezdès: gólyatáborok, iskolanyitás - a fiatalok "örömködèse"...
Kb ennyi a járvány felfutásának oka ...Az ősz hatása mèg nem èrezhető : a D - vitamin raktárak mèg fullon, a parlagfű allerga valóban súlyos gondokat okoz, de nincs összefüggèsben a vírus terjedèsèvel, legfeljebb a gyakori orrhoz nyúlkálás miatt nő a kockázat... A szennyezett levegő ès az allergènek termèszetesen a rongálják a tüdőt, de a covid terjedèsère nincs bizonyított hatásuk, ha így lenne ,akkor Ázsiában megállíthatatlan lenne a járvány ...
A lènyeg: a járvány robbbanásszerű elterjedèse szinte teljes egèszèben az emberi magatartásokkal , azok változásával függ össze:
- milyen szociális tevèkenysègeket folytatnak , hány emberrel èrintkeznek
- mennyire tartják a biztonságos távolsagot
- hordják - e a maszkot

A többi faktor a szerepe minimális lehet...

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 10:37:53

Kedves @Reding Roli: részben igazad van, de nem véletlenül linkeltem be cikkeket, az allergia és a COVID-kertőzések kapcsolata között bizony lehet összefüggés. Természetesen nem vagyok járványügyi szakember, csak egy beteg, aki gyermekkora óta tüdőproblémákkal küzd. Nagyon sok beteggel találkoztam, sok esetet láttam. AZt tapasztalom, hogy az emberek jelentős része nem foglalkozik a tüdejével, nem nagyon gondol arra, hogy milyen káros hatások érik nap mint, és azoknak milyen következményeik lehetnek. Elég szomorú, amikor egy fiatal, elvileg egészséges ember az intenzíven köt ki egy "sima" tüdőgyulladás miatt, mert egyszerűen kizsigerelte a szervezetét: stressz, dohányzás, munka, stb... Amióta negyed akkora tüdőkapacitásom van, mint másnak, ill. elköltöztem Budapest 8. kerületéből, azóta olyan vagyok, mint valami érzékeny műszer: szerintem az emberek nagy része nem érzi, mennyi szmogot szív be nap mint nap, vagy milyen a dohányfüst. Szomorú, de Pest határába érve nagyon durván érzékelhető a változás. Egyébként a szociális kapcsolatokat írtam én is: tanévkezdés, munkahelyek, bezártság... Sajnos ez a járvány malmára hajtja a vizet.

Reding Roli 2020.10.05. 13:14:45

@Szonday Szandra: Aki tüdőbeteg , annak eleve nem a legkedvezőbb hely Magyarország, mert a medence fekvès miatt, - különösen tèlen- rendkívüli mennyisègű a PM 2,5 ès a PM 10 szennyező a levegőben. Különösen a nagyvárosok és" medencèn belüli medencèk " pl a Borsodi- medence területèn..
Augusztusban ès szeptember elejèn meg a parlagfű okoz millióknak problèmat, , aminek egyik világközpontja vagyunk...
Aki teheti ,a kritikus időszakokban menjen el itthonról külföldre , pl a mediterran szigetvilág rendkívül kedvező èlettani szempontból : mindig fúja sós tenger szèl , tiszta a levegő , de mégsem túl párás , èppen jó a tüdőbetegnek ...Èn már tudom menedzselni a saját tüdőbetegsègem ès tudok másoknak segíteni másoknak is gyakorlati tanácsokkal ..:)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 13:23:08

@Reding Roli: Mint láthatod, én is ezen vagyok hosszú évek óta: segíteni másoknak... Ha esetleg van kedved megosztani velem a tapasztalataidat, szívesen várom, Facebook-on is megtalálsz. Sajnos több dologban is érintett vagyok, mivel Marphan-szindrómám van: 1998-ban Németországban műtötték a gerincem (erről könyvem is megjelent), aztán jött több hónapnyi lélegeztetőgépes cucc, két éve pedig a szívemet operálták. (Akkor kezdtem ezt a blogot írni.)
Abszolút igazad van, hogy nem vagyunk jó helyen statisztikailag... Ezért is döntöttünk úgy két éve, hogy végleg kiköltözünk a városból, bár még így meglehetősen közel vagyunk Pesthez. De legalább tavak között, természetközelben... Ha ez a kis nyaralónk nem lett volna, azt hiszem, a szívműtétet sem éltem volna túl, mert itt készültem fel a műtétre, hogy egyáltalán elvállalják a pulmonológiai státusz miatt. A város egyszerűen élhetetlen.
Szóval, ha van kedved írj!

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 13:26:02

@Reding Roli: Ó, igen, és még csak annyit, hogy sajnos, rengeteg embernek nem adatik meg, hogy elmeneküljön ebből a közegből... Volt olyan ismerősöm, aki a négy gyerekével volt kénytelen lakni egy bérház penészes földszinti egyszobásában a 8. kerület közepén... De nyilván vannak olyan területek Magyarországon, ahol a helyi bányászat, erőmű, vagy a szegénységben élők fűtési szokásai miatt borzasztó a levegőminőség. És nekik nincs hova, merre... -_-

Reding Roli 2020.10.05. 14:38:42

@Szonday Szandra: Persze , majd írok privátban a tapasztalataimról...

odamondó 2020.10.05. 17:20:39

@Szonday Szandra: sajnálom az állapotod, de általánosan kijelenteni hogy a város élhetetlen azért erős túlzás. Európában a PM2.5 lehetne alacsonyabb, de világviszonylatban eléggé alacsony.

Ha azt írnád, hogy Indiában és Kínában a városok élhetetlenek teljes mértékben egyetértenék.

odamondó 2020.10.05. 17:24:25

Ja és a vidéki jó levegőről... Hatalmas mese. A legtöbb faluban például minden gagyi anyaggal fűtenek. Legutóbb egy tokaji kiruccanás után döntöttem úgy, hogy vidékre soha többet fűtési szezonban. Ehhez képest Budapesten friss levegő van...

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 18:51:14

@odamondó: Igen, abban teljesen igazad van, hogy vidéken sem mindenhol jó a levegő - erről írtam is feljebb másnak írt válaszomban -, és nyilván Budapesten is vannak tisztább kerületek, de összességében nézve ettől még a nagyvárosok levegője nem lesz jobb, és még mindig sokkal több olyan helyet találni vidéken, kisebb községekben, ahol sokkal élhetőbb minden. (És itt azért a forgalomra, zajszennyezésre, a közterületek tisztaságára is gondolok.) És azért a légszennyezettség mértéke eléggé monitorozva van, itt az aktuális légszennyezettségi térképen jól látszik, hogy a legszennyezettebb terület Debrecen, utána pedig a nagyvárosok: Budapest, Dunaújváros, Nyíregyháza és társai következnek. Ez elég beszédes. www.idokep.hu/szmog

odamondó 2020.10.05. 19:15:50

@Szonday Szandra: ha megnézed a Budapesti térképet egyáltalán nem rosszak a számok. Ott romlik a szám ahol külső kerületben kezdődik az 'okosan' fűtés. Továbbá az országos térképen éppen a tokaji régió a csúcs.

cavalry 2020.10.05. 19:37:28

A vidék levegője a tüzelésre teljesen alkalmatlan (a modern követelmények szerint) kályhák és a bennük elégetett vizes fa és minden lom miatt ilyen. Ez a kormány gyengesége, mert fejlett országokban szépen végig gurul a bemérő kocsi az utcán és osztogatja a bírságot, a kimutatással együtt hogy milyen a füst összetétele. Itt meg az "okos" fáradt olajjal tüzel. Egy félmilliós bünti talán vissza fogná őket. Az érem másik oldala a szervezett tűzifa ellátás hiánya, csak száraz fát lehetne eladni és az erdőgazdaság gondoskodjon erről. Ne vizes és lopott fával fűtsenek. A kályhákat meg le kell cserélni katalizátoros korszerű kályhákra. Inkább megbetegszik a fél ország de nem lép senki. A világban évente 3-4 millió ember hal meg a légszennyezés miat (WHO adat)

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 19:46:38

@odamondó: Igen, de erre továbbra is csak azt tudom mondani, hogy mihez viszonyítunk? Illetve élhetőség kapcsán csak a légszennyezés számít? Számomra masszívan észrevehető változás, ha Budapest határába érünk, a belső kerületekben meg sokszor hányingerem van a szmogtól. Amíg a 8. kerületben éltem, és keresztül-kasul rohangáltam a városon, nem volt olyan feltűnő, az ember nagyon hozzászokik, de ha az ember átteszi a székhelyét egy tisztább levegőjű helyre, már feltűnő a különbség. Régen belefásultan mentem az utcákon, ritkán foglalkoztam az aszfaltot elborító mocsokkal, a házfalakat pár éven belül belepő korommal, az embertömeggel... Ott nőttem fel, és utólag döbbenek meg azon, mennyire elnyomta magában az ember ezeket az érzéseket. Ma már azt is nehezen viselem, ha pár órára kell bemennem Pestre. Szóval igen, lehet sakkozgatni a mérésekkel, biztos ki lehetne mutatni, hogy itt vagy ott jobb a levegő picivel, de én jobban hiszek az érzékeimnek.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 19:51:57

@cavalry: Teljesen igazad van. Akinek élelemre is alig van pénze, a villanyt is kikötötték, az jobb híján régi bútorokkal, rongyokkal fog fűteni. Sajnos a fűtéskorszerűsítés, a környezetbarát otthonok építése még mindig luxus, hiszen egy valamire való házi napelem-erőmű megépítése is 2-3 millió forint, aminek a megtérülése kb. 10 év. És akkor még nincs a házban hőszivattyú, még nincs megoldva a korszerű szigetelés (nem a házilag barkácsolt 5 centis polisztirol szigetelésre gondolok), a megfelelő nyílászáró-csere, a korszerű, alacsony fogyasztású háztartási gépek... Tudom, mert házfelújításban vagyunk, de még mindig luxusnak tűnik a környezetvédelem...

kvadrillio 2020.10.05. 20:01:25

Félmilliárd forintot költenek fizetésekre az állami divatügynökségnél, amelyet Orbán Ráhel barátnője vezet Mindössze tízen dolgoznak a cégnél. ?????

MIVAAAAAN ???????!!!!!

HA NEM ADSZ PÉNZT AZ EMBEREKNEK EBBEN A ROTHADT PÁÁÁNDÉMIÁBAN ( CSAKIS A HAVEROKNAK !!!) LEVÁGJUK A FEJED VIKTORKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KÉRJÜK A FEJKVÓTÁNKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BAZDMEG VIKTOR !!!

MINDEN ORSZÁGBAN ADTAK PÉNZT.....PÉNZT...PÉNZT AZ EMBEREKNEK !!!

PÁÁÁÁNMDÉMIA VAN ! ILYENKOR NE MANTRÁZD VIKTORKA A MJUNKA-ALAPÚŐ TÁRSADALMAT, MERT A HAVEROKNAK SZÁMOLATLANUL SZÓRÓD A MILLIÁRDOKAT !!!

ESZEM-FASZOM MEGÁLL, HOGY MIT MEG MERSZ TE ITT, EBBEN AZ ORSZÁGBAN CSINÁLNI AZ EMBEREKKEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LÉGY MÁR ÉSZNÉL, MERT TÉNYLEG LE LESZ VÁGVA A FEJED VIKTORRR !!!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2020.10.05. 20:08:00

EZÉRT.......

Így durvulhat el igazán a koronavírus-járvány: ezt mondta a magyar szakértő
Pénzcentrum 2020.09.24. 09:32
Megosztom
Így durvulhat el igazán a koronavírus-járvány: ezt mondta a magyar szakértő
A CEU docense, Karsai Márton elmondta: rengetegen mentek külföldre augusztusban, és aki kint elkapta a koronavírust, az itthon hamar szét is szórhatta.

Nem a kontaktusaink számának növekedése indította el a második hullámot, de nagyban rásegít a vírus terjedésére - vélte Karsai Márton hálózatkutató, aki a Pénzcentrumnak nyilatkozott a témában. A CEU docense szerint a valódi okot inkább a szabadságolásokban kell keresni: rengetegen mentek külföldre augusztusban, és aki kint elkapta a koronavírust, az itthon hamar szét is szórhatta, hiszen visszament dolgozni, aztán pedig az iskolák is elindultak. A szakértő is tagja a Szegedi Tudományegyetem által koordinált matematikuscsapatnak, munkatársaival az úgynevezett MASZK-kérdőív fejlesztésével, és adatainak kiértékelésével is foglalkozik: a team ennek segítségével próbálja feltérképezni az emberek kontaktusait.

Mint mondta, a kontaktszámok a trendek alapján lassan elérik a vírus előtti referenciaperiódus számait (egy kontaktus alatt azt értik, ha valaki 2 méternél közelebb, 15 percnél tovább tartózkodik egy másik emberrel).

Amikor tavasszal életbe léptek a korlátozások, akkor 90 százalékkal lecsökkent ez a szám: sokaknak otthon kellett maradnia, az emberek betartották a szabályokat. A trendek lekövették az intézkedéseket: amikor eljött vidéken a nyitás, akkor ott nagyon megnövekedtek a kontaktszámok, aztán, mikor Pesten is feloldották a korlátozásokat, ők is felzárkóztak a vidékiek mellé kontaktok szempontjából. Érdekes, hogy miután a fertőzésszám lecsökkent, bejött a nyári időszak, a kontaktszámok lecsökkentek. Ám itt közbejön egy másik fontos tényező: rengetegen utaztak el valahová nyaralni, úgyhogy hiába találkoztunk kevesebb emberrel, de ha fogalmazhatunk így, jobban összekeveredett a népesség - teljesen más emberekkel kerültünk kapcsolatba, mint az átlagos napokon.

Karsai Márton szerint ha egymás mellé rakjuk az átlagos kapcsolati számokat és a napi azonosított fertőzöttek számát, akkor abból azt látni, hogy a két görbe egyszerre indul el - miközben tudjuk, hogy az azonosított fertőzöttek nagyjából két héttel korábban kaphatták el a vírust. Tehát nem feltétlen a kapcsolati számok növekedése indította el a második hullámot, viszont nagyon ráerősíthetett.

Az adatokból az látszik, hogy nagyjából augusztus elején, a klasszikus szabadság-időszakban indultak el az emberek külföldre. Majd, amikor mindenki visszajött külföldről, akkor hirtelen megugrottak a kapcsolatszámok - mindenki ment vissza dolgozni, elindult az iskola -, úgyhogy azok, akik külföldön kaphatták el a betegséget, azok gyorsan szét is szórhatták itthon

- részletezte a szakértő, aki azt is hozzátette: bár még mindig nincs annyi szociális kapcsolatunk, mint a járvány előtt, de az elmúlt két-három hétben volt egy egészen nagy, 60 százalékos növekedés a nyári időszakhoz képest. Ez egyébként mindenhol trend: Franciaországban is akkor ugrott meg drasztikusan a fertőzöttek száma, amikor mindenki visszajött a nyári szabadságról.

A teljes interjút a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

kódex 2020.10.05. 20:23:59

Nagyon mélyenszántó poszt - nagyon mélyenszántó hozzászólásokkal. már nagyon nagy szükség volt réájuk. Menjetek dolgozni. Külföldön, persze.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 20:54:13

@kvadrillio: Köszönöm! Ezzel kapcsolatban megfordult az a fejemben: nem lett volna-e jobb, ha pl. az iskolakezdést 2-3 héttel elhalasztják? Vagy a szabadságolást szabályozzák valahogyan? Tudom, tudom, rengeteg terhet rótt volna ez a családokra, de lehet, hogy jobb lett volna, ha a szabadságolások utáni időszakban valamilyen szinten megelőzték volna, hogy mindenki összeboruljon még a lappangási időszak alatt. Végül is erre eléggé lehetett számítani...

MEDVE1978 2020.10.05. 20:55:39

Részben igazad van:
1. Allergia > szerintem akkor vagy könnyebben fertőzhető az allergiáddal, ha nem vagy rendesen gyógyszeresen beállítva. Ez elég sok emberre igaz, meg sokan "le is szarják" az egy-két hét tüsszögést. Nálunk ez nyálkahártya irritációt okoz, amin könnyebben telepednek meg a kórokozót + megdörzsöli az orrát, szemét stb. 37 éve vagyok allergiás, az utóbbi 5 évben cetirizin tartalmú gyógyszereket szedtem rá. Nálam szerencsére működik, teljes tünetmentességet okoz.
2. Légszennyezés > sajnos igen, a város nem tesz jót a tüdőnek. Egyszer beszélgettem egy tüdőgyógyásszal arról, hogy COPD-t mitől lehet kapni, mert féltem, hogy az allergiás alapon szerzett asztmám "bedurvult". Azt mondta lényegében két dologtól: 1. masszív dohányzás 2. ha valaki évtizedekig a körúton lakik. Bizony, utóbbi is, tehát masszív légszennyezéstől is simán lehetsz krónikus tüdőbeteg. Itt viszonylag egyenes az összefüggés: ha beteg a tüdő már eleve, akkor a fertőzés is jobban árthat. Bár egyébként a COVID esetében nagyon érdekes, hogy nem az asztma és a tüdőbetegség tűnik az elsődles faktornak, hanem a magas vérnyomás és érrendszeri problémák.
3. Stressz - ősz: ezt nem lehet kikerülni. Ahogy a napos órák száma csökken, úgy lesz az emberek kedve rosszabb. Én például utálok felkelni sötétben, viszont rá vagyok kényszerítve. Legtöbb esetben az ember életében nem toleránsak az intézmények: a gyereknek be kell érni háromnegyed nyolcra, a munkahelyen is benn kell utána menni.

Kérdés, hogy mit kéne tenni. Én a következőket tenném:
1. Maszk kötelezővé tétele a munkahelyeken és bizonyos körülmények között szabadtéren, pl: játszótereken a szülőkön és iskolás gyerekeken.
2. A játszóterek bezárása még egy lépés lehet az iskolabezárás előtt.
3. A tesztek hatósági árasítása teljes kudarc volt, miközben minél több tesztet kellene végezni, a várakozási idők meghosszabbodtak. Ezért eltörölném a hatósági árat, mivel gyakorlatilag szinte mindegy, hogy valaki 20 vagy 30 ezer forintot kell, hogy fizessen egy tesztért. A magyar társadalom döntő része ezt nem tudja megengedni magának, aki meg igen, annak mindegy.

MEDVE1978 2020.10.05. 21:04:54

@Szonday Szandra:
Az iskolakezdést nem nagyon lett volna értelme halasztani, a jelenlegi prognózisok szerint valamikor november-decemberben tetőzik majd a járvány. A 2-3 hetes halasztás csak azt okozta volna, hogy fertőzöttebb környezetben járhatnak iskolába a gyerekek.
Igazából Európában mindenki ugyanazt csinálta. Év elején sok országban jól ment a védekezés, nálunk is, viszont mindenki - akinél rosszul ment is - látta, hogy a gazdaság durván omlik össze. Emiatt a legtöbb kormány úgy döntött, hogy működjenek az országok, a turizmus döntő részének úgyis annyi, de így legalább megúszhatják egy kisebb recesszióval. Ennek viszont az az ára, hogy sokan meg fognak halni, nyilvánvalóan többen, mintha megint távolságtartás és kijárási korlátozás lenne.

Nagyon nehéz lett volna ezt a jelenlegi helyzetet elkerülni.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.05. 21:24:09

Örülök, hogy normális mederben folyik a beszélgetés a poszt alatt - köszönöm nektek, ez sajnos nem mindegyik bejegyzésem alatt jött össze... Szerintem ezekről a dolgokról lehet és kell racionális vitát folytatni.

odamondó 2020.10.06. 07:01:17

@kvadrillio: karsai ő valami fidesz ember? Külföldről behurcolták!

@MEDVE1978: a statisztikákat nézve messze nem ment fel annyira a halálozás a 2. hullámban. Persze Magyarország kivétel mert itt az első mintha nem létezett volna.

igazi hős 2020.10.06. 08:14:33

Az allergia nem legyengült immunrendszert jelent, hanem az immunrendszer "túlműködését", szóval ezt nehéz lenne oksági viszonyba hozni. Az viszont lehet (sőt valószínű), hogy aki fertőzött és allergiás, az jobban fertőz, tehát a parlagfű hozzájárul a terjedéshez.

kvadrillio 2020.10.06. 09:19:19

HALÁLJÓÓÓ EZ AZ ORVOSI BÉREMELÉS ! NEM LEHETNEK MÁSODÁLLÁSAIK, DE AZ ÁLLAMIGAZGATÁSBAN LEHET FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI-, IGAZGATÓTANÁCSI...., STB...ÁLLÁSHALMOZÁAS !!!!!....A BÉREMELÉST ELHÚÚÚZZÁK 3 ÉVIG....., 2023-BAN LEHET 2.300.000.- A LÓVÉJUK !!! :o) AKÁRCSAK A NYÖGDÍJASOKNÁL......21-BEN 1 HETI..., 22-BEN 2 HETI....MEGAZANYÁD 1 HÓNAPIIII !!! :o)))) MAJD KIHALSZ ADDIG ! BEZZEG RÁHELKÉHEZ AZONNAL HOZZÁVÁGNAK 10 MILLIÁRDOT DIVATOZÁSRAHHHH !!! SUNYIN RAFINÁLT EZ AZ ORBÁN !!!!!

DE AZ ORVOSOK NEM HÜLYÉK ! MÁR MEGSZOKTÁK A SOK LÓVÉT----SOK HELYRŐL..., NEM FOGNAK LEMONDANI RÓLA ! :o)

kvadrillio 2020.10.06. 09:36:16

KATARINA BARLEY:...NE ORBÁN OSSZA A PÉNZT A VEJÉNEK, HAVERJAINAK !!!!! NE STADIONOKAT, KISVASUTAT ÉPÍTSEN UNIÓS PÉNZEKBŐL !!! :o)  444.....CIKK...:o)
"Orbánék összekeverik a demokráciát a többség diktatúrájával"Magyari PéterPOLITIKAoktóber 6.Ezt állítja Katarina Barley, az EP alelnöke, Németország előző igazságügyi minisztere. A szociáldemokrata politikus ragaszkodik a jogállamisági feltételekhez az EU-s támogatások utalásakor. Szerinte Orbán korrupt, és nem szabad hagyni, hogy a kormánya ossza szét a magyaroknak járó pénzt.

kvadrillio 2020.10.06. 09:52:04

""".....EZT A PÉNZT EGYSZERRE LOPJÁK EL AZ EURÓPAI ADÓFIZETŐKTŐL ÉS A MAGYAR NÉPTŐL IS !!!!"""""""...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Orbán Viktor a héten arról beszélt, hogy a probléma lényege az, hogy a fukaroknak is nevezett gazdagabb tagállamok nem akarnak ennyi pénzt elkölteni a közös ügyekre, és a jogállamisági feltételeket azért erőltetik, hogy ezzel akasszák meg a mentőcsomag elfogadását. Igaza lehet ebben?

Nem. Biztos vagyok benne, hogy nincs igaza. Érdemes mindig gyanakodva hallgatni, amit Orbán az Európai Unióról mond, mert általában hazudik.

Amikor gondja van egy országnak azzal, hogy a közösbe fizessen be, akkor az nem a tehervállalásról szól, hanem arról, hogy mire költik a pénzét. Magyarország esetében azt látják, hogy a pénzüknek egy hatalmas része nem a magyar nép javát szolgálja, pedig ezt nekik szánták. Ehelyett ez a pénz személyesen Orbánnak megy, a vejének, meg a barátjának, aki Magyarország leggazdagabb embere lett.

Orbán a szülőfalujában futballstadiont épített, és EU-s pénzből még egy vasutat is hozzá. De ez európai pénz, azoké az országoké, amelyek összeadják, és ők azt akarják, hogy ezt a pénzt a magyar nép kapja meg. Ne pedig Orbán és a barátai legyenek egyre gazdagabbak belőle. Ezt a pénzt egyszerre lopják el az európai adófizetőktől és a magyar néptől is.

kvadrillio 2020.10.06. 09:54:45

"""Magyarország esetében azt látják, hogy a pénzüknek egy hatalmas része nem a magyar nép javát szolgálja, pedig ezt nekik szánták. Ehelyett ez a pénz személyesen Orbánnak megy, a vejének, meg a barátjának, aki Magyarország leggazdagabb embere lett. """ ?????!!!!!!

VIKTORKA ! ÚGY NÉZ KI, HOGY EGYRE JOBBAN FIGYELIK A KEZEIDET AZ UNIÓS PÉNZEKKEL VALÓ TRÜKKÖZÉSEKNÉL !!! :o)))))

Kivlov 2020.10.06. 10:00:57

@kvadrillio:
Ajánlom a hangyaszedést. Eső előtt állítólag előjönnek. :D

kvadrillio 2020.10.06. 10:01:48

@MEDVE1978: hmmm......az idősek nem járnak bulizni, nem járnak szórakozóhelyekre, nem járnak minden nap dolgozni....tehát csakis a hozzátartózóiktól kaphatják el a covid-ot ! A VELÜK LAKÓ GYEREKEIKTŐL, ÓVODÁS-ISKOLÁS....UNOKÁIKTÓL !!!!! AMIT ORBÁN IS ELŐSEGÍT AZZAL, HOGY """MÁRPEDIG AZ ORSZÁGNAK MŰKÖDNIE KELL""", AZ EMBEREKNEK BE KELL JÁRNI MINDEN NAP DOLGOZNI, A GYEREKEKNEK ISKOLÁBA KELL JÁRNI....STB......DE BEENGEDI A DRUKKEREKET, A FEERTŐZŐTT ORSZÁGOKBÓL AZ EMBERKÉKET TOVÁBB FERTŐZNI A MAGYAR EMBERKÉKET !

AVAGY ORBÁN RÁENGEDTE A VÍRUST A MAGYAR EMBEREKRE !!! MINDEN EMBER HALÁLÁÉRT CSAKIS Ő FELEL !!!

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.06. 10:12:06

@igazi hős: Ez nem egészen így van. Igen, az allergia oka az immunrendszer túlzott válaszreakciója, azonban pont emiatt alakul ki gyulladás a szervezetben. Azok az anyagok, amik normál esetben nem okoznak gondot, olyan anyagok felszabadulását idézik elő, amik pont, hogy gyulladásos állapotot eredményeznek. ("Az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok - citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok - gyulladást váltanak ki a szövetekben.) hu.wikipedia.org/wiki/Allergia
A gyulladásos állapot pedig kiszolgáltatottá teszi a szervezetet az újabb fertőzéseknek.
De abba is gondolj bele, hogy a légzőrendszeri tünetek miatt (akárcsak az asztma esetében) a tüdő öntisztulási folyamata, védekező képessége gyengül, és az elsődleges szűrő, az orr nyálkahártya sem képes rendesen ellátni a funkcióját.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.06. 10:14:41

@kvadrillio: Kérlek, moderáld a hozzászólásaid... Nem tudom, miért kell kiabálni, és összefüggéstelen kommenteket írni... Próbálj meg szorosan a tárgynál maradni. Köszönöm4

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.10. 12:29:09

@Hunyadi János3: baszki, mondd már el, hol tiltottalak? Ezt megkérdeztem tőled a FB-oldalamon is, ahová szintén odahánytad a szemeted, és ahonnan még szintén most sem vagy tiltva, de nem válaszoltál... Fuck logic.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2020.10.10. 14:14:37

@Hunyadi János3: mondd, mi a jó büdös francot csodálkozol, hogy tiltanak, ha ugyanazt a posztot másolod be 25-ször? Amúgy mi értelme? Válaszolni nem válaszolsz, nekem ettől nem lesz bajom, max. jót röhögök, és ha még fenyegetést is, akkor feljelentelek.
süti beállítások módosítása