Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Sugárterápiával a súlyos szívritmuszavar ellen?

2019. szeptember 20. 12:14 - Szonday Szandra

heart-3498851_960_720.jpgAkinek már volt szívritmuszavara akár csak egyszer is, az tudja, mennyire ijesztő élmény, amikor a szív kihagy pár pillanatra, vagy hirtelen meglódul. Talán 6-7 éve is van, hogy először tapasztaltam ezt meg, akkor szerencsére egy gyógyszer szedésével kordában lehetett tartani a dolgot. Aztán a szívműtét után, még az intenzíven lett pitvarfibrillációm, ami frissen műtött betegként igencsak rám hozta a a frászt, túl azon, hogy baromira nem kellemes érzés. Hála az égnek, azt is sikerült hamar rendezni, pedig benne volt a pakliban, hogy ki kell ütni "újra kell indítani" a szívemet. Eyy jóbarátom anyukája például rendszeresen átesik ezen, hát, nem voltam oda az ötlettől...

Lekopogom, szívem azóta is rendben ketyeg, de el tudom képzelni, mennyire rossz lehet állandóan rendetlenkedő szívvel élni. Erre jelenthet most megoldást egy új kezelési módszer, amely nem mást használ, mint a rákos betegek gyógyítására alkalmazott sugárkezelést

Olvasd el ezt is!

Amikor a szívbaj jön ránk - a pitvarfibrilláció

Az új módszert egyelőre csak egy kis létszámú csoportnál próbálták ki, de a dolog igen hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére. A vizsgálatot a St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetemen végezték 19 beteg részvételével. Mindannyian súlyos, életveszélyes szívritmuszavarban, úgynevezett kamrai tachycardiában szenvedtek, és már semmilyen más terápia nem segítettek rajtuk. Annyira rossz állapotban voltak, hogy már nem lehetett több katéterezést végrehajtani rajtuk.

A sugárterápia előnye viszont az, hogy nem igényel műtéti beavatkozást, csak EKG-vizsgálatot kell végezni és CT-felvételt kell készíteni a szívritmuszavar helyének meghatározására. A radiáció a nagydózisú sugárral 10 percig sem tart, a kezelés során sem érzéstelenítésre, sem kórházi kezelésre nincs szükség, a terápia után a páciens hazamehet.

sugarkezeles-mellekhatasai-0.jpg

A betegek mindössze egyetlen kezelésen estek át, ami jelentősen csökkentette a gyors szívveréssel járó rohamokat. A terápia után egy évvel 72 százalékos, két év múlva 52 százalékos volt a túlélők aránya. A résztvevők közül kilencen haltak meg két éven belül, hatan szívbetegségben - többek között szívmegállásban és a szívritmuszavar újabb jelentkezése miatt -, a többiek azonban más okból, pl. balesetben. 

Az számok tehát egyelőre biztatónak tűnnek, de természetesen az eljárásnak lehetnek mellékhatásai: két betegnél szívburokgyulladás alakult ki, ami a sugárkezelés gyakori mellékhatása, egy harmadik túlélőt meg kellett operálni, mert gyomra és szíve között sipoly alakult ki. Ezért a kutatók hangsúlyozzák, hogy csak akkor szabad sugárkezeléshez folyamodni, ha már minden más lehetőséget kimerítettek.

Az eredményeket az Amerikai Onkológiai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) Chicagóban szerdán zárult éves ülésén mutatták be. A beszámoló itt olvasható.

Forrás: MTI, medpagetoday.com, physicsworld.com

Kép forrása: pexels.com, vitalitas-magazin.hu

 

Tetszett a cikk? Kérdésed van?

Látogass el hivatalos FB-oldalamra, csatlakozz FB-csoportomhoz,  vagy írj rám e-mailben!

Instán is megtalálsz: @szondayszandra 

 

love-1318111_960_720-2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515137038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása