Szonday Szandra - Szíves napló

"A betegség felszabadít!"

Gyorsan jársz, tovább élsz?

2019. október 14. 12:34 - Szonday Szandra

pexels-photo-1709531.jpegHát, én a jelek szerintem nem teljeítenék túl jól a teszten, hiszen 36 évesen tüdőbetegségem miatt örülök, ha 50 métert meg tudok tenni pihenő nélkül. "Lánykoromban" persze sokat szaladoztam: busz után, órára, hogy ne késsek a buliról... Akkor biza szedtem a lábam. Most szemlélődőn andalgok... Muszáj lesz rágyúrnom a dologra.

Ugyanis a Duke Egyetemen végzett új kutatás megállapította, hogy az ember megszokott gyaloglási tempója jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének. Azaz aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya.


A felméréshez egy 19 fokozatú skálát használtak: a lassabban gyaloglók rosszabb helyezést értek el, azaz náluk "gyorsabb öregedést" mutattak ki. Tüdejük, fogsoruk és immunrendszerük általában rosszabb állapotban volt, mint a gyorsabban gyaloglóké.

"Az a meglepő, hogy ezt 45 éveseknél állapítottuk meg, nem idős geriátriai pácienseknél" - mondta Line J.H. Rasmussen, a Duke Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének kutatója.

heartwalk.gif

Hosszú távú kutatásról van szó, melynek során majdnem ezer embert vizsgáltak meg. Mindannyian ugyanabban az évben születtek az új-zélandi Dunedinben. Életük során rendszeresen vizsgálták őket, utoljára 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között, 45 éves koruk körül.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a gyerekkorban végzett mérések már előre jelezték, kiből lesz lassabb gyalogos. A résztvevők hároméves korukban IQ-, nyelvi értési és kudarctűrési teszteken mentek át. Mozgásuk ügyessége és érzelmeik irányításának képessége "megjósolta" a 45 éves kori gyaloglási sebességüket.
 

Lassabb járás = kisebb agy

 A legutóbbi mérések MRI-eredményei azt mutatták, hogy a lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük és az agykéreg vastagsága, kisebb az agyfelszín területe és több volt az agyi erek betegségének a jele, vagyis agyuk valamivel idősebbnek tűnt a gyorsabban gyaloglókéhoz képest.

Az agykéreg átlagos vastagsága, az IQ és a gyaloglás gyorsaságának összefüggései (jamanetwork.com):

zoi190503f3.png

Terrie E. Moffitt (Duke Egyetem, King's College London), a tanulmány vezető szerzője így összegezte az eredményeket:

"Az orvosok tudják, hogy akik a hetvenes, nyolcvanas éveikben lassabban járnak, általában előbb halnak, mint a hasonló korban gyorsabban gyaloglók. Az új tanulmány azonban az óvodás kortól az életközépig terjedő időszakot ölelte fel, és azt találta, hogy a lassú járás évtizedekkel az öregség előtt jelzi a problémát".

Pánikra azért semmi ok, rendszeres sétával, gyaloglással később is nagyon sokat tehetünk az egészségünkért! Nekem rengeteget segített a szívműtétre való felkészülésben és a rehabilitációban is. Itt utánaolvashatsz, hogyan!

A műtét előtti felkészülésről Youtube-csatornámon is találsz videókat:

Forrás: MTI, jamanetwork.com, sciencedaily.com

Kép forrása: pexels.com / Tom and Sinidribbble.comZach Youngblood

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714466760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.10.15. 04:31:09

"a lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük"
Vagyis ha elkezdek gyorsabban járni akkor megnő az agyam?

clemens 2019.10.15. 06:12:59

Kutatásaim során megállapítottam, hogy aki gyorsan jár az hamarabb ér a céljához.
Ez alól kivételek a kisagyú emberek, akik gyakran rossz irányba indulnak el, így a sietéssel csak távolodnak a céljuktól.
Megállapításomat ajánlom a Nobel-bizottság szíves figyelmébe.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2019.10.15. 11:07:15

@clemens: Mint a cikkből is kiderül, ez nem egy ok-okozati dolog, csupán annak megállapítása, hogy az általános gyaloglási tempó jó jelzője annak, milyen az ember egészségi állapota. Persze, ez azért bonyolultabb, hiszen itt a neurológiai állapotot is vizsgálták, és úgy tűnik, bebizonyosodott az összefüggés, ami nem ugyanaz, mint hogy megállapítjuk, hogy aki lassabb, az rosszabb állapotban van. Arról nem is beszélve, hogy itt már a gyerekkori felmérésekből előre lehetett jelezni a későbbieket. Más az, hogy laikusként egyértelműnek tartunk valamit, és más az, ha orvosilag is bizonyítást nyer.

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2019.10.15. 14:06:54

@hatalmas nyanyaagy: AZ emberek nem tudnak repülni? :D Dehogynem, megoldották. És ehhez talán az agyméretnek is van némi köze, bár repüléshez elsősorban szárnyakra van szükség. ;)
süti beállítások módosítása